JCR Eurasia Rating, Hırvatistan'ın uzun vadeli notunu ‘BBB’, kısa vadeli notunu ise ‘A-3’ olarak belirledi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 JCR Eurasia Rating, Hırvatistan Cumhuriyeti’ni (‘Ülke’) yatırım yapılabilir kategoride değerlendirmiş; Ülke’nin uzun vadeli notunu ‘BBB’, kısa vadeli notunu ise ‘A-3’ olarak belirlemiştir. Bu notlara ilişkin görünümlerin ‘Durağan’ olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Hırvatistan, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden 1991 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, 1995 yılına dek süren etnik tabanlı Yugoslav Savaşları’nın sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Savaş’ın doğurduğu olumsuz koşullara karşın; Ülke, büyük ölçekli özelleştirmelere ve dış ticaretin serbestleştirilmesine dayanan yapısal reformların etkin olarak uygulunmasıyla liberal ekonomiye geçişi başarılı bir şekilde sağlamıştır.
Liberal ekonomiye geçiş sürecinin yanı sıra, Ülke; resmi aday statüsü kazandığı 2004 yılıyla birlikte, AB’ye üyelik sürecinin yarattığı pozitif yatırım ortamından birçok açıdan faydalanmıştır. Üyelik müzakereleri sürecinde, Hırvatistan’a önemli ölçüde doğrudan yabancı sermaye ve portföy yatırımı yapılmış, söz konusu yatırımlar ülkenin izleyen dönemde sağladığı ekonomik büyümenin temelini teşkil etmiştir. Öte yandan, 2008 küresel finans krizi Ülke’nin AB’ye üye ülkelere yaptığı ihracatı ve bu ülkelerden çektiği sermaye akımını yavaşlatmış, bu da Ülke’nin büyüme trendini bozmuştur. Neticede, Hırvat ekonomisi 2009-2014 yılları arasında reel büyüme sağlayamamıştır. Diğer taraftan, Ülke’nin 2013 yılında AB’ye tam üye olmasıyla birlikte, büyüme trendi tekrar başlamış; 6 yıl süren resesyon dönemi 2014 yılının 4. çeyreğinde sona ermiştir.
Hırvatistan, 2009-2014 yılları arasındaki resesyon döneminde iyice belirginleşen yapısal işsizlik sorunuyla uzun süredir mücadele etmektedir. Ekonomik daralmanın etkisiyle, işsizlik oranı 2013 yılında %17,4 ile tarihi zirvesine tırmanmıştır. Diğer taraftan, 2014 yılıyla birlikte sağlanan ve 2014-2018 yılları arasında ortalama olarak yıllık %2,89 düzeyinde gerçekleşen reel ekonomik büyümenin yardımıyla, işsizlik oranı 2018 yılının sonunda %8,5 seviyesine gerilemiştir. Aynı dönemdeki AB ortalaması %6,8, Euro Bölgesi ortalaması ise %8,2 düzeylerindedir. Yanı sıra, Hırvatistan’ın mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Mayıs 2019 itibarıyla %7’ye kadar düşmüştür. Ekonomik büyümeye ve istihdam alanındaki olumlu gelişmelere ek olarak, Ülke; uzun bir dönemin ardından ilk kez 2017 yılında bütçe fazlası vermiştir. 2018 yılında 4 milyar Kuna’yı aşan bütçe fazlası GSYİH’nin %1,07’sine ulaşmıştır. Ayrıca, Ülke’nin brüt dış borcunun GSYİH’ye oranı, 2009-2018 yılları arasında %104,39’dan %77,03’e gerilemiştir. Hırvatistan, değinilen başarılı sonuçları elde ederken, para birimi olan Kuna’nın istikrarını korumuştur. Ülke, 2019 yılının Temmuz ayında, Euro Bölgesi’ne katılım öncesi son aşama olan Avrupa Döviz Kuru Mekanizması’na (ERM-2) resmi katılım başvurusu yapmıştır. Ülke’nin uyum kriterlerini tamamladığının AB tarafından onanması halinde, Hırvatistan’nın ERM-2’ye katılımı yaklaşık 1 yıl içerisinde gerçekleşebilecek ve Ülke bu programda asgari 2 yıl kalacaktır. Buna göre, Hırvatistan’ın Euro Bölgesi’ne katılımı 2023 yılı itibarıyla mümkün olabilecektir. Anılan olumlu faktörlere karşın, Ülke’nin ekonomik büyümesinin halen turizm gelirlerine olan bağımlılığını sürdürmesi ve mal ticaretindeki kronik dış açığı güncel görünümüne ilişkin kısıtlayıcı unsurlar olarak dikkate alınmıştır. Ek olarak, küresel ticaretteki belirsizliklerle birlikte Ülke’nin çektiği doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının azalma trendine girmesi, %66’sı AB’ye gerçekleştirilen ihracatı için AB ve diğer Balkan ülkeleri dışında pazar çeşitlendirmesinin sağlanamaması Ülke’nin karşı karşıya olduğu diğer olumsuz faktörler olarak ön plana çıkmıştır. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde; Hırvatistan’ın uzun vadeli ülke notu ‘BBB’, bu notun uzun ve kısa vadeli görünümü ise ‘Durağan’ olarak belirlenmiştir. JCR Eurasia Rating; Hırvatistan’ın bütçe ve cari işlemler dengesinin izleyeceği seyri, büyüme ve istihdam performansını, para politikasını ve yapısal reformların sonuçlarını izlemeyi sürdürecektir.



Facebookta Paylaş