Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

ABD Tarım Dışı İstaihdam Verileri Kritik Olabilir!
Küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz; Ticaret Savaşları, Brexit ve Ortadoğu’daki jeopolitik meselelere dair gelişmeler hafta boyunca radarımızdaydı. Ticaret savaşları konusunda daha önce Huawei ile ilişkilerini askıya alacakları duyurulan ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Intel’in, Huawei ile çalışmaya devam edeceğinin belirtilmesi ve 28 ve 29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka Kentine gerçekleştirilen G-20 Liderler zirvesi öncesinde ABD’nin Hazine Bakanı Steven Mncuhin’den Çin ile anlaşma sağlanması yolunda yüzde 90 oranında ilerleme sağlandığına yönelik gelen açıklamalar kritikti. Nitekim G-20 zirvesinden gelen açıklamalarda hafta boyunca gelen açıklamaları kısmen de olsa doğruladı. Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamalarda; görüşmelerin beklediğinden daha iyi geçtiğini ve hali hazırda bulunan ek tarifeleri artırmamak ve müzakerelerin devam etmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Hafta sonunda gelen bu açıklamaların yansımalarını şüphesiz ki bu hafta içerisinde izlemeye devam edeceğiz. Diğer tarafta bu hafta içinde takip edeceğimiz diğer önemli konu ise ABD - İran ilişkileri olacaktır. Geçtiğimiz hafta ABD’nin teoride ılımlı ancak gerçekte aldığı yaptırım kararları sonrası iki ülke arasındaki gerilim gün geçtikçe artmıştı. ABD her ne kadar anlaşma yolu istese de attığı adımlar kafaları karıştırıyor. İran tarafı ise diplomatik yolların kapalı olduğu söylüyor. Bu hafta bu konuda yine küresel risk iştahı açısından kritik olacaktır. Brexit konusunda ise dikkatler Birleşik Krallık Başbakanlık seçimlerinde. 23 Temmuz Salı günü İngiltere Başbakanının belli olacağı seçimlerde eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve yeni Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt yarışacak. Özellikle sert Brexit söylemleri ile bilinen Johnson’un favori olarak gösterilmesi piyasa tarafında endişe yaratıyor. Ancak seçilmesi durumunda Brexit konusunda yapacağı açıklamalar daha kritik olacaktır. Öte yandan majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da gündemde en üst sıralarda yer aldı. Özellikle St.Louis FED Başkanı James Bullard ile FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları piyasa fiyatlamalarında ön plandaydı. Açıklamalara baktığımızda Bullard; Temmuz ayı toplantısında 50 baz puan faiz indirimini fazla bulduğunu söyledi. Başkan Powell ise; enflasyonda bir yavaşlama gördüklerini ancak yüzde 2’lik hedef konusunda umutlu olduklarını ve atılacak politika adımlarında daha fazla verilerin izleneceğini söyledi. Gelen açıklamalar sonrası FED’in Temmuz ayı toplantısında 50 baz puan faiz indirim ihtimali yüzde 65’lerden yüzde 25’lere kadar düştü. Bu haftada yine majör merkez bankası yetkilileri ve küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik haber akışları takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise global bazda takip edilecek PMI rakamlarının yanı sıra ABD Tarım Dışı İstihdam göstergeleri kritik olacaktır.
Yurtiçinde TÜFE Kritik Olabilir!
Yurtiçinde ise seçimleri geride bıraktık. TL üzerinde baskı unsuru olan seçim belirsizliğinin ortadan kalkması kur tarafına pozitif yansıdı ancak jeopolitik taraftaki gelişmeler bu pozitifliği kısıtladı. Özellikle S-400 konusunun akıbeti ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler piyasanın ihtiyatlı davranmasına neden oldu. Hafta sonunda ise ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 Liderler zirvesinde görüştü. Gerek toplantı esnasında gerekse sonrasında gelen ılımlı açıklamalar piyasa tarafında dikkat çekti. Özellikle Trump’ın S-400’ler konusunda Türkiye’nin yanında bir tavır alması bu hafta içerisinde TL varlıklarında pozitif bir etki yaratabilir. Ancak Trump olduğu kadar ABD senatosunun vereceği kararlarında etkili olabileceğini ve bu haftada yine konuya ilişkin gelebilecek açıklamaların takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun dışında Merkez Bankası’nın piyasa müdahaleleri de devam etmekte. Son olarak hafta sonu gelen bilgi akışında Merkez Bankası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını indirdi. TL kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı yüzde 2.15'ten yüzde 2'ye indi. Yabancı para cinsinden işlemlerde aylık azami faiz oranı yüzde 1.72'den yüzde 1.60'a indi. Bu durum Temmuz ayındaki faiz indirim ihtimallerinin de güçlendiren bir etken olarak karşımıza çıkarken bu hafta içinde açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon datası bu hipotez için ciddi bir test olacaktır.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın tarafından gelen açıklamalarının yanı sıra AB tarafındaki siyasi gerilimler de paritedeki yukarı yönlü işlemleri baskıladı. ECB Başkanı Mario Draghi, özellikle negatif faizlerin etki dengesinin ne kadar uzun süre devam edeceğine bağlı olarak hareket edeceklerini belirtmesiyle birlikte ECB, politika yapıcıların Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmak için çabalarını artırması ile birlikte gelecek ay faiz indirimine gitmeye hazır olduğunun işaretini vermesi ve Eylül'de faiz indirimine gitmesi beklentisi sonrası Almanya 10 Yıllık Tahvil getirisi -%0,330 ile en düşük seviyelerine gerilemesi de paritedeki alış yönlü işlemleri baskıladı. Bunun dışında, Avrupa çelik sektörünün önde gelen yöneticileri, Avrupa Birliği'ni ABD'nin tarife artırımın tetiklediği ithalat artışına karşı koruma tedbirlerini güçlendirmeye çağırdılar ve Avrupa çelik sektörünün geleceğinin tehdit altında olduğunu savundular. Diğer taraftan ABD’de ise FED Başkanı Jerome Powell ve FED Üyesi Bullard'ın yaptığı açıklamalar sonrası FED'in Temmuz ayında 50 baz puan faiz indirme ihtimali yüzde 65'lerden yüzde 26'lara kadar gerilerken 25 baz puan faiz indirme ihtimali ise yüzde 74 civarına yükseldi. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump, ABD Doları'nın çok güçlü olduğuna ve Euro’nun çok zayıf olduğuna inanırken bu durum için FED'i suçlamaya devam etmekte. Bu arada geçen ay uzun faizlerde önemli ölçüde düşüş olduğunu belirten JP Morgan’ın bu düşüşün konut piyasasında faaliyet artışına neden olmadığı belirtilirken FED faiz indirimlerinin reel ekonomide kayda değer bir yükseliş sağlamayacağını savundu. Ticaret görüşmelerinde ise ABD'nin en büyük hafıza çipi üreticisi Micron Technologies’in, Huawei’ye bazı ürünlerin sevkiyatının yeniden başladığını bildirmesi iyimserlik artırırken Hazine Bakanı Mnuchin’in de anlaşmaya yakın olduklarını belirtmesi önemliydi. Öte yandan ABD’nin son yaptırımlarının ardından İran ile arasındaki jeopolitik gerilimlerin artması, risk trendini yukarı yönlü yönlendirmeye devam ederken bu yönüyle G20 Zirvesi’nde ABD’nin başta Çin olmak üzere ikili görüşmelerinin Dolar varlıkları ve dolayısıyla pariteye direk etkisi görülebilir. Bu hafta ise, Almanya İşsizlik Oranı, İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi ekonomik veri olarak takip edilecekken Avrupa siyasi krizleriyle ilgili gelebilecek açıklamalar etkili olabilir. Diğer tarafta, ABD Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar verileri parite açısından oldukça kritik olabilir. Teknik olarak, 200 günlük hareketli ortalama 1.1360’ın direnç oluşturduğu parite için alçalan trendin devamında 1.1300-1.1285-1.1240-1.1215-1.1190 destekleri gündeme gelebilirken yukarı ataklarda 1.1390-1.1410-1.1445-1.1460 direnç seviyeleri karşımıza çıkmakta.
USDTRY
23 Haziran’da gerçekleştirilen İstanbul yerel seçimlerini Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu kazandı ve seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte TL varlıkları geçtiğimiz haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Ancak jeopolitik tarafta yaşanan gelişmeler TL varlıklarını baskı altında bıraktı. Özellikle Erdoğan - Trump görüşmesi öncesinde S-400 - F-35 gerilimine yönelik gelen haber akışları kur üzerinde volatil hareketleri neden oldu. TCMB’nin ihtiyat akçesinin bütçeye aktarılması ile ilgili düzenlemenin Meclise getirileceğine yönelik çıkan haberlerde yine önemliydi. Öte yandan küresel tarafta özellikle ABD - İran arasında yaşanan gerginliklerde yine fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Hafta sonunda ise Erdoğan - Trump görüşmesi G-20 Liderler zirvesinde gerçekleşti. Gelen açıklamalarda özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, S-400 - F-35 geriliminde Türkiye’nin yanında tavır takınması dikkatleri çekti. Öte yandan ticaret görüşmeleri kapsamında görüşen Trump - Şi görüşmesinden gelen ılımlı tavırlarda bu hafta TL varlıkları başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde pozitif etki yaratabilir. Bu hafta G-20 Liderler zirvesinin yansımalarını takip edeceğiz. Özellikle Liderler zirvesindeki iyimserliğin korunması TL varlıkları bu hafta pozitif etki yaratabilir. Ekonomik takvimde de yine yoğun bir hafta bizleri bekliyor. Özellikle bu tarafta ABD’den gelecek veriler FED’in faiz politikaları için kritik olacaktır. Yurtiçinde ise enflasyon rakamları piyasa tarafında merakla bekleniyor. Teknik olarak bu hafta yukarı tarafta 5.83 aşağı tarafta ise 5.70 noktaları yön tayini açısından kritik olabilir. 5.83’ün geçilmesi halinde 5.8565, 5.9060, 5.9500, 5.9855 ve 6.0365 dirençleri kritik olabilir. 5.70 altında ise 5.6735, 5.6260, 5.6000 ve 5.5765 destekleri takip edilebilir.
GBPUSD
Brexit takvimi ve yol haritasının belirleneceği Birleşik Krallık Başbakanlık seçimlerine yönelik haber akışları geçtiğimiz haftada gündemimizin üst sıralarındaydı. Muhafazakâr Parti'nin lideri ve yeni başbakan olmak için yarışta son ikiye kalan ve favori adaylardan biri olan Boris Johnson, Britanya'nın bir anlaşma olmadan Avrupa Birliği'nden ayrılması olasılığını milyonda bir" olarak nitelerken bu olasılığa neden olarak Avrupa'da liderler arasında yeni bir havanın hâkim olmaya başladığı ve parlamentonun revize bir Brexit anlaşmasını geçireceği değerlendirmelerini işaret etti. Daha önce sert bir söylemleri ile bilinen Jonhson’un bu söylemleri dikkat çekse de Avrupa tarafı yeni müzakerelere yolu kapatmış durumda. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Marc Carney, BOE’nin tahminleri içinde anlaşmasız Brexit riskinin hesaplanmadığını söylerken anlaşmasız Brexit riskinin faiz tahminlerini aşağı ittiğini kaydetti. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik yeni yaptırımlara onay vermesi ve kararın ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif, Trump ve ona yakın siyasetçilerin savaşın başlama arzusu içinde olduklarını vurgulaması dikkat çekti. Ticaret savaşları cephesinde ise Çin ile anlaşmaya yaklaşılması azalan risk iştahını kısmen de olsa toparladı. Bu haftada yine dikkatlerimiz küresel risk olarak takip ettiğimiz konuların üzerinde olacak. Ayrıca majör merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının izleneceği haftanın ekonomik takviminde de yine önemli veri akışları takip edilecek. Teknik olarak bu hafta 1.2730, 1.2785, 1.2810 ve 1.2960 dirençleri ile 1.2650, 1.2605, 1.2565 ve 1.2530 desteklerini takip edeceğiz.
BRENT PETROL
Bu hafta gerçekleştirilecek olan OPEC toplantısı öncesinde G-20 Liderler zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ‘’ Arabistan ile OPEC anlaşmasının uzatılması konusunda anlaştık’’ şeklindeki açıklamaları dikkat çekti. 1-2 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan toplantıdan gelecek sonuçlar bu haftanın önemli konuları arasında yer almakta. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ABD - İran ilişkilerinde ise gerginlik geçtiğimiz haftada devam etti. Bu konuda ABD tarafının savaştan uzak tavrı bir miktar piyasa tarafında ılımlı karşılansa da ticari olarak yaptırımlarına devam etmesi ve İran’ın tehditkâr söylemleri konunun bir müddet daha gündemde en üst sıralarda yer alabileceğine işaret etti. Ticaret savaşları cephesinde ise yine hafta sonunda gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesinde görüşme gerçekleştiren ABD - Çin Başkanlarından gelen ılımlı açıklamalarda küresel büyümenin gidişatı açısından kritikti. Ekonomik takvimde ise stok verilerinde görülen ekstrem düşüşler ve ABD üretiminin de son iki haftada olduğu gibi 100 Bin Varil/gün düzeyinde azalması yine Emtia üzerinde volatil hareketlere neden oldu. Dikkatlerimiz bu haftada yine öncelikli olarak; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran gibi risk unsurlarına dair haber akışlarında olacak. Keza, OPEC ve OPEC+ üyesi ülkeler başta olmak üzere önemli üreticilerden bu hafta yapılacak olan toplantılara yönelik gelebilecek açıklamalar ile global ekonomi ve petrol arz-talep dengesine yönelik sinyaller verebilecek ekonomik verilerin sonuçları da oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak alıcılı seyrin devam etmesi halinde 67.00-67.60-68.25-68.75-69.25 direnç seviyeleri değerlendirilebilirken aşağı yönlü hareketlerde ise 66.00-65.80-65.30-65.00-64.60 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal, majör merkez bankalarından gelen genişlemeci sinyaller ve küresel tarafta yaşanan gerginliklerden destek bulmaya devam ederken hafta içinde 1440 Dolar seviyesini test ettiği görüldü. Merkez bankalarının negatif faizlere yönelme eğilimi kapsamında Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerin tahvil verimlerinin eksiye dönmesi ve buna ek olarak, İran-ABD ilişkileri kapsamında artan risklerin borsalar tarafında satış baskısına neden olması ile güvenli liman talebi rağbet görmüş oldu. Ancak hafta ortası itibariyle dataların beklentilerin altında kalmasına karşın, FED Başkanı Powell ve St.Louis FED Başkanı Bullard’ın açıklamalarının Temmuz ayında yapılabilecek olası bir faiz indiriminin beklentilerden daha düşük olabileceğine işaret etmesi ile Dolar varlıkları bir kez daha güçlenerek Sarı Metal’i baskı altına aldı. Bununla birlikte hafta sonunda yapılan G20 Zirvesinde Trump-Xi görüşmesi sonrasında; iki ülke arasında askıya alınan ticaret müzakerelerinin yeniden başlaması kararlaştırılırken, bu süreçte ABD’nin yeni gümrük tarifelerini devreye almayacağı, Çin’in daha fazla ABD tarım ürününü satın alacağı ve yine ABD’nin Huawei’ye yönelik ABD’li şirketlere getirilen ticaret yasağını (ulusal güvenliği tehdit etmedikçe) serbest bırakacağı bildirildi. Gelen bu açıklamalar küresel risk alma iştahına olumlu katkı yaparken, ons altın gibi güvenli liman olgularından kaçışı ve fiyatlamalarda aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirdi. Nitekim 1409 seviyesinden Cuma kapanışı yapan altının hafta başına 1390 gapli açılışına şahit olduk. Bunun dışında İran, İtalya ve Brexit konuları da hali hazırda devam etmekte. Tabi ticaret gerilimine ilişkin yapılacak açıklamalar ve izlenecek yol haritası da fiyatlamada etkili olacaktır. Teknik anlamda, aşağı yönlü hareketlerin devamında 1382-1375-1371-1364-1358 destekleri sırasıyla izlenebilir. Yukarı toparlanma durumunda ise 1391-1398-1407-1418-1426 direnç seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 08.07.2019 vadeli 11.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
İTALYA'DA İŞSİZLİK MAYIS'TA : % 9.9 (BEKLENTİ:%10.3 ÖNCEKİ:%10.2)
AB LİDERLERİNİN, AB ZİRVESİNDE AVRUPA KOMİSYONU'NUN YENİ BAŞKANININ HOLLANDALI TIMMERMANS OLMASI KONUSUNDA ANLAŞMAYA YAKIN OLDUKLARI BİLDİRİLDİ
ÇİN MERKEZ BANKASI DANIŞMANI MA JUN : ÇİN'İN BU YIL EĞER BÜYÜMESİ %6'NIN ÜZERİNDE KALMAYA DEVAM EDERESE BÜYÜK VE YENİ TEŞVİK ÖNLEMLERİ ALMASINA GEREK YOK
İSVEÇ'TE HANEHALKI KREDİ BÜYÜMESİ MAYIS'TA YILLIK %+5.0
ÇİN MERKEZ BANKASI DANIŞMANI MA JUN : EĞER ÇİN-ABD TİCARET İLİŞKİLERİ DAHA FAZLA BOZULMASA, ÇİN BÜYÜMESİNİN BU YIL %6'NIN ÜZERİNDE DEVAM ETME OLASILIĞI OLDUKÇA BÜYÜKTÜ
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : ÇİN, ABD BAŞKANI TRUMP VE K. KORE LİDERİ KİM'İN BİRARAYA GELMESİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR
TRANS ANADOLU DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ, 1 TEMMUZ İTİBARIYLA AZERBAYCAN GAZINI AVRUPA’YA İLETMEK ÜZERE HAZIR DURUMA GELDİ
TÜRKİYE'NİN 5 YILLIK CDS'LERİ 380,8 İLE NİSAN'DAN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş