Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 30 Mayıs Pazartesi Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi, Sanayi Güveni Almanya; TÜFE
• 31 Mayıs Salı Çin; PMI Verileri Türkiye; GSYİH (1Ç22), Dış Ticaret Dengesi (Nisan-Nihai), Hizmet ÜFE (Nisan) Almanya; İşsizlik Oranı Euro Bölgesi; TÜFE ABD; Konut Fiyat Endeksi, CB Tüketici Güveni
• 1 Haziran Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; İSO İmalat PMI (Mayıs) Euro Bölgesi; İşsizlik Oranı, AMB Başkanı Lagarde’ın Konuşması ABD; ADP İstihdam Verisi, JOLTS Açık Pozisyon Sayısı, Fed Bej Kitap
• 2 Haziran Perşembe Euro Bölgesi; ÜFE Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Mayıs-Öncü) ABD; Fabrika Siparişleri, Ham Petrol Stokları
• 3 Haziran Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; TÜFE/Yİ-ÜFE (Mayıs) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar ABD; Ortalama Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam Artışı, İş Gücüne Katılım Oranı, İşsizlik Oranı

- S&P500 Endeksi’nde yedi haftalık düşüşün ardından gelen güçlü tepki sonrasında bu hafta ABD’de iş gücü piyasasına ilişkin veriler, Fed’in Bej Kitabı ve dünya genelinde PMI verileri küresel piyasaların gündeminde olacak.
Bu haftanın takviminde öne çıkan ABD mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinde yaklaşık 320 binlik bir artış bekleniyor. Nisan verisi 428 bin ile beklentinin üzerinde gelmişti. İstihdam artışının gücünü büyük ölçüde korumasıyla birlikte mayıs beklentisi yaklaşık bir yılın en düşük seviyelerine gerilemesi yönünde. Ortalama saatlik kazançlardaki artış enflasyonun altında kalsa da görece güçlü artışın devam etmesi bekleniyor. Haftanın son işlem günü açıklanacak resmi rakamlar öncesinde çarşamba günü ADP’nin istihdam verisi takip edilecek. Aynı gün, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından iki hafta önce Fed’in ABD ekonomisine ilişkin genel değerlendirmesini içeren Bej Kitap yayınlanacak. Geçen hafta yayınlanan FOMC tutanaklarının beklenenden daha şahin bir Fed’i işaret etmesinin ardından politika yapıcıların ABD ekonomisine yönelik değerlendirmesi hisse piyasası açısından önemli olabilir. Mayıs tutanakları çoğu politika yapıcının “gelecek birkaç toplantıda 50’şer baz puanlık faiz artırımlarının uygun olacağını” düşündüğü belirtilmişti.
Bu hafta dünya genelinde PMI verileri yayınlanacak. Çarşamba gün boyunca Japonya, Çin, Türkiye, Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de imalat sektörünün mayıs ayındaki durumu takip edilecek. Kovid-19 önlemleri dolayısıyla mart ve nisan aylarında olumsuz etkilenen Çin imalat sektörü özellikle küresel risk iştahı için sinyal niteliğinde olacaktır. Çin’de imalat faaliyetleri geçen yıla göre zayıf olsa da geçen ayki daralmanın ardından toparlanma sinyalleri vermekte. Salı günü ise Çin’in imalat dışı PMI rakamları izlenecek. Dünyanın en büyük ekonomisinde hem mali hem de parasal destekler devam ederken Haziran itibarıyla karantina önlemlerinin büyük ölçüde kaldırılacak. Mayıs PMI rakamlarının küçülmenin ivme kaybettiğini işaret etmemesi hisse piyasası için olumsuz algılanabilir.
Salı günü Euro Bölgesi’nin mayıs ayı öncü enflasyon verileri gelecek. Ukrayna Savaşı ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle geçen ay TÜFE’de yıllık %7,5 rekor artışın ardından mayısta %7,7 ile enflasyonun yeni zirve görmesi bekleniyor. Fiyat artışlarındaki ivmenin korunması halinde Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) yönelik politika normalleşmesi beklentileri artacaktır. Zira Başkan Christine Lagarde politika faizinin temmuzda yükselmeye başlaması gerektiğini ve eylül sonuna kadar sıfır ya da biraz üzerinde olabileceğini söylemişti.
Ayrıca bu hafta, FOMC’de bu yıl oy hakkı bulunan çok sayıda yetkilinin konuşmaları takip edilecek. Fed Guvernörü Christopher Waller pazartesi günü, New York Fed Başkanı John Williams ile St. Louis Fed Başkanı James Bullard çarşamba ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester perşembe günü konuşacaklar.
ABD hisse senetlerinde yaklaşık iki aylık düşüş serisinin ardından geçen hafta güçlü bir tepki alımı gelirken FOMC tutanaklarının yayınlanması sonrasında yükseliş hız kazandı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endekslerinde yedi, Dow Jones Endeksi’nde sekiz haftalık düşüş serisi sona erdi. Yükselişin devam etmesi halinde piyasanın Fed beklentilerini önden fiyatladığı ve düzeltmenin ardından kısa vadeli yönün değişebileceği şeklinde okunabilir. Bununla birlikte iştahın henüz artmaya başlaması ve FOMC’nin haziran ve temmuz aylarında toplanacak olmasından dolayı volatilitenin yüksek kalması beklenebilir.

- Bu hafta yurt içinde de veri takvimi yoğun olacak. Enflasyon ve büyüme rakamları, imalat PMI ve dış ticaret istatistikleri takip edilecek.
Salı günü ilk çeyrek büyüme rakamları, nisan ayı nihai dış ticaret dengesi ve hizmet ÜFE takip edilecek. Foreks’in anketine göre piyasanın ilk çeyrek büyüme beklentisi %7,2, 2022 yılının tamamı için medyan beklenti %3,2 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin dış ticaret açığı ay başındaki verilere göre nisanda 6,1mlr USD olarak gerçekleşti. Ocak-Nisan döneminde dış ticaret dengesi 32,5mlr USD açık vermişti. Perşembe günü mayıs ayının öncü dış ticaret verileri yayınlayacak. Hizmet sektöründe ÜFE martta aylık %5,44, yıllık %80,62 artmıştı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) çarşamba günü mayıs ayı imalat PMI verisini açıklayacak. İmalat verisi nisanda 49,4 puandan 49,2 puana gerilemişti. Raporda söz konusu dönemde yüksek fiyat baskısının sürdüğü ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklardan kaynaklı zorlu faaliyet koşullarının devam ettiğine dikkat çekilmişti. Ayrıca, resmi enflasyon rakamları öncesinde İstanbul Ticaret Odası (İTO) çarşamba günü İstanbul mayıs ayı perakende ve toptan fiyatlarını açıklayacak.
Haftanın son işlem gününde TÜİK’in mayıs enflasyon rakamları öne çıkıyor. Tüketici fiyatları nisanda aylık %7,25, yıllık %69,97 artarak yukarı yönlü eğilimini korumuştu. C Grubu çekirdek enflasyon yıllık %52,37 oldu. Üretici fiyatları tarafında aylık artış %7,67, yıllık %121,82 ile üç haneli yükseliş devam etmişti.
Küresel piyasalarda aşağı yönlü eğilimin sürdüğü yaklaşık iki ay boyunca Borsa İstanbul’da pozitif ayrışma büyük ölçüde korundu. Yurt dışı hisse endekslerinde pozitif havanın devam edeceği varsayımıyla BIST100 Endeksi için yukarı yönlü riskin kısa vadede daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Bununla birlikte küresel endekslerde yüksek volatilite sürebilir. Bu bağlamda Borsa İstanbul’da kısa vadeli pozisyonların temkinli olarak artırılabileceğini düşünmekteyiz.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş