IEA Başkanı Birol: İki yenilenebilir enerji türü olan jeotermal ve hidroelektrik enerjiye haksızlık ediyoruz

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) tarafından düzenlenen "Dünya'da Yeni Ekonomik Düzen, İklim Krizi ve Yenilenebilir Enerjinin Önemi" başlıklı zirvesinde konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol yenilenebilir enerji denince akla ilk güneş ve rüzgarın geldiğini belirterek “İki yenilenebilir enerji türü olan jeotermal ve hidroelektrik enerjiye haksızlık ediyoruz” dedi.

Zirvede yaptığı konuşmada yeni tip korona virüs salgını sürecinde, enerji sektöründe direnen tek enerji türünün yenilenebilir enerji olduğuna işaret eden Birol, enerji türlerinin tümünün salgın sürecinden etkilendiğini, yenilenebilir enerjide ise tüketimin artış gösterdiğini dile getirdi.

JEOTERMAL VE HİDROELEKTRİK ENERJİYE HAKSIZLIK EDİYORUZ

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) tarafından düzenlenen zirvede konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol yenilenebilir enerji denilince akla rüzgar ve güneşin geldiğini, ancak iki yenilenebilir enerji türünün daha olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Onlara haksızlık ediyoruz. Bunlardan biri jeotermal enerji, diğeri hidroelektrik. Jeotermal enerji, elektrik üretiminde, ısıtmada ve sanayide kullanılabilen, teknolojik gelişmesini tamamlamış, maliyetleri son derece düşük olan bir tür ama bunun hakkında fazla yazılıp çizilmiyor. Hidroelektriği de unutuyoruz. Şu an itibarıyla dünyaya bakınca çok konuştuğumuz güneş ve rüzgarın toplam elektrik üretiminde payı yüzde 9, hidroelektriğin ise tek başına yüzde 17. İki misli ama biraz öksüz gibi. Hidroelektrik ve jeotermal enerji yeteri kadar gündeme gelmiyor. Belki birçok batı ülkesinde potansiyel hemen hemen tamamlandığı için gündeme gelmiyor olabilir. Bu haziranda sırf hidroelektriğe adanmış bir yayın yapacağız."

2020 YILINDA DEVREYE GİREN İLAVE KAPASİTENİN
YÜZDE 90’INI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLI

Geçen yıl dünyada devreye giren yeni ilave kapasitenin yüzde 90'ının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu belirterek sözüne devam eden Birol, "Yatırımcılar neredeyse yenilenebilir enerjiden başka bir şey inşa etmemişler. Bu sene de beklentimiz hiç farklı değil. Özellikle güneşte ve rüzgarda maliyetlerde büyük düşüşler var. Biz geçen sene itibarıyla güneşin dünya elektrik sektörünün yeni kralı olduğunu söyledik ve son raporumuzda açıkladıklarımız bunu teyit etti" dedi.

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Hakkında:
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmek, doğal çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirmeyi ve kalkınma deneyimlerini bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla her düzlem de paylaşmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları vb. bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda işbirliği ortamı oluşturmak ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri yönünde halk kitlelerini bilgilendirmek önceliğidir.



Diğer Haberler
RUSYA'DA BU YIL SERMAYE YATIRIMLARI YILLIK %+2.0 (2020 1. ÇEYREK: %+3.5)
RUSYA'DA PERAKENDE SATIŞLAR NİSAN AYINDA YILLIK %+34.7 (ÖNCEKİ:%-3.4)
İSVEÇ'TE 1. ÇEYREKTE CARİ İŞLEMLER DENGESİ +78.3 MYR SEK
RUSYA/NOVAK: RUSYA'NIN MAYIS'TA OPEC+ ANLAŞMASINA UYUM SEVİYEYESİ NİSAN'DAN ÇOK DAHA İYİ
DENİZBANK, 410 MİLYON DOLAR TUTARINDA SENDİKASYON KREDİSİ SAĞLADI - BLOOMBERG HT
NORVEÇ BAŞBAKANI : NORVEÇ, ÇOĞU GÜNDE FAZLA ENERJİ ÜRETİMİNE SAHİP FAKAT ZAMANLA DAHA FAZLA KAPASİTE GEREKECEK
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ 0.2 ARTIŞLA 3591,84 PUANDAN KAPANDI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 4962,3 milyon TL ekside
Facebookta Paylaş