İşsizlik oranında pandemi etkilerini Mart ve Nisan verilerinde göreceğiz (Tera Yatırım )

İşsizlik oranında pandemi etkilerini Mart ve Nisan verilerinde göreceğiz…

Türkiye’de Şubat ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %14,7 iken 1,6 puan azalarak %13,6 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,2 puan gerilediği görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 1 puan azalarak, bir önceki aya göre ise değişmeyerek %12,7 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %23,4 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,6 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Şubat 2019 - Şubat 2020’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,6 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019’un benzer döneminde 32 milyon 84 bin kişi olan işgücü, Şubat 2020’de 30 milyon 982 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %53,3’ten %50,7’ye gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan azalarak %44,3 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 513 bin kişilik bir azalma söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerine göre; tarım sektöründe 218 bin kişi, sanayi sektöründe 56 bin kişi, inşaat sektöründe 28 bin kişi, hizmet sektöründe 194 bin kişi azaldı.

İşgücü istatistikleri, Covid-19 etkilerinin hissedildiği dönemin öncesine ait olduğundan dolayı mevcut durumu yansıtmamaktadır. Mart ayı ile beraber, ülkede görülen salgın etkilerinin hafifletilmesi için uygulanan karantina ve kapatma tedbirlerinin işgücü piyasasına yansımasını göreceğiz ve Mart ayında bu kapsamda işsizlik oranındaki en büyük artış gerçekleşecektir. Nisan ayında da yine istihdam kaybı olmakla birlikte, işsizlikteki artış hızı kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği devlet teşvikleri sayesinde daha sınırlı kalacaktır. Mayıs’tan sonra karantina tedbirlerinin hafifletileceğini ve adım adım normalleşmeye geçileceğini düşünecek olursak; Mart ve Nisan dönemi rakamsal olarak en kötü seviyelere işaret edecektir. Mayıs’tan sonra ise işsizlik oranında, karantina tedbirleri hafiflemeye devam ederse aşamalı bir azalma göreceğiz. Buna karşın, normalleşme döneminde de özellikle hizmet sektöründeki korunma amaçlı arz kısıntısı tedbirleri istihdamdaki geri dönüş oranına yansıyabilir.




 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA FEDERAL HÜKÜMET, EYALETLER VE YEREL OTORİTELERİN 2024 YILINA KADAR AÇIĞININ 300 MYR EURO OLMASI BEKLENİYOR -BİLD
ALMANYA'DA FEDERAL HÜKÜMET, EYALETLER VE YEREL OTORİTELERİN BU YIL AÇIĞININ 100 MYR EURO OLMASI BEKLENİYOR -BİLD
MERKEL : ECB OMT PROGRAMINI AÇIKLARSA ALMAN ANAYASA MAHKEMESİNİN ECB KARARI HALLEDİLEBİLİR
MERKEL : ECB KONUSUNDAKİ ALMAN ANAYASA MAHKEME KARARI ÇOK ÖNEMLİ
05.05.2027 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 4.12 milyar TL
22.09.2021 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 200.00 milyon TL satış yapıldı
22.09.2021 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.30 milyar TL rot satış yapıldı
22.09.2021 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 2.40 milyar TL
05.05.2027 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
Facebookta Paylaş