İmalat Sanayi PMI analizi (Bizim Menkul)

PMI, 2021 Yılına Güçlü Giriş Yaparak 3,6 Puanlık Artışla 54,4'e Yükseldi…

ISO PMI, Ocak'ta bir önceki aya göre 3,6 puanlık (%7,1) artışla 54,4'e yükseldi. Covid-19 salgının etkilerinin derin şekilde yaşandığı 2020 yılı Nisan ayında 15 puan düşüşle 33,4'e gerileyerek sert bir daralma yaşayan PMI Mayıs ayında bir miktar toparlanarak 40,9'a yükselmişti. Haziran ayında eşik değer olan 50'nin üzerine çıkarak 53,9 seviyesine yükselen PMI verisi, Temmuz ayında ise 56,9 ile son 9,5 yılın zirvesinde yer aldı. Ağustos ve Eylül aylarında PMI geri adım atarken Ekim ayında toparlanarak 53,9 olurken Covid-19 salgınında yaşanan ikinci dalgayla vaka sayılarının artması ile birlikte üretim ve yeni siparişlerde kaydedilen yavaşlamanın etkisi, imalat sektöründeki toparlanmanın Kasım ve Aralık'ta hız kaybettiği yönünde sinyal verdi. Kısıtlamalara bağlı olarak üretimin yavaşladığı Aralık ayında 50,8 ile son 7 ayın en düşük düzeyi görülmüştü. 2021 yılı Ocak ayında PMI verisi 54,4 seviyesine yükselerek faaliyet koşullarında Temmuz 2020'den bu yana en güçlü iyileşmeye işaret etti. Böylece Covid-19 kaynaklı iki aylık yavaşlamanın ardından Ocak'ta üretim yeniden büyüme kaydetti. PMI verisi sanayi üretimi ve dolaylı olarak büyümenin de öncü göstergesi olduğu için büyüme için pozitif bir resim düşünebiliriz.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, Ocak'ta bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalışla %75,4 olarak açıklanmıştır. Kasım ayı verisi ile birlikte Nisan ayında koronavirüs nedeniyle %61 ile tarihi seviyelere gerileyen kapasite kullanım oranı üst üste 7 ay yükselirken, 2020 Aralık ayı ile birlikte küçük bir gerileyiş kaydetmişti.

Covid-19 tedbirleri kapsamında, üretimin aksaması imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranını etkilemişti. Özellikle Nisan ayıyla birlikte gerileme gösteren kapasite kullanım oranıyla beraber sanayi üretim endeksinde de %30,2'lik ciddi bir düşüş görülmüştü. Ancak mayıs ayı itibariyle normalleşme adımları kapsamında çarkların yeniden dönmeye başlaması ve özellikle de mayıs ayında sanayi üretiminde yaşanan %18,3'lük artış ekonomik faaliyette toparlanmanın işaretini verdi. Mayıs ve Haziran aylarında yükseliş trendinin ardından, %1,3'lük Kasım verisi, Temmuz ayından itibaren üretimde yavaşlamanın devam ettiğini ortaya koyuyor.


Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4626/imalat-sanayi-pmi-ocak-2021.htm




 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BREZİLYA'DA İMALAT PMI OCAK'TA: 56.5 (ÖNCEKİ: 61.5)
japonya 10 bölgede olağanüstü hali 7 mart'a kadar uzattı -nhk
ERDOĞAN: ABD İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ ADIM ATARSA BİZ DE ATARIZ
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,2185 Satış: 7,2315 Euro Alış: 8,7345 Satış: 8,7502
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: TÜM AŞILARIN BÜTÜN VARYANTLARA KARŞI YÜKSEK KORUMA SAĞLAYACAĞINA GÜVENİYORUM
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: VAKA SAYISI HALA YÜKSEK SEVİYEDE
FRANSA CUMHURBAŞKANI: SIRBİSTAN'DA YATIRIM YAPMAYA DEVAM ETMEYİ PLANLIYORUZ
Facebookta Paylaş