Halkbank 3Ç22 Bilanço Değerlendirmesi(ICBC Yatırım)

Net kar beklentiye paralel - Halkbank 2022’nin üçüncü çeyreğinde 4 milyar 304 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs net kar beklentisi 4 milyar 33 milyon TL idi. Bu çeyrekte TL krediler sektörün ve kamu bankalarının üzerinde çeyreksel yüzde 15 arttı. Net faiz geliri, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki yüzde 135 artış ve TL kredi-mevduat makasında hafif genişleme ile yüzde 89 arttı. Çeyreğin diğer öne çıkan bileşenleri ise güçlü komisyon gelirleri ve yüksek karşılıklar oldu.
TL kredi büyümesi hızlanarak sektörün üstüne çıktı - Halkbank’ın TL kredileri son çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 15 arttı. Yabancı para (YP) cinsi krediler ise çeyreklik bazda yüzde 6 geriledi. Öte yandan, TL cinsi mevduatlar yüzde 32 gibi oldukça güçlü bir artış sergilerken YP cinsi mevduatlar yatay kaldı. KGF kredilerinin toplamı 38,5 milyar TL’den 34,5 milyar TL’ye gerilerken toplam krediler içindeki payı yüzde 5 oldu. Hızlı büyüme ile TL mevduatın toplam içindeki payı %53’e ulaşırken KKM kapsamındaki mevduatın toplam TL vadeli mevduat içindeki payı %40’a yükseldi.
Net faiz marjı genişledi - TL kredi-mevduat makası çeyreklik bazda yaklaşık 30 baz puan genişlerken, döviz cinsi makas da 80 baz puan geriledi. Banka’nın TÜFE’ye endeksli (TÜFEX) menkul kıymetler portföyü 3Ç22’de 19 milyar TL artarken, TÜFEX gelirleri çeyreklik yaklaşık 11,1 milyar TL artarak 19,3 milyar TL oldu. Banka bu çeyrekte TÜFEX portföyünü yüzde 60 ile değerledi. Öte yandan, swap maliyetleri hafif artışla 1,58 milyar TL oldu. TL kredi-mevduat makasında genişleme, TÜFEX menkul kıymet gelirlerindeki artış ve swap maliyetlerinde hafif artış sonucu bankanın swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyreklik 3,8 puan artarak yüzde 9,0 oldu. TUFE’ye endeksli menkul kıymet getirisinin son çeyrekte de artışını sürdürmesi beklenirken, bankanın 4. çeyrek değerlemesini Aralık enflasyonu ile yaptığını not edelim.
Ücret gelirlerinde hızlı artış - Net ücret ve komisyon gelirleri sektördeki trende paralel güçlü bir büyüme göstererek 3Ç22’de çeyreklik yüzde 32, yıllık yüzde 115 arttı. Operasyonel giderler de çeyreklik bazda yüzde 33 arttı ancak Maliyet/Gelir oranı düşmeye devam etti.
Karşılık miktarı arttı - Takibi geciken alacaklar (TGA) oranı 3Ç22’de 21 baz puan azalışla yüzde 2,6’ya geriledi. Yakın izlemedeki kredilerin toplam içindeki payı ise 1,5 puan gerileyerek yüzde 7,4 oldu. Aktif kalitesinde bir bozulma gözlenmezken, TGA için karşılık oranı 5,8 puan artışla yüzde 79,5’e yükseldi. Toplam kredi portföyüne ayrılan karşılık oranı da 105 baz puan artarak yüzde 5,7’ye yükseldi. Böylelikle bankanın net risk maliyeti bir önceki çeyrekteki 453 baz puan seviyesinden 789 baz puana yükseldi. Risk maliyetinin yılın son çeyreğinde de yüksek seyretmesi beklenebilir.
Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) - Halkbank’ın konsolide SYR’si yüzde 13,56 ile banka için konsolide yasal yeterlilik seviyesi olan %11,55 seviyesinin üzerindeydi. Ancak bu oran sektör ortalamasının oldukça altındadır.
Değerleme - Hisse son bir yılda %92 arttı ve BIST-100 endeksine göre %30 daha zayıf bir performans gösterdi. 2023 tahminlerimize göre 1,94x F/K ve 0,44x PD/DD çarpanlarından işlem gören Halkbank için 13,00 hedef fiyat ve SAT görüşümüzü koruyoruz.

 

  ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler
   https://www.icbcyatirim.com.tr/tr/

                 ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş