Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Piyasalar Yeni Haftada Japonya ve Avrupa Merkez Bankaları Toplantıları ile Çin Büyüme ve ABD Verilerine Odaklanacak

Çin'de açıklanan Dış Ticaret verilerine göre, 2018 yılı Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre dolar bazında yüzde 4,4 ve aynı dönem ithalat yıllık bazda yüzde 7,6 oranında azalış gösterdi. Çin'in ilgili dönemde dış ticaret fazlası 57,06 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 oranında azalış gösterdi. Almanya'da açıklanan GSYİH verilerine göre, Almanya ekonomisi 2018 yılında yüzde 1,50 düzeyinde büyürken açıklanan büyüme rakamı son beş yılın en yavaş büyümesi olarak kaydedildi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Ticaret Dengesi verisi Kasım ayında dış ticaret fazlası 19 milyar Euro olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 artış gösterdi. ABD'de açıklanan New York Empire State İmalat Endeksi Ocak ayında 3,90 seviyesine geriledi. ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, Son dönemde ekonomik gelişmeler beklentilerinde daha zayıf gerçekleştiğini ifade ederken küresel unsurlara yönelik belirsizliklerin hala gündemde olmaya devam ettiğini belirtti. İngiltere Parlamentosu'nda yapılan Brexit oylaması onaylanmazken muhalefet partilerinin talebi sonrasında İngiltere Parlamentosu'nda yapılan güven oylamasını Başbakan Theresa May kazandı. Almanya'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ocak ayına beklentilere paralel aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 1,7 oranında artış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney yaptığı değerlendirmede, Brexit oylaması konusunda piyasaların görüşünün Sterlin fiyatlamaları üzerine yansımalarının görüldüğünü ifade ederken, Sterlin'in değer kazanması Brexit sürecine yönelik bir çözüm bulanacağı ve anlaşmasız Brexit olma olasılığının azaldığını beklentisi olabileceğine değindi. İngiltere'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Aralık ayında piyasa beklentisine paralel aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda ise yüzde 2,1 oranında artış gösterdi. Fed'in yayımladığı Bej Kitap Raporuna göre, Ekonomik görünümün genel olarak olumlu olduğu belirtilirken işgücü piyasasının sıkılaşmaya devam ettiğine değiniliyor. Ayrıca, piyasadaki oynaklık, ticaret ve politikada iyimserliğin azaldığına vurgu yapılırken ücretlerin ılımlı artış gösterdiği belirtiliyor. Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi verisi Aralık ayında bir önceki aya göre değişim göstermezken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 oranında artış kaydetti. OPEC tarafından yayımlanan Aylık Petrol Piyasası Raporu verilerine göre, OPEC'in Aralık ayında bir önceki aya göre petrol üretimi günlük 751 bin varil azalarak 31,580 milyon varile geriledi. ABD'de açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde artış ile 17,0 düzeyine yükseldi.

TÜİK ttarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi 2018 yılı Kasım ayı verilerine göre, Sanayi Üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 oranında azalış gösterdi. TÜİK tarafından yayımlanan İşgücü İstatistikleri Ekim ayı verilerine göre, 2018 yılı Ekim ayında İşsizlik Oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puanlık artış ile yüzde 11,6 seviyesinde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Aylık Bütçe Gerçekleşmeler Raporu verilerine göre, 2017 yılı Aralık ayında 21,3 milyar TL açık veren bütçe, 2018 yılı Aralık ayında 18,1 milyar TL açık verdi. 2017 yılı Ocak-Aralık döneminde 47,8 milyar TL açık veren bütçe, 2018 yılı Ocak-Aralık döneminde 72,6 milyar TL açık vermiştir. TCMB tarafından yayımlanan Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmeleri 2018 yılı Kasım ayı raporuna göre, Kasım sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2017 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 8,8 milyar dolar azalarak 213,3 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 3,1 milyar dolar azalarak 15,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir. TÜİK tarafından yayımlanan Konut Satış İstatistikleri Aralık ayı verilerine göre, Konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre %2,4 azalış gösterdi. Türkiye genelinde konut satışları 2018 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9 oranında artarak 136 845 olarak gerçekleşti. TCMB'nin 16 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısı sonrasında yayımlanan Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusunda, banka politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yüzde 24,00 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB tarafından yayımlanan Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri Kasım 2018 verilerine göre, Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2017 yıl sonuna göre % 1,8 oranında azalışla 116,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu ddönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 13,5 oranında azalarak 58,1 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 3,2 oranında artarak 52,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan Konut Fiyat Endeksi Kasım 2018 verilerine göre, 2018 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,34 oranında artan Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 6,60 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 12,35 oranında azalmıştır.
21-25 Ocak haftasında, Brexit süreci ve ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik gelişme ve haber akışları ile Japonya Merkez Bakası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantıları yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında yapılması beklenen Basın Toplantısı ve Başkan Draghi'nin açıklamaları piyasalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Ayrıca, Çin'den açıklanması beklenen büyüme verisinin, küresel piyasalarda risk iştahı üzerinnde etkileri görülebilir.

USDTRY


14-18 Ocak haftasında, Çin'de açıklanan ihracat ve ithalat rakamlarının beklentileri karşılamaması küresel büyümeye yönelik endişeleri gündeme taşırken, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı artarken kurun 5,5415 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Hafta içerisinde, yurtiçinde açıklanan Sanayi Üretimi verisinde yaşanan sert düşüş TL'de sınırlı değer kayıplarının yaşanmasına neden oldu. TCMB gerçekleştirdiği Ocak ayı toplantısı sonrasında politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliğe gitmedi ve yüzde 24,00 düzeyinde sabit bıraktı. TCMB tarafından yayımlanan karar metninin piyasalarda şahin tonda algılanması TL'de değer kazanımlarını desteklediği görülürken kurda 5,3258 seviyelerine varana dek geri çekilmeler gözlemlendi.
Teknik olarak bakıldığında, kurun 21 haftalık hareketli ortalaması olan 5,4000 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda zayıf görünüm devam edebilir. Düşüşlerin devamında 5,3000, 5,2200 ve 5,1500 deestek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 5,4500, 5,5000 ve 5,5500 direnç seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

14-18 Ocak haftasında, Yurtiçinde, Sanayi Üretimi ve TCMB toplantısı takip edilirken küresel piyasalarda Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve ECB Başkanı Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'nda açıklamalar takip edildi. Yurtiçinde sanayi üretimi verisinde Kasım ayında yüzde 6,5 oranında azalış gösterirken, TCMB gerçekleştirdiği Ocak ayı toplantısı sonrasında politika faiz oranında beklentilere paralel değişikliğe gitmedi. TCMB toplantısı sonrasında yayımlanan basın duyurusunun piyasalarda faiz politikasında sıkı duruş algılanması TL'de değer kazanımlarını desteklediği görüldü. Hafta içerisinde, Brexit sürecine yönelik gelişmeler Euro üzerinde baskıyı artırırken, ECB Başkanı Draghi yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden daha uzun sürebileceği uyarısında bulunması Euro'da zayıf görünümü destekledi.
Teknik olarak bakıldığğında, çaprazın 21 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 6,1940 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda aşağı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 6,0400, 6,0000 ve 5,9600 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 6,2270, 6,2740 ve 6,3200 direnç seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verisinde Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,3 oranında azalış kaydedildi. Euro Bölgesi'nde açıklanan TÜFE verisi Aralık ayında yüzde 1,6 ile beklentilere paralel gerçekleşti. ECB Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden daha uzun sürebileceği uyarısı ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler Euro'da kısmi zayıflamalara neden olurken paritede zayıf görünümü desteklediği izleniyor. Hafta içerisinde, ABD'de açıklanan verilerin birçoğunun beklentileri karşılaması dolarda değer kazanımlarını desteklerken, ABD'de hükümetin kapalı olmassı ve bazı yerel Fed Başkanlarının açıklamaları fiyatlamalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 50 günlük hareketli ortalaması olan 1,1380 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda fiyatlamalarda toparlanmalar görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1450, 1,1490 ve 1,1530 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 1,1330, 1,1300 ve 1,1260 destek seviyeleri izlenebilir.


XAUUSD


ABD'de Meksika sınırına örülmesi planlanan duvar için fon talebi henüz Temsilciler Meclisinde üstünlüğü sağlayan Demokratlarca kabul edilmemesi sonucu hükümetin kısmen kapalılığını ve durumun çözümsüzlüğünü sürdürmesine rağmen ticaret savaşlarına ilişkin iyimserliğin etkisiyle piyasalarda yatırımcıların risk iştahının korunduğu ve güvenli varlıklara yönelimin henüz tam olarak sağlanmadığını izledik. Dolar endeksinin bir önceki hafta yaşanan değer kaybını Mnuchin'den gelen açıklamalar sonucu geri alarak 96 sevviyelerine yükselmesi Ons Altın'ın kısa süre içinde birkaç kez denediği 1300 Dolar altında haftayı tamamlamasında etken oldu. Yeni haftada Brexit süreci ve Çin büyüme verileri önemli olacak.
Yeni haftada ons altının kritik bariyeri olan 1295 seviyesini takip edeceğiz. Bu seviye üzerindeki fiyatlamaların kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir yükselişler 1308, 1308, 1318 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası, bu seviye üzerindeki atakların zayıf kalması durumunda ise yaşanacak geri çekilmelerde 1275, 1270 ve 1262 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

Geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık'ta piyasaların yakından takip ettiği Brexit sürecine dair önemli gelişmeler yaşandı. İngiltere parlamentosunda oylanan Brexit anlaşmasına onay çıkmadı. Oylama sonrasında muhalefetin, May hükümeti için istediği güvensizlik oylamasında Başbakan Theresa May'in parlamentoda güven tazelemesi erken seçim ihtimallerini ortadan kaldırdı ancak Brexit sürecindeki karmaşayı ddeğiştirmedi. Genel beklentilere paralel ilerleyen süreçte anlaşmasız bir Brexit'in olmayacağı ya da ikinci Brexit referandumu yapılabileceğine yönelik beklentiler Sterlin varlıkları üzerindeki baskıyı hafifletirken geçtiğimiz hafta GBPUSD paritesi 1,3000 seviyesini test ederek haftayı pozitif fiyatlamayla tamamladı. Yeni haftada GBPUSD paritesinde 33 haftalık üssel hareketli ortalama olan 1,2985 seviyesi takip edilmeli. Bu seviye üzerinde gerçekleşecek fiyatlamalarda kalıcılık istediği sağlanırsa ise Sterlin lehine işlemler 1,3050, 1,3140 ve 1,3400 direnç seviyelerine doğru sürebilir. Olası bu seviye üzerindeki fiyatlamaların baskı kuramaması durumda ise yaşanacak geri çekilmelerde 1,2700, 1,2450 ve 1,2300 destek seviyeleri test edilebilir.


USDJPY

ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının çözüm sürecine kavuşacağına dair iyimser beklentiler ve Çin'in ekonomide büyümeyi desteklemek için vergi indirimleri, teşvikler ve likidite enjeksiyonu gibi yöntemlere gideceğini taahhüt etmesi geeçtiğimiz haftanın önemli gelişmeleri olarak takip edildi. Haftaya 108,52 seviyelerinde başlayan USDJPY paritesi ABD hazine bakanı Munichin'den gelen Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin düşürülebileceğine dair ifadeleri sonucu güç kazanan Dolar endeksi birlikte yükselişe geçerek haftayı yükselişle tamamladı.
21-25 Ocak haftasında USDJPY paritesinin ara direnci olan 109,85 seviyesi takibimizde olacak. Bu seviye üzerinde yaşanabilecek ataklarda 110,75 111,80 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede 109,85 üzerine bir geçiş sağlanamaz ve tekrar fiyatlamalar yönünü aşağı çevirecek olursa yaşanacak geri çekilmelerde 108,00, 107,40 ve 106,80 destek seviyeleri izlenebilir. Hafta başında açıklanacak Çin 4.çeyrek büyüme verisi yakından izlenmeli. Beklenti altında gelebilecek bir veri güvenli varlık talebini artırabilir.

HAM PETROL

14-18 Ocak haftasında ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının çözüm sürecine dair pozitif gelişmeler devam ederken OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını uygulamaaya koymaları ve hafta içerisinde ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanan verilerde ABD'de haftalık petrol stoklarının 2.7 Milyon varil azalması ile birlikte ham petrol fiyatlamalarında pozitif seyrin etkisini koruduğu gözlendi. Bunun yanında OPEC+ ülkelerinin Aralık ayında üretimini günlük 751 bin varil azaltması da düşüşün devam etmesine engel teşkil etti.
Haftaya 51,99 dolar seviyelerinde başlayan ham petrol bir önceki hafta görülen değer kazanımını koruyarak haftayı pozitif tarafta tamamladı. 21-25 Ocak haftasında ham petrolde 51,00-52,00 bölgesini takip edeceğiz. Bu seviye üzeri fiyatlamaların tutunması durumunda yukarı yönlü hareketler 54,00, 55,50 ve 58,00 direnç seviyelerini hedef konuma getirebilir. Hafta içinde 52,00 seviye üzerinde fiyatlamaların baskı kuramaması gözlenirse 49,20, 48,00 ve 46,40 destek seviyeleri izlenecektir.


S&P500


14-18 Ocak haftasında, ABD Başkanı Trump'ın attığı tweetler ve Çin'de açıklanan ihracat ve ithalat rakamları sonrasında küresell büyümeyenin ivme kaybedeceğine yönelik endişelerin artması risk iştahının azalmasına neden olurken S&P 500 vadeli kontratında sınırlı kayıpların yaşanmasına neden oldu. Hafta içerisinde, bazı yerel Fed Başkanları'nın piyasa dostu açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerin birçoğunun beklentileri karşılaması ile birlikte endeksin kayıplarını telafi ettiği görülüyor. Resmi olmayan haber akışlarına göre, ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergilerinin azaltılmasını değerlendirildiğine dair haber akışları risk iştahında artışlara neden olurken endekste yükselişleri desteklediği izleniyor.
Teknik olarak, endeksin 100 haftalık hareketli ortalaması olan 2618 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerde 2677, 2684 ve 2696 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 2612, 2600 ve 2592 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş