İmalat Sanayi PMI Yorumu (Bizim Menkul)

PMI Temmuz’da 46,9’a geriledi…

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Purchasing Manager Index- PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. 50 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. 2022 yılında en yüksek değerini 50,5 ile ocak ayında alan PMI mart ayında 49,4 olurken Nisan’da hafif düşüşle 49,2 olarak kaydedildi. Mayıs’ta bir önceki aya göre yatay seyrederek 49,2 olarak gerçekleşen manşet PMI, Haziran’da 48,1’e gerileyerek Türk imalat sektörünün performansında yavaşlamaya işaret etti. Söz konusu yavaşlama 2020 yılının başındaki ilk COVID-19 dalgasından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece faaliyet koşulları üst üste dört ay ivme kaybı sergiledi. Haziran ayında 48,1 olarak ölçülen manşet PMI, Temmuz’da 46,9’a gerileyerek üst üste beşinci ay eşik değer 50’nin altında kaldı. Endeks, faaliyet koşullarında Mayıs 2020’den beri en belirgin yavaşlamaya işaret etti. Temmuz’daki yavaşlama genel bir talep yetersizliğinden kaynaklanırken belirsiz piyasa koşulları ve devam eden fiyat baskıları bu sorunu derinleştirdi.

Hem üretim hem de yeni siparişlerde Temmuz’da COVID-19 salgınının ilk dalgasından bu yana en belirgin ivme kaybı gözlendi. Talep tarafındaki nispeten olumlu gelişme, yeni ihracat siparişlerindeki yatay seyir oldu. Bir diğer olumlu gösterge de bazı firmaların kapasite genişletme çabalarına bağlı olarak istihdam artışının devam etmesiydi. Bununla birlikte, yeni işe alımlar çok ılımlı düzeyde kaldı ve 26 aydır süren iyileşme trendinin en düşük artışı gerçekleşti.

Firmalar yeni siparişlerdeki yavaşlamayla bağlantılı olarak satın alma faaliyetlerini yavaşlatırken girdi stoklarında da son üç ayın ilk düşüşü kaydedildi.
Tedarikçilerin malzeme temin etmede yaşadığı zorluklara ve küresel lojistik sorunlarına bağlı olarak tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti. Tedarik zincirlerindeki aksamalar son üç ayın en belirgin düzeyinde olmasına rağmen yılın başlarına kıyasla çok daha ılımlı seyretti.

 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'NİN 3 AY VADELİ 500 MİLYON DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 705 MİLYON DOLAR
TCMB'NİN 2 HAFTA VADELİ 1.75 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİNDE TEKLİF 1 MİLYAR 138 MİLYON DOLAR
ENDONEZYA MALİYE BAKANI: 2. ÇEYREKTE GSYİH BÜYÜMESİNİN %5'İN ÜZERİNDE OLMASINI BEKLİYORUM
Ukrayna Başbakanı: 500 milyon euro Ukrayna Merkez Bankasının hesabında, geri kalan tutar 2 Ağustosta bekleniyor
Ukrayna Başbakanı : Avrupa Birliği, Ukrayna'ya bütçe desteği ve savaşın sonuçlarının üstesinden gelmesi için 1 miilyar euro gönderdi
AB/von der Leyen: 1 milyar euro Ukrayna'nın acil finansal ihtiyaçlarını karşılamasına ve ülkeyi çok önemli bir aşamada güçlendirmesine yardımcı olacak
AB/von der Leyen: Ukrayna'ya ek olarak 500 milyon euro makro-finansal yardımda bulunduk, bunu yarın 500 milyon euro daha takip edecek
Endonezya Merkez Bankası: Faiz politikası çekirdek enflasyon ve ekonomik büyüme temelli
Endonezya Merkez Bankası Başkanı: Büyümenin 2.çeyrekte %5.05'e ulaşmasını bekliyoruz
ENDONEZYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI: GIDA TEDARİĞİ YÜKSELECEK, GIDA ENFLASYONUNUN GEVŞEDİĞİ GÖRÜLÜYOR
Facebookta Paylaş