İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi temmuzda 50,0 düzeyine indi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi temmuzda 50,0 du¨zeyinde gerc¸ekles¸erek ihracat talep kos¸ullarının degˆis¸medigˆine is¸aret etti. Endeks haziran ayındaki 51,8 seviyesine go¨re azalarak ihracat ikliminde S¸ubat 2021’den bu yana devam eden iyiles¸me do¨nemini sona erdirdi.

Tu¨rk imalatc¸ılarının o¨nemli ihracat pazarları arasında talep artıs¸ının ana kaynagˆı, petrol dıs¸ı aktivitenin keskin s¸ekilde artmaya devam ettigˆi Birles¸ik Arap Emirlikleri oldu.
Avrupa’da Birles¸ik Krallık, I·spanya, Fransa ve Hollanda’da bu¨yu¨me devam etmekle birlikte ivme kaybetti. Buna kars¸ılık Almanya, I·talya, Polonya ve Yunanistan’ın u¨retimi du¨s¸u¨s¸ go¨sterdi. Tu¨rk imalat sanayi ihracatının en bu¨yu¨k pazarı olan Almanya’da ekonomik aktivite yıl bas¸ından beri ilk kez azaldı ve so¨z konusu azalıs¸ Covid-19 salgınının ilk dalgasından bu yana en yu¨ksek oranda oldu. ABD’de de o¨zel sekto¨r aktivitesi yeniden daralmaya gec¸ti.

 
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Temmuz 2022 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
I·stanbul Sanayi Odası Tu¨rkiye I·malat Sekto¨ru¨ I·hracat I·klimi Endeksi, temmuzda 50,0 du¨zeyinde gerc¸ekles¸erek ihracat talep kos¸ullarının degˆis¸medigˆine is¸aret etti. Endeks haziran ayındaki 51,8 seviyesine go¨re azalarak ihracat ikliminde S¸ubat 2021’den bu yana devam eden iyiles¸me do¨nemini sona erdirdi.
Tu¨rk imalatc¸ılarının o¨nemli ihracat pazarları arasında talep artıs¸ının ana kaynagˆı, petrol dıs¸ı aktivitenin keskin s¸ekilde artmaya devam ettigˆi Birles¸ik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Bu artıs¸ son yedi ayda go¨ru¨len en yu¨ksek seviyeye ikinci kez ulas¸tı. Digˆer Orta Dogˆu u¨lkelerine bakıldıgˆında, Katar ve Suudi Arabistan’daki gu¨c¸lu¨ bu¨yu¨meye kars¸ın Mısır ve Lu¨bnan’da ekonomik aktivite yavas¸ladı.

Avrupa karmaşık bir tablo çizdi
Avrupa ise u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆin bas¸ında u¨retim ac¸ısından karmas¸ık bir tablo c¸izdi. Birles¸ik Krallık, I·spanya, Fransa ve Hollanda’da bu¨yu¨me devam etmekle birlikte bu u¨lkelerin tamamında ivme kaybetti. Buna kars¸ılık Almanya, I·talya, Polonya ve Yunanistan’ın u¨retimi temmuz ayında du¨s¸u¨s¸ go¨sterdi. Toplam yu¨zde 9’luk payıyla Tu¨rk imalat sanayi ihracatının en bu¨yu¨k pazarı konumunda bulunan Almanya’da ekonomik aktivite yıl bas¸ından beri ilk kez azaldı ve so¨z konusu azalıs¸ Covid-19 salgınının ilk dalgasından bu yana en yu¨ksek oranda gerc¸ekles¸ti. ABD’de de o¨zel sekto¨r aktivitesi yeniden daralmaya gec¸ti. U¨retim iki yıldan biraz uzun bir su¨redir ilk kez du¨s¸u¨s¸ kaydetti ve so¨z konusu du¨s¸u¨s¸ Mayıs 2020’den beri en yu¨ksek oranda gerc¸ekles¸ti.

Çin’de üst üste ikinci ay artış
Orta Dogˆu dıs¸ında en hızlı u¨retim artıs¸ları Asya’da kaydedilirken bu¨yu¨me Hindistan, Singapur ve Tayland’da belirgin gerc¸ekles¸ti. C¸in, salgına yo¨nelik kısıtlamaların gevs¸etilmesinin ardından ekonomik aktivitede u¨st u¨ste ikinci ay artıs¸ kaydetti.
U¨retimdeki en keskin du¨s¸u¨s¸ ise Polonya’da gerc¸ekles¸ti. Tayvan, Kenya ve C¸ek Cumhuriyeti’nde de talep belirgin yavas¸lama go¨sterdi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:
“Ku¨resel ekonomi, enflasyonist baskıların talep u¨zerinde olus¸turdugˆu olumsuz etkiyi temmuzda hissetmeye devam etti ve bo¨ylece ana ihracat pazarlarından bazıları daralma bo¨lgesine gec¸ti. Zayıflıkta o¨zellikle Avrupa ve ABD belirleyici olurken aktivitenin gu¨c¸lu¨ s¸ekilde artmaya devam ettigˆi Orta Dogˆu’nun mevcut durumda Tu¨rk imalatc¸ıları ac¸ısından yeni is¸ fırsatlarının bas¸lıca kaynagˆı haline gelebilecegˆi go¨ru¨lu¨yor.”



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 89179,3 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 163147,4 milyon TL
TCMB 2 HAFTA VADELİ 1.5 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
TCMB 2 AY VADELİ 500 DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %0.62 YÜKSELİŞLE 2767,55 PUANDAN BAŞLADI
Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatına devam ediyor, Salı hacmi 41.8 milyon metreküp
Facebookta Paylaş