İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin iştigal sahasında mal ihracatı gerçekleştiren sektörlerin 7 aylık ihracat toplamı, 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşti

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:



Türkiye’nin toplam ihracatında en büyük paya sahip İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Temmuz ayında 1,9 milyar dolarla en çok ihracat yapan sektör kimya olurken 68,6’lık artışla ihracatını en çok çelik sektörü artırdı. İMMİB bünyesinde mal ticareti ile iştigal eden sektörlerin Türkiye ihracatına toplam katkısı 45,6 milyar dolar olurken, Türkiye ihracatındaki payı da yüzde 37,5’e yükseldi.

Türkiye’nin lider ihracatçı birliği İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) iştigal sahasında mal ihracatı gerçekleştiren sektörlerin 7 aylık ihracat toplamı, 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yüzde 35’lik artışla 121,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği dönemde, İMMİB çatısı altında yer alan sektörler de ihracatını yüzde 45 artırdı.

En çok ihracat kimya sektöründen
Temmuz ayında 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren kimya sektörü birlik bazında ilk sıraya yerleşirken onu, 1,7 milyar dolarlık ihracat ile çelik sektörü takip etti. Elektrik, elektronik sektörünün 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği temmuz ayında metaller sektörü 945 milyon dolarlık ihracata imza attı. Madencilik sektörü bu ayda 477 milyon, mücevher sektörü ise 456 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

Rekor artış çelikte yaşandı
Temmuz ayında ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 oranında artıran ve en çok Yunanistan’a ihracat yapan kimya sektörü 7 aylık toplam ihracatını 13,9 milyar dolara taşıdı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 56,8 ile en yüksek artış oranını yakalayan çelik sektörü, 7 aylık toplam ihracat rakamını 11 milyar dolara yükseltti. Aynı dönemde ihracat rakamını yüzde 38,5 artıran ve en çok İngiltere’ye ihracat gerçekleştiren elektik elektronik sektörü yıllık ihracat rakamı 7,9 milyar olarak kayıtlara geçti. Belirtilen dönemde metaller sektörü ihracatını yüzde 46,5 artırarak toplam ihracat rakamını 6,6 milyar dolara yükseltti ve en çok Almanya’ya ihracat gerçekleştirdi. Yüzde 48,3’lük artışla yıllık ihracatını 3,3 milyar dolara taşıyan madencilik sektörü temmuz ayında en çok Çin’e ihracat yaptı. İhracatını yüzde 48,5 artıran ve toplam ihracatını 2,9 milyar dolara yükselten mücevher sektörü de temmuz ayında en çok Birleşik Arap Emirlikleri’ne ürün gönderdi.

Maden sektöründe, üretimde sürdürülebilirliğe odaklanılmalı
Sektörler özelinde önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu, maden sektörünün lider pazarlarındaki etkinliğini artırmak ve yeni pazarlarda var olmak için faaliyetlerini sürdürdüğünü ancak sektörün üretimde sürdürülebilirliğe odaklanması gerektiğine dikkat çekti.

“Normalleşme adımları sektöre olumlu yansıyacak”
Mücevher sektörünün pandemiden olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Vurdu, sektörde fiziki fuarlar, heyet ve organizasyonlar yapılamadığından dolayı mücevher firmalarının bireysel olarak ihracat pazarlarına ağırlık verdiğini ve geleneksel pazarlardaki paylarını artırdığına değindi. Vurdu, “Normalleşme adımları, aşı uygulamalarının hız kazanması ve fiziki fuarların başlaması sektörümüze olumlu yansıyacak” dedi.

Kimya sektörünün yılsonu ihracat hedefi 22 milyar dolar
Temmuz ayında kimya sektörünün gerçekleştirdiği 1,9 milyar dolarlık ihracat ile ülke geneli ihracat sıralamasında ikinci olduğunun altını çizen Vurdu, kimya sektörü 2021 yılı 7 aylık dönemi toplamında da yine 13,9 milyar dolar ihracat ile ikinci oldu. Sektör olarak yılsonunda 22 milyar dolar civarında ihracat rakamına ulaşacağımızı öngörüyor, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11’lik pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Elektrik-Elektronik sektöründe yılsonu ihracat hedefi aşılacak
2021 yılı için elektrik elektronik sektörünün ihracat hedefinin 12,5 milyar dolar olup 2020 yılına göre ihracatta yaklaşık yüzde 10 büyüme gerçekleşeceğini öngördüğünü belirten Vurdu, "2021 Ocak-Temmuz döneminde sektör ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,5 büyüme ile 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, yılsonu sektör ihracat hedefinin de aşılacağının göstergesi” diye konuştu.

Metal sektöründe yüzde 35 ila 40 arasında ihracat artışı bekleniyor
Metal sektöründe 2021 yılı için yüzde 19 oranında bir artışla 10 milyar dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Vurdu, “Şu ana kadar yakaladığımız artışla hedefimizi aşarak en az 11 milyar dolara ulaşabileceğimizi görüyoruz. 2021 yılında sektörümüz özelinde yüzde 35 ila 40 aralığında bir ihracat artışı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelikte 23 milyon ton ihracat hedefi
Dünyada çelik fiyatlarının artış gösterdiğini ve bu yıl teslimatların daha da hızlandığını aktaran Vurdu, yaşanan gelişmelerin ihracat rakamlarını olumlu yönde etkilediğini belirterek, “2021 yıl sonu itibarıyla küresel olarak normalleşme beklentileri kapsamında ihracatımızı; miktarda yüzde 10 artışla 23 milyon tona ulaştırmayı, değerde ise yüzde 40'a yakın yükselişle 17,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Hizmetler sektörü Türkiye’nin ihracat hedefinde itici güç olacak
Hizmetler sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesinde büyük pay sahibi olduğunu ve verdiği cari fazla ile dış ticaretin dengelenmesine katkı sağladığını aktaran Vurdu, “Hizmetler sektörü hem istihdama hem de sürdürülebilir büyümeye güçlü katkılarını devam ettirecek. Birlik Genel Sekreterliği’nin ardından Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün de kurulması, sektörümüzün orta vadedeki 150 milyar dolar olan ihracat hedefinin önünü açtığı gibi Türkiye’nin ihracat hedefinde de itici güç olacaktır” açıklamalarında bulundu.



Facebookta Paylaş