Haftalık Bülten (Yatirimim.com)

Geçtiğimiz hafta yoğun haber akışı ile hem küresel hem de yerel piyasada bir hayli hareketlilik oluştu. İlk olarak IMF'nin genel müdürü Kristalina Georgiev'in Türkiye dahil tüm üyelerle yapıcı görüşmelerin gerçekleştiğini belirtmesi USD/TRY paritesinde güçlü bir geri çekilmeye neden oldu. Fakat ABD dolarına yönelik likidite ihtiyacı açısından IMF ile iş birliği yapma ihtimalinizin zayıf olduğu yorumları bir hayli güçlüyken hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yönde yaptığı açıklamalar piyasadaki genel beklentiye paraleldi. IMF ile anlaşmaya yönelik bir gelişmenin şu an için pek mümkün görülmediğini söylemek gerekiyor. Buna karşılık yurtdışı kaynaklardan edinilen asıl habere göre TCMB ile FED arasında döviz swap kanalının açılmasına ilişkin görüşüldüğü haberleri TL ve TL bazlı varlıklar açısından pozitif olduğunun altını çizelim. Hatırlatmak gerekirse FED, küresel çapta 14 merkez bankasına swap kanalı ile dolar imkanı sunmuştu. Yalnız bu merkez bankaları arasında TCMB yer almamaktaydı. Ayrıca ABD tahvili ile dolar takası imkanının da getirilmesi ve yalnızca 2.8 milyar dolarlık ABD tahviline sahip olmamız da bu imkandan etkin bir şekilde yararlanamamamıza neden olacaktı. Bu durumda FED ve TCMB arasında swap kanalı anlaşmasına dair görüşmeleri yakından takip edeceğiz. Anlaşma gerçekleşir ise TL de değerlenme hız kazanabilir. Yeni haftaya başlarken BDDK'nın yerel bankaların yurt dışı yerleşiklere swap imkanı ile TL verebilme şartlarını zorlaştırması sonucu ilk tepki USD/TRY paritesinde yükseliş olarak gerçekleşiyor. Haber akışını dikkatle izlemeye devam etmekteyiz…

Gram Altın

Hem TL'nin haftaya zayıf seyirle başlaması hem de ons altın fiyatlarının 1700 seviyelerine yakın fiyatlanması gram altının güçlü durmasını sağlamakta. Geçtiğimiz hafta 355 seviyelerinin görülmesi ile başlayan yukarı hareket ile fiyatlar yeni haftaya başlarken 366 direnç seviyesinin üzerinde bulunmakta. Bu noktada TL'de değer kaybının devamı ve ons altın fiyatlarının 1702 seviyesini aşabilmesi durumunda 375 seviyesine kadar yukarı yönde hareketlerin devam etme potansiyelinin bulunduğunu düşünmekteyiz. 366 seviyesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ise 360-355 bölgesi önemli olacaktır.

USDTRY

Hafta sonu BDDK'nın yurt dışı yerleşiklerin TL'ye erişimini zorlaştırma kararı sonrası yeni haftaya başlarken TL'de değer kaybının olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu sayede paritenin yeniden 6.77 seviyesine yaklaştığını takip ediyoruz. Bu noktada kısa vadede 6.80 direnci önemli olacaktır. Şayet bu teknik seviye aşılabilirse 6.84 - 6.85 bölgesi ve arkasından 6.92 direnç seviyelerine yönelik hareket oluşabilir. Bununla birlikte 6.71 ve 6.60 seviyeleri destek konumunda bulunuyor. Özellikle 6.60 desteği kırılabilirse 6.40 seviyelerine kadar aşağı baskı oluşabilir.

Ons Altın

Geçtiğimiz haftalarda 1640 seviyesinin önemli olduğunu ve bu seviyenin aşılabilmesi durumunda yükselişin hız kazanabileceğini belirtmekteydik. Gerçekten de 1640 seviyesinin aşılması ile birlikte sarı metalde 1700 seviyesine yaklaşıldı. Yükselişin devam etmesi noktasında 1702 ve özellikle de 1717 dirençleri takip edilmelidir. 1717 seviyesinin aşılması 1746 ara direnci ile 1800 seviyesinin önünü açabilir. Bununla birlikte 1642 destek olarak izlenmeye devam etmelidir. Bu seviyenin altında 1600 ve 1560 destekleri bulunuyor.

Gram Gümüş

3.24 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi ile yukarı yönde hareketlerin devam ettiğini görmekteyiz. Fakat yükselişin ivme kazanabilmesi açısından ilk olarak 3.38 ara direnci ve arkasından daha fazla önem verdiğimiz 3.4650 seviyesini izlemekteyiz. Şayet 3.4650 direnci aşılabilirse gümüş fiyatları gram bazında 3.60 seviyesine kadar yükselişine devam edebilir. Bununla birlikte aşağı yönde fiyatlamalarda 3.24 desteği önemini koruyor. Bu teknik seviye kırılabilirse 3.17 desteği ve arkasından 3.08 seviyeleri izlenmelidir.

Paladyum

2104 desteği üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi ile emtiada yukarı yönde fiyatlamaların güçlendiğini izlemekteyiz. Yeni haftaya başlarken 2257 direncinin aşılmaya çalışıldığını takip ediyoruz. Yükselişin devam etme potansiyelinin güçlenebilmesi açısından 2403 direnç seviyenin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Şayet bu seviye aşılabilirse paladyum fiyatlarının 2590 ara direnci ile birlikte 2887 seviyesine kadar yükseliş kaydedebileceğini düşünmekteyiz. Bununla birlikte 2104 seviyesi ise gerilemeler açısından önemli olacaktır. Kırılabilirse düşüş hareketi 1862-1762 bölgesine kadar sürebilir.


www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş