Haftalık Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Geçtiğimiz hafta piyasalarda oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Bu sayede fiyatlama davranışlarında dalga boyunun arttığını gözlemledik. Yeni haftanın önemli gündem maddelerini değerlendirmeden önce geçtiğimiz haftayı kısaca ele almakta fayda görüyoruz.

Geçtiğimiz hafta tüm gözler ilk olarak Trump’ın görevine son verdiği FBI eski Başkanı Comey’in ABD senatosuna verdiği ifadenin üzerindeydi. Comey, ABD seçimlerine yönelik Rusya’nın müdahalesi konusunda herhangi bir şüphesinin bulunmadığını dile getirdi. Comey, Trump yönetiminin kendisini kötülemek için ‘yalanları’ kullandığını belirtirken, Trump’ın kendisinden Rusya soruşturmasını durdurmasını ‘istemediğini’ söyledi. Bu son cümle piyasaların rahatlamasını da beraberinde getirdi.
Geçtiğimiz haftanın en önemli olaylarının başında ise İngiltere genel seçimleri gelmekteydi. 8 Haziranda gerçekleşen erken seçimden Theresa May’in partisi muhafazakârlar birinci parti olarak çıkmasına karşılık parlamentoda sandalye kaybına uğradı ve ufukta koalisyon belirdi. Tabii bu durumda daha ağır aksak ve belirsiz bir Brexit süreci oluşturacağı beklentisi doğurmasından dolayı sterlinde sert değer kayıpları yaşattı.
Önemli gelişmelerin bir diğeri de AMB kararları ve ardından Başkan Mario Draghi’nin konuşmasıydı. Bu gelişmeyi hatırlatmak gerekirse; banka politika faizini %0, mevduat faizi eksi %0.40 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bırakıldı. Bankadan yapılan açıklamada mevcut faiz oranlarının bir süre daha bu seviyelerde kalacağını ve gerektiği takdirde niceliksel gevşemede artışa gitmeye hazır oldukları belirtildi. Fakat karar metninde daha önce belirtilen faiz oranlarının daha fazla düşebileceğini işaret eden söyleme bu metinde yer verilmemesi dikkat çekiciydi. Tabi piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen bu gelişmeler EUR/USD paritesi üzerinde net bir etki oluşturmadı.
Draghi ise yapmış olduğu açıklamada: büyüme görünümüne yönelik risklerin geniş bağlamda dengeli olduğunu dile getirdi. Ayrıca ekonominin beklenenden hızlı genişlediğinin de altını çizdi. Yalnız bu genişlemenin henüz güçlü enflasyon dinamiğine dönüşmediği de vurgulandı. Genel enflasyonun baskı altında olduğunu ve oldukça kayda değer derecede parasal genişlemeye hala ihtiyacın olduğunu belirtmesi euroya satış getirdi. Bu yıl büyümenin %1.9 oranında gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Daha önceki tahmin %1.8 oranındaydı. 2018 büyümesi ise %1.7’den %1.8 seviyesine revize edildi. 2019 yılına ilişkin büyüme beklentisi de yine %1.6’dan %1.7 oranına revize edildi. Genel enflasyonun hala düşük olsa da kademeli şekilde artış ön gördüklerini dile getirdi.
 

Enflasyona yönelik AMB’nin beklentileri ise aşağı yönde revize edildi. Bu durumda;

 

Bu yıl için %1.7’den %1.5’e
 

2018 yılı için %1.6'dan %1.3'e
 

2019 yılı için %1.7’den %1.6’ya revize kaydedildi. Enflasyonda aşağı yönde revizelerin nedeni olarak petrol fiyatlarının zayıf seyri gösterildi.
Geçtiğimiz hafta piyasaya yön veren en önemli gelişmeleri bu şekilde sıraladıktan sonra yeni haaftada da oldukça kritik gelişmelerin bulunduğunun altını çizelim. Şimdi günlük bazda bu gelişmeleri kısaca hatırlatalım:

PAZARTESİ

Yurt içerisinde büyüme verisi en önemli data konumunda bulunuyor. Ekonominin 1. Çeyrekte yıllık bazda %2.8 oranında büyümesi bekleniyor. Ayrıca Nisan ayına ilişkin cari açık datası da bir diğer takip edilecek veri konumunda bulunuyor.

SALI

İngiltere enflasyon verilerine odaklanacağız. Özellikle Yıllık bazda ÜFE datası piyasalar adına önemli olacak. Beklenti %2.7 oranında artış yönünde. Aylık bazda ise artış beklentisi %0.2 olarak belirlenmiş durumda.

Günün en önemli datası ABD ÜFE verileri. Manşet bazda aylık olarak %0.1 ve yıllık olarak %2.4 artış beklentisi bulunuyor.

Almanya tarafında ise ZEW ekonomik hissiyatı datasını izleyeceğiz. Hazirana ilişkin veride beklenti datanın 21.5 endeks değerinde açıklanacağı yönünde.

ÇARŞAMBA

Sabahın ilk ışıklarından önce Çin tarafında reel ekonomiye yönelik bir hayli önemli veriler açıklanıyor. Mayıs ayına ilişkiin sanayi üretimi datasında beklenti %6.3. Sabit varlık yatırımlarının %8.8 ve perakende satışlar verisinin de %10.6 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Sabahın erken saatlerinde Japonya’da sanayi üretimi verisinde beklenti %4.0 oranında artış bekleniyor.

Gün içerisinde ise ilk olarak Almanya TÜFE verilerine odaklanacağız. Aylık bazda %0.1 daralma beklenirken yıllık bazda %1.5 oranında artış beklentisi bulunuyor.

İngiltere tarafında ise istihdam piyasasına yönelik veriler önem arz ediyor. İkramiyeler de dahil ortalama gelir endeksi Nisan ayıda %2.4 oranında artış kaydedeceği beklenirken işsizlik hak başvurusundaki değişim sayısında 20.3K olarak açıklanma bekleniyor.

Günün en önemli gelişmeleri ise şüphesiz ABD’de yaşanıyor. Bu noktada TÜFE, perakende satışlar, ham petrol stokları ve FOMC kararları bir hayli önemli olacak. Çekirdek TÜFE’de aylık artış beklentisi %0.2 iken yıllık bazda %1.9 yükseliş beklentisi bulunuyor. Manşet datalarda ise aylık TÜFE’de %0.1 ve yıllık datada ise %2.0 artış beklentisi bulunuyor.

FOMC noktasında ise piyasada oluşan ortak konsensüs FED’in faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı yönünde. Bu hamlenin şimdiden fiyatlamalara dahil olduğunu düşünmemizin yanında FED Başkanı Yellen’in ileriye yönelik politik adımlarla ilişkili söyleyeceklerinin çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz.

PERŞEMBE

Saat 01.45’de Yen Zelanda büyüme verisi açıklanıyor. Beklenti ekonominin çeyreklik bazda +0.7 oranında büyüyeceği yönünde. Yıllık büyüme beklentisi ise %2.7 oranında belirlenmiş durumda. NZD bazlı paritelerde hareketlilik oluşabilir.

Sabahın ilk ışıklarından önce Avustralya istihdam verilerini takip ediyor olacağız. Mayıs ayına ilişkin veride beklenti 10K. İşsizlik oranı ise %5.7 seviyesinde sabit kalacağı beklentisi bulunuyor.

Yurt içerisinde Mart ayı işsizlik oranı verisini izleyeceğiz. Şubat rakamı %12.6 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere’de ise gündem bir hayli yoğun… İlk olarak Mayıs ayına ilişkin perakende satışlar verisini takip edeceğiz. AAylık bazda beklenti %0.8 oranında daralma yönünde. Yıllık olarak %1.4 artış beklentisi hakim.

Yalnız İngiltere’de en önemli gelişme PPK kararları olacak. Bankanın %0.25 olan faiz oranında ve aylık 435 milyar pound değerinde varlık alım programında değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Gün içerisinde BOE Başkanı Carney’in konuşması da bir hayli önemli olacak.

Günün yurt içi piyasalar adına en önemli gelişmesi ise TCMB’nin Haziran PPK kararlarını açıklaması olacak. Bankadan faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

ABD tarafında ise Haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia FED imalat endeksi, New York Empire State endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranları verileri de piyasanın odağında olacak.

CUMA

Güne Japonya PPK toplantısı ile başlıyor olacağız. Bankanın mevcut politikasını değiştirmesi beklenmiyor. Yine de Başkan Kuroda’nın yapacağı konuşmanın JPY üzerinde etkisinin olabileceği konusunda uyaralım.

Euro Bölgesi enflasyon verilerini de dikkaatle izleyeceğiz. Mayıs ayına ilişkin çekirdek bazda TÜFE verisinde yıllık %0.9 artış beklentisi bulunuyor. Manşet bazda ise yıllık %1.4 artış ve çeyreklik olarak %0.1 oranında daralma beklentisi bulunmakta.

ABD tarafında ise inşaat izinleri, Michigan tüketici güveni verileri izlenecek diğer datalar konumunda bulunuyor.

EUR/USD Analizi

1.1200 desteğinin aşağısı test edilse de yeniden bu seviyenin üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu takip etmekteyiz. Buna karşılık yukarı yönde hareketlerin devamı adına 1.1250 direncinin aşılması gerektiği düşüncesinden sapmış değiliz. Bu durumda ilk olarak 1.1300 oldukça önemli olacak. Arkasından kısa vadede 1.1370 direnci kısa vadede takip edilecektir. 1.1200 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise paritede gerileme hareketlerinin hız kazandığını görebiliriz. Bu sayede 1.1150 ve 1.1100 desteklerine doğru paritede düşüş oluşabilir.

Ons Altın Analizi

1265 desteğine ulaşıldığını görüyoruz. Gün içerisinde gerilemenin devamı adına bu seviyenin altında kalıcılığın oluşması gerektiğini not edelim. Şayet 1265 desteği kırılabilirse sarı metalde 1260 - 1255 bölgesi ile birlikte 1245 desteğine doğru geri çekilmeler hız kazanabilir. Buna karşılık 1265 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda ise 1270 ve 1278 dirençleri kısa vadede takip edilecektir.

USD/TRY Analizi

3.5600 direncinin aşılamaması paritede 3.5450 desteğinin de kırılmasını sağlayarak yeniden 3.5200 desteğine doğru gerileme hareketlerini beraberinde getirdiğini geçtiğimiz hafta görmüştük. Yaşanan toparlanma ile birlikte fiyatlamaların 3.5450 direncine yakın oluştuğunu izlemekteyiz. 3.5450 direncinin aşılabilmesi sonucu 3.5600 - 3.5800 ve 3.5940 dirençleri potaya girebilir. 3.5450 direncinin altında kalıcılık sağlanabildiği sürece ise 3.5230 - 3.5100 ve 3.5000 desteklerini izlemeyi sürdüreceğiz.

GBP/USD Analizi

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen İngiltere seçimlerinde hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu kazanamaması yeni bir siyasi belirsiizlik ortamı yarattı. Bunun doğal sonu olarak da paritede oldukça keskin bir geri çekilme hareketi takip ettik. Bu sayede 1.2770 desteğinin kırıldığını ve 1.2630 seviyesine kadar gerilemenin yaşandığını takip ettik. Ardından paritede toparlanma görülse de 1.2770 direnci bu noktada önem arz ediyor. 1.2770 direnç seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluşmaya başlaması durumunda 1.2850 ve 1.2900 dirençlerine doğru ataklar görülebilir. Buna karşılık 1.2770 direncinin aşılamaması durumunda ise paritede 1.2700 - 1.2630 ve 1.2570 desteklerinin izlenme

USD/JPY Analizi

110.00 direncinin aşılması ile birlikte paritenin 110.40 seviyesine ulaştığını fakat bu seviyenin aşılmakta şimdilik zorlandığını görmekteyiz. Yani paritenin bir süredir 110.40 - 110.00 bandında sıkıştığını izlemekteyiz. Fakat 110.40 direnci aşılabilirse paritede 110.70 ve 111.10 seviyelerini takibe alacağız. Bununla birlikte 110.00 desteği de geri çekilme hareketlerinin devamı adına önemli olacaktır. Bu yönde bir fiyatlamanın soonucu olarak 109.60 ve 109.20 desteklerini izlemeye alacağız.

Ham Petrol Analizi

Emtianın 45.00 desteğine ulaşmasının ardından bir miktar toparlandığını ve 46.00 seviyesinin üzerinde fiyatlandığını izlemekteyiz. Bu noktada özellikle 46.40 direnci önem arz ediyor. Şayet bu seviyenin kırılabilmesi sonucunda fiyatlamaların yukarı yönde hızlanabileceğini düşünmekteyiz. Bu durumda 47.20 - 47.70 ve 48.40 dirençlerini kısa vadede izlemeye başlayacağız. Bunun yanında gerileme hareketleri adına ise 45.00 desteği önemini koruyor. Bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi ile 44.00 ve 42.90 destekleri potaya girebilir.

 
 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankkalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.