Haftalık Strateji ve Hisse Raporu (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Haftalık Değerlendirme ve Strateji
 
Merkez Bankaları ile geçen bir haftayı geride bırakıyoruz. Fed faizlerde değişiklik yapmazken, 2020 yılı için faiz artırımları olmayacağı yönünde mesajlar verdi. ABD’de ekonomik verilerin güçlenmesinin ardından faiz indirimi beklentileri zaten oldukça azalmıştı, buna karşın güçlü veriler karşısında faiz artırımı olacak mı sorusu sorulmaya başlanmıştı. Fed Başkanı’nın açıklamaları en azından 2020 yılının ilk yarısına kadar faiz artırımı olmayacağı yönünde algılandı. Ayrıca gerekişe tahvil alımlarına başlayacağız mesajı ise özellikle GOÜ piyasaları için pozitif havanın esmeye devam edeceğini gösteriyor. Buna Avrupa Merkez Bankasından da bir destek gelirken, AMB Başkanı Lagarde ekonominin teşviğe ihtiyacı var mesajı ile 2020 yılının gevşek para politikası le geçeceği sinyalini verdi.
 
CDS 300 puanın altına geriledi Bu ortamda TCMB beklenen faiz indirimi aralığının üst bandında 200 baz puan indirim gerçekleştirdi ve politika faizini %14’den %12’ye indirdi. Piyasanın bu faiz indirimini sindirmeye çalıştığı ancak bundan sonra faiz indirimi konusunda sınır bölgelere geldiği söylenebilir. DolarTL kurunda 5.80 seviyesinin altına gevşeme olurken, haftanın son günü Trump’ın Çin görüşmeleri ile verdiği demeç tekrar kurun 5.80 üzerine yükselmesine neden oldu. Bundan sonra gözler enflasyondaki gelişmelerde olacak. Zira politika faizi enflasyon verisini oldukça yaklaştı ve TL’yi bugüne kadar çevreleyen reel faiz zırhı şu anda oldukça incelmiş durumda. Global piyasalarda yukarıdaki gelişmeler buna izin verse de içerideki ekonomik ve siyasi gelişmeler ve jeopolitik gelişmeler TL üzerindeki kırılganlığı ne derece etkileyecek izleyeceğiz. Ancak belirtilmesi gereken bir nokta bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin risk primini ölçen 5 yıllık CDS oranı bir türlü başaramadığı 300 puanın altında gerileme gösterdi. Bu risk algısı ve risk iştahı açısından olumlu.

Doğu Akdeniz’de ki gelişmeler İzlenecek Önümüzdeki hafta içeride Pazartesi günü işsizlik oranı ve Cuma günü Tüketici güveni verileri izlenecek. Her iki veri piyasa üzerinde etkili olmayabilir. Salı günü ise Hazine ihaleleri izlenecek. Bunun dışında Doğu Akdenizdeki gelişmeler yeniden gündeme oturuyor. Kuzey Kıbrıs’ın acil kodu ile Türkiye’den İHA ve SİHA istemesi dikkat çeken gelişmeler.
 
Dışarıda ise Pazartesi günü hem ABD hem Avrupa tarafında PMI verileri takip edilirken, Çarşamba günü Euro bölgesi TÜFE verileri izlenecek. Perşembe günü Japonya ve İngiltere Merkez Bankaları faiz kararları takip edilecek. Cuma günü ise ABD 3.çeyrek büyüme verisi haftanın bir diğer önemli verisi olacak. Bunların dışında Salı ve Çarşamba günleri Fed Başkanlarının konuşmaları bulunuyor.
 
ABD-Çin 1.Faz Ticaret Görüşmesi Metninde Anlaştı Global piyasalar açısından en önemli gelişme ise ABD-Çin arasındaki 1.kademe anlaşma metni üzerinde anlaşılmış olması. Trump anlaşma olduğu için 15 Aralık itibari ile planlanan cezai vergi artışları yapılmayacağını duyurdu. Çin ile 2.faz görüşmelerinin hemen başlayacağını ifade etti. ABD Ticaret Temsilciliği yaptığı açıklamada, 120 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik vergi yüzde 7.5'e düşürüldüğünü ve 250 milyar dolarlık Çin ürünü üzerindeki yüzde 25 verginin ise korunduğunu belirtti. Bu gelişmeler küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, petrol fiyatlarında yukarı eğilimler görülüyor.
 
BORSA Borsa endeksi geçen haftayı %1.5 getiri ile kapatırken, yılbaşından bugüne getiri oranı %21 oldu. Endeks 111910 seviyesine ulaşarak Nisan 2018 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Genel olarak Borsa endeksinde pozitif hava korunuyor. TCMB toplantısının ardından yükselişe uzun zamandır seyirci kalan Banka ve büyük hisselerin katılmış olması, endeks hakkında söylenecek en önemli konu. Bankacılık endeksi geçmekte başarısız olduğu 153000 seviyesini geçen hafta kırdı ve 156685 seviyesinde kapadı. Banka endeksi haftalık bazda %2.9 değer kazandı. Ayrıca demir çelik hisselerinin katılıma geçmesi ile endeks ivme kazandı. Bugüne kadar BIST100 dışındaki hisselerde %60-70 e varan yükselişlerin ardından, genel hareketin BIST100 hisselerine kayması beklenebilir. 112000 seviyesi direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 113500 ve 115600 seviyeleri yeni direnç hedefleri olacak. Aşağıda ise 109500 ve 108000 seviyeleri destek olarak izlenecek. Endekste kar satışları olabilir. İlk etapta kar satışları olsa bile 109500 seviyesi üzerinde tutunması önemli olacak. Daha aşağıda ise 108000 seviyesi asıl kritik destek olarak izlenebilir. Bu seviyeye kadar geri çekilmeler Borsa endeksindeki genel yukarı hareketi bozmayacaktır. Ancak 108000 seviyesinin altına düşüşler bozulma olarak algılanabilir.
 
Bankacılık endeksinde ise 153000 seviyesi üzerinde tutunması önemli olacak. Direnç seviyesi ise 156800 seviyesi. Cuma günü bu seviyenin altında kapandı. Ancak bu seviyenin üzerine tekrar yükselmesi durumunda yükseliş güçlenebilir ve bu durum BIST100 endeksini hızla yukarı taşıyabilir.
 
DOLAR DolarTL kurunda 5.80 seviyesi üzerinde seyirlerin sürmesi 5.85 seviyesine yükselişe neden olabilir. Daha yukarıda 5.94 seviyeleri görülüyor. Aşağıda ise 5.77 seviyesi artık güçlü bir destek konumunda. Dolar kurunun bu seviyenin altına gerilemesi teknik olarak zor görünüyor. Çok ciddi bir para girişi olması durumunda bu mümkün olabilir. Ancak şimdilik böyle bir görüntü yok. Dolar kuru genel resimde yatay bir görüntüye sahip. Dolar kurunun 5.85’i geçip 5.94 seviyesine çıkması genel görüntüyü fazla bozmayacaktır ancak psikolojik olarak baskı yaratabilir.

 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.