JCR,Arsan Varlık Yönetim Uzun Vadeli Ulusal Notunu 'BBB (Trk)' Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para notlarını 'B-' olarak belirledi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, 'Arsan Varlık Yönetim A.Ş.'yi ulusal düzeyde yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu 'BBB (Trk)' , Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notunu 'B-', Uzun Vadeli Ulusal Nota ilişkin görünümü ise 'Stabil' olarak belirledi.

Banka dışı finansal kuruluşlar arasından görece yeni sayılabilecek bir alan olan varlık yönetim hizmetleri sektörü Türkiye'de BDDK tarafından regüle edilmektedir. Başta bankalar olmak üzere, çoğunlukla finans kesimine ait tahsili gecikmiş alacakları satın alıp, sonrasında bu alacaklardan sağladığı tahsilatlar ile kar elde eden varlık yönetim şirketleri, özellikle bankacılık kesiminin aktif kalitesinin geliştirilmesinde rol oynamaktadırlar. BDDK tarafından kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin yapılan yönetmelik çalışmaları ile birlikte, asgari sermaye düzeyi, etkin gözetim ve denetim açısından sektörün yasal altyapısı iyileştirilmiştir. Bu kapsamda bilgi sistemleri, risk ölçüm teknikleri ve iç kontrol süreçlerinin kurulması zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu gelişmeler ışığında sektörün kurumsallık yapısı gelişmiş, finansal raporlamaların kalitesi, standardizasyonu ve şeffaflığının artırılmasına yönelik adımlar atılmıştır. İlaveten, bu düzenlemeler neticesinde, rekabet eşitliğinin sağlanmasına yönelik olarak sektöre pozitif yönde ivme kazandırılmıştır.

2018 yılında faaliyetlerine başlayan Arsan Varlık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenen kural ve düzenlemeler çerçevesinde bankalar ve diğer finansal kuruluşların alacaklarını temlik yoluyla alınarak tahsilat sağlanması ile iştigal etmektedir. Ağustos 2020 itibarıyla 18 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde Arsan Varlık görece genç ve dinamik bir şirket olarak öne çıkmaktadır.

Şirketin uzun bir faaliyet geçmişi olmamasından kaynaklı olarak geçmiş finansal veri havuzu detaylı bir görünüm çizemese de, 2019 yılında gerçekleştirilen 10 milyon TL'lik nakit sermaye artırımı, güncel portföyünün tahsilat imkanlarının görece yüksek olması, tekil dosyalar hariç tutulduğunda maliyet oranlarının müspet bir görünüm sergilemesi pozitif göstergeler olarak ele alınmıştır. Ayrıca, sektörün büyüme trendi içerisinde olması ve sunulan bazı vergi avantajlarının net karlılığa yansıması da diğer olumlu noktalardır. Öte yandan, makroekonomik göstergelerin kaynak maliyetleri ve operasyonel giderler üzerinde belirsizlik yaratmasının yanı sıra, Covid-19 salgınına bağlı olarak işgücü istatistikleri başta olmak üzere kötüleşen göstergelerin tahsilat imkanları üzerinde baskı oluşturması kuvvetle muhtemeldir. Aktarılan hususlar bir bütün olarak ele alındığında Arsan Varlık'ın Uzun Vadeli Ulusal Notu, yatırım yapılabilir seviyeyi işaret eden 'BBB (Trk)' olarak oluşmuş, nota ilişkin görünüm 'Stabil' olarak şekillenmiştir. Gelecek dönemlere ilişkin olarak ise, belirsizliğin arttığı bir piyasada büyüme tarafında kontrollü bir seyir izlenmesi olağan görülse de, operasyonel maliyetlerin karşılanması ve portföy canlılığının korunması noktasında büyümenin devamlılığına ihtiyaç duyulduğu aşikardır. Bu açıdan firmanın izleyen dönemlerdeki portföy gelişimi JCR Eurasia tarafından izlenecek konuların
başında gelmektedir. Buna ilaveten, firmanın operasyonel performansının devamlılığı, banka ve finansal kuruluşlardaki sorunlu kredi oranlarının seyri ve portföy satınalım maliyetleri JCR Eurasia Rating tarafından izlenecek diğer konulardır. Makroekonomik göstergeler ile birlikte piyasadaki gelişmeler ve sektöre yönelik yasal düzenlemeler de ayrıca izlenmeye devam edilecektir. İhraç yoluyla elde edilmesi planlanan kaynaklar şirket bilançosunda taşınacağı için ayrı bir ihraç rating raporu düzenlemeyip kredi derecelendirme raporu içerisinde analiz edilmiştir. İhraç edilecek tahvilin şirketin diğer yükümlülüklerine göre hukuksal ve teminat acısından bir farklılaştırılması olmadığı için şirketin kurumsal yapısının notları ihraç rating'ini de temsil etmektedir. Ancak, ihraç ratingi notları yapılandırılmış finansman enstrümanlarını kapsamamaktadır.

Firmanın halihazırda ana ortağı konumundaki Arsan Dokuma Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1998 yılından bu yana Borsa İstanbul'da işlem gören Arsan Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin bağlı ortaklığı konumundadır. Nihai ortakları Arıkan Ailesi üyeleri olan Arsan Tekstil Grubu, başta tekstil ve turizm olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyetlerine devam etmektedir. Ortakların ihtiyaç halinde firmayı destekleme arzusu; geçtiğimiz yapılan nakit sermaye artışı ile birlikte ortakların sektördeki deneyimleri ve varlıkları göz önüne alınarak 'Desteklenme Notu' kategorisinde yeterli seviyeyi işaret eden (2) ile değerlendirilmiştir.

Firmanın üstlendiği yükümlülükleri kendi imkânlarıyla yerine getirebilme gücünü ifade eden 'Ortaklardan Bağımsızlık Notu' kategorisindeki notu ise yeterli seviyeyi işaret eden (B) olarak belirlenmiştir.



Diğer Haberler
RUSYA, DAĞLIK KARABAĞ'DAKİ TÜM TARAFLARIN İTİDAL GÖSTERMESİNİ İSTEDİ - RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI - INTERFAX
İSVEÇ'TE PERAKENDE SATIŞLAR AĞUSTOS'TA AYLIK %-0.3 YILIK % +3.0
İSVEÇ'TE DIŞ TİCARET DENGESİ AĞUSTOS'TA : -1.6 MYR SEK (ÖNCEKİ: +2.9 MYR)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 23851,5 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 23294,4 milyon TL
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, AĞUSTOS AYINDA 83,8 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 90,3 MİLYAR DOLAR)
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, AĞUSTOS AYINDA 38,8 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 45,1 MİLYAR DOLAR)
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, AĞUSTOS AYINDA 43,4 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 43,6 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş