İşgücü İstatistikleri (Oyak Yatırım)

İşsizlik oranı %10,1'e yükseldi... Eylül ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %10,1'e yükselirken, yıllık bazda 1,3 puan iyileşme kaydetti. Mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı Eylül ayında %9,9 olarak gerçekleşirken, bu rakam bir yılın aynı ayında %11,1 seviyesindeydi. Bir önceki ay 94 bin kişi azalan işsiz sayısı Eylül'de 120 bin kişi artarak 3,482 milyona yükselirken, istihdam edilenlerin sayısı 54 bin kişi azalarak 30,87 milyona geriledi. Hatırlatmak gerekirse İŞKUR'un açıkladığı kayıtlı işsiz sayısının bir önceki aya göre 68 bin azalarak 3,28 milyona gerilemişti. İki kurum arasındaki veriler arasındaki korelasyon yüksek olmakla birlikte bazı aylarda farklılıklar görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işgücüne katılım Eylül ayında değişmeyerek %52,9'da kalırken, işgücü bir önceki aya göre 67 bin kişi arttı. Kadın işgücüne katılım oranı Eylül ayında %35,0 (AB'de %67) ile rekor seviyelere yaklaşmasına rağmen, toplamda katılım oranı uzun bir süredir %52-53 aralığında seyrediyor. Genel olarak Eylül ayı rakamları, istihdamda Ağustos ayında zirvenin görülmüş olabileceğini ve zayıflamanın muhtemelen Eylül ayında başladığını gösteriyor. Reel sektör güven endeksindeki toplam istihdam eğilimi son dört ayda 115,9'dan 109,8'e gerilediği göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki dönemde istihdam piyasasında bir miktar zayıflık görülebileceğini düşünüyoruz.
Genç istihdamında momentum terse dönmüş olabilir... Eylül ayında kadın istihdamı 9 bin kişi ile ılımlı seyrini korurken, kadın işsizlik oranı Ağustos ayındaki %12,6 seviyesinden %12,8'e yükseldi. Erkek istihdamı 63 bin kişi gerilerken, erkek işsizliği 0,4 puanlık artışla %8,8'e yükseldi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç işsizlik oranı, Eylül ayında 69 bin kişinin işini kaybetmesiyle 1,2 puanlık artışla %19,6'ya yükseldi. Yıllık bazda 152 bin genç istihdam edilirken, işsiz sayısı 35 bin kişi azaldı.
Atıl işgücü oranı yükseldi... Eylül ayında haftalık çalışma saati değişmeyerek 44,0 olurken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 saat azaldı. Bu rakam yılın ilk sekiz ayındaki 44,3 saatlik ortalamanın biraz altında olup, ekonomik aktivitedeki zayıflamanın çalışma saatlerine yansıdığı görülmektedir. Atıl işgücü eğilimi ekonomideki soğuma/ısınmaya daha duyarlı olup, Eylül ayı rakamları da benzer bir görünüm ile Ağustos ayındaki %19,9'luk orana göre %20,3'e yükselmiş oldu. Küresel ekonomilerdeki ivme kaybı, ÜFE bazlı reel kur endeksindeki yüksek seviyelerle birleşerek ihracat odaklı imalat sektöründe zayıflığa yol açmış gözüküyor. Elektrik tüketiminin Eylül ayındaki %1,6'lık daralmanın ardından Ekim ayında da %3,1 oranında gerilemesiyle ivme kaybı hızlanmış bulunuyor. Bu nedenle, güçlü turizm faaliyeti devam etse de istihdam yaratımının bir süre daha zayıf kalması muhtemeldir.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş