İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği/Sezer: Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatımızın önümüzdeki yıl 4 milyar doların üzerine çıkacağını söyleyebiliriz

: İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer'in basın açıklaması aşağıda bulunuyor

1) Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü ihracatını içinde bulunduğumuz 2021 yılının ilk 11 ayı itibari ile değerlendirmek gerekirse, pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %36 oranında artış göstermiş ve 2 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İlk 11 aylık ihracat artış oranımız Türkiye ihracat artış ortalaması olan % 33’ün üstünde gerçekleşmiştir. Son 12 aylık ihracatımız ise % 35,6 oranında artarak 3 milyar 248 milyon dolara yükselmiştir. Sektörümüzce son 12 ayda en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla;531 milyon dolar ile Irak, 261 milyon dolar ile Rusya, 161 milyon dolar ile İtalya, 139 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 125 milyon dolar ile Hollanda olmuştur. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller alt sektör ihracatımızı değerlendirdiğimizde ise;

Su Ürünleri sektörü ilk 11 aylık dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %31 oranında artarak 1 Milyar 210 milyon; son 12 ayda ise %31 artışla 1 milyar 338 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla, Rusya, İtalya, Birleşik Krallık’tır.

Beyaz et sektörü ihracatı ilk 11 aylık dönemde geçtiğimiz yıla göre %49 oranında artmış ve 762 milyon dolara yükselmiştir. Son 12 aylık dönemde ise %48 oranında artışla ihracatımız 810 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla; Irak, İran, Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Beyaz et sektörü ihracatının Japonya’ya açılmasıyla 2018 yılında 2 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen sektör ihracatımızda, geçtiğimiz yıl itibariyle yaklaşık 4 milyon dolar ile iki katına ulaşılmıştır. Japonya pazarının kanatlı eti alımı konusundaki potansiyeli tüm firmalarımıza anlatılabilirse bu artışın rahatlıkla 10 katına çıkabileceğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında ise Çin’e kanatlı ürünleri sektöründe ihracat izni alınmıştır. Henüz bir firmanın ihracata başlaması ile 2020 yılında yaklaşık olarak Çin’e 3 milyon dolarlık kanatlı eti ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu yıl Kasım ayı sonu itibari ile Çin’e ihracatımız yaklaşık 40 milyon dolar olarak seyretmektedir. Çin’e ihracat için başvuru yapan tüm firmaların izin aşamalarının tamamlanmasıyla bu rakam katlanarak büyümeye devam edecektir.

Yumurta ihracatımız ise 11 aylık dönemde %51 oranında artmış ve 342 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Son 12 aylık dönemde ise ihracat %47oranında artarak 427 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla; Suriye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri’dir.

Kırmızı Et sektöründe ise ihracatımız 11 aylık dönemde geçtiğimiz yıla göre %33 oranında artarak 128 milyon dolara yükselmiştir. Son 12 ayda ise et ürünleri ihracatımız %34 oranında artış göstererek 140 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sektörümüzce en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla; Hong Kong, Almanya, Vietnam’dır.

Süt ve süt ürünleri sektörümüzde ihracatımız 11 aylık dönemde geçtiğimiz yıla göre %42 oranında artmış ve 388 milyon dolara yükselmiştir. Son 12 ayda ise %39 oranında artış ile 416 milyon dolar ihracat gerçekleşmiştir. Sektörümüzce en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla; Irak, Çin Halk Cumhuriyeti, Mısır’dır. Süt ürünleri sektöründe Çin’e ihracatın açılmasıyla dikkat çekici bir ihracat artışı yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın ilk 11 ayında Çin’e ihracat başlamasıyla ihracatımız 11 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, 2021 yılının 11 ayında ise 53 milyon dolar olmuştur.


Bal sektöründe ise ihracatımız 11 aylık dönemde geçtiğimiz yıla göre %11 artış oranı ile 26 milyon dolara yükselmiştir. Son 12 ayda ise bal ürünleri ihracatımız %9 oranında artış göstererek 128 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2) Sektörümüz 2021 yılında yakaladığı ihracat artışını 2022 yılında da devam ettireceğini öngörüyoruz. Özellikle pandemi sebebi ile oluşan yeni ticaret koşullarına hızla uyum sağlayan ülkemizin ihracatının da buna uygun olarak artması beklenmektedir. Özellikle kanatlı ürünlerinin Çin’e ihracatına izninin tamamen açılmasıyla, tıpkı süt ürünleri sektörünün açılmasıyla yaşanan ihracat artışı gibi, kanatlı ürünleri sektöründe de ciddi bir ihracat artışı beklenmektedir. Dolayısı ile 2020 yılında Çin’e kanatlı ürünlerinin açılmasıyla birlikte 40 milyon dolara ulaşan sektör ihracatımız Avrupa Birliği’ne de ihracatın açılmasıyla ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan bir sektör haline gelecektir.

Ayrıca hem kullanılan ileri teknolojisi hem de büyüyen potansiyeli ile tüm dünyaya gönderilebilen tavuk eti, Avrupa Birliği’ne ihracat izninin de açılmasıyla, buraya taze ürünlerin de kolaylıkla gönderilebilecek olması sebebiyle, ciddi bir artışa ulaşabilecektir. Dolayısıyla bu konuda tüm ilgili bakanlıklarımız özellikle Tarım Bakanlığımızın çok hızlı ve ciddi bir şekilde çalışarak bu işi de halledebileceğini düşünüyoruz. Yine bu konuda sertifikaların karşılıklı olarak kabul edilmesi açısından çalışılması gereken noktalar var. Zira Avrupa Birliği için bizim ürünlerimiz kalite açısından lojistik açısından ve bulunabilirlik açısından olmazsa olmaz bir ürün. Çünkü artık Türkiye, Japonya gibi çok titiz bir pazara bile ürünlerini satabiliyorsa Avrupa Birliğine satabilir. Bununla ilgili hızlı bir çalışma bekliyoruz. Avrupa Birliği de kanatlı ürünlerine açıldıktan sonra bizim için çok büyük bir pazar olarak önemli ve yanı başımızda olacaktır.

3) Türkiye'nin Kasım ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 33,4 artışla 21,5 milyar dolara ulaşmıştır. Yılın ilk 11 ayında, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 203,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ülkemiz son 12 ayda 221 milyar dolarlık ihracata ulaşmıştır. İhracat birim fiyatımızda da oldukça pozitif bir ivme görmekteyiz. Birim ihracat değerimiz geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artışla 1,44 dolara yükselmiştir. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörümüzün birim fiyat ise Türkiye ortalamasının üzerinde olup; kilogram başına ihracat birim fiyatımızı bu yıl daha da artırmayı başardık. 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde 1,94 dolar olan birim fiyatımız, 2021’in aynı döneminde 2,36 dolara yükselmiştir. Sektör olarak 2021 yılını 3 milyar doların üzerinde ihracat ile kapayacağız. 2022 yılı için ise hedefimiz 3,5 milyar dolardır.

Son dönemde yayımlanan TÜİK verilerine göre ülkemiz ekonomisi 2021 yılının üçüncü çeyreğinde %7,4 oranında büyümüş ve bu büyümeye ihracatın katkısı %68 oranında olmuştur. Bütün bunlara göre ülke ihracatımızda artışın önümüzdeki yıllarda da hızla yükseleceği ve 2023 yılının 242 milyar dolar olan ihracat hedefi 2022 yılında gerçekleşeceği beklenmektedir. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatımızın ise önümüzdeki yıl, özellikle izin aşamaları tamamlanan ülke pazarlarının da ihracata açılmasıyla birlikte, rahatlıkla 4 milyar doların üzerine çıkacağını söyleyebiliriz.



Diğer Haberler
TÜRKİYE'NİN HAM ÇELİK ÜRETİMİ KASIM'DTA YILLIK % 6.1 ARTIŞLA 3.4 MİLYON TON -WORLDSTEEL
TÜRKİYE'NİN HAM ÇELİK ÜRETİMİ KASIM'DA YILLIK % 13.4 ARTIŞLA 36.7 MİLYON TON -WORLDSTEEL
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %1.09 ARTIŞLA 56930,56 PUANDAN KAPANDI
GLOBAL HAM ÇELİK ÜRETİMİ KASIM'DA YILLIK %9.9 AZALARAK 143 MİLYON TON OLDU -WORLDSTEEL
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: İTALYA, AB İSTİKRAR PAKTI REFORMU KONUSUNDA SESİNİ DUYURMAK İÇİN İYİ BİR KONUMDA
İTALYA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİM'DE YILLIK %+13.9 (ÖNCEKİ: %+10.5)
ECB/HOLZMANN : EĞER DAHA FAZLA TAHVİL ALIMINA İHTİYACIMIZ OLMADIĞINI SÖYLERSEK, ENFLASYONUN 2023-24'TE %+2 ÜZERİNDE YA DA YAKININDA OLMASINI BEKLEYEBİLİRİZ, BU DA GELECEK İKİ ÇEYREK DÖNEMDE MUHTEMELEN FAİZ ARTTIRIMINA GÜÇLÜ BİR İŞARET OLABİLİR
YUNAN EKONİMİSİ 2021 YILINDA %7.2 BÜYÜDÜ -MERKEZ BANKASI RAPORU
YUNANİSTAN EKONOMİSİ 2022'DE %+5.0 BÜYÜYECEK -MERKEZ BANKASI RAPORU
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: HÜKÜMETİMİZ, BAŞBAKAN KİM OLURSA OLSUN AB FONU ALMAK İÇİN KOŞULLAR YARATTI
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: EKONOMİ TEKRAR YAVAŞLARSA DESTEKLEMEYE HAZIRIZ
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: AB KURTARMA FONLARI İÇİN TÜM TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRDİ
Facebookta Paylaş