JCR,Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzun ve Kısa Vadeli Ulusal Notlarını‘AA- (Trk)’ ve‘A-1+ (Trk)’olarak,notlara ilişkin görünümleri ise ‘Stabil’olarak belirledi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

JCR Eurasia Rating, ‘Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu ‘AA- (Trk)’ ve Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ‘A-1+ (Trk)’ olarak belirlenmiştir. Söz konusu notlara ilişkin görünümler ‘Stabil’ olarak değerlendirilmiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Notları ise Türkiye Cumhuriyeti’nin ülke notu olan ‘BBB-’ ile sınırlandırılmıştır.
6360 sayılı ‘13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulmasına Dair Kanun’ ile 2014 yılında ‘Büyükşehir’ statüsüne ulaşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, toplam 12 adet iştirak ve bağlı ortaklığı ile Marmara ve Ege Bölgeleri arasında ekonomik ve sosyolojik açıdan mühim bir konumu haizdir. Tarım, hayvancılık, bunlara bağlı sanayi kollarının yanında turizm açısından da gelişmiş olan ilin belediyecilik hizmetlerinin ifasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi önemli rol almaktadır. Yeni statüsü ile birlikte mülki ve idari sınırları genişleyen belediyenin sorumluluk alanı il sathının tamamını kapsamaktadır.
Sağlanan yüksek seviyede mali desteğin genel siyasi sistem ve merkezi hükümet düzeyinde sürdürülmesi, özkaynak düzeyinin güçlü görünümünün devam etmesi, istikrarlı ve yüksek büyüme oranı, kurumsal iş yapma kültürü ve Balıkesir ilinin sunduğu yüksek ekonomik potansiyel notların oluşmasında öne çıkan pozitif noktalardır. Öte yandan, büyük ölçekli alt ve üst yapı projelerinin gerçekleştirilmesi için dışsal kaynak ihtiyacının devam etmesi ve bu suretle merkezi yönetime bağlı kalınmasının finansal otonomi olanaklarını azaltması negatif bir yön olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, borçluluk seviyesindeki yükseliş trendinin ve net işletme sermayesindeki azalışın notları aşağı yönde baskılaması muhtemeldir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere, Türkiye’deki bütün belediyelerin içsel gelir üretme kapasitesi sınırlı olduğundan, merkezi yönetim tarafından finansal desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu durum, belediyelerin gelir yaratma açısından sınırlı bir kabiliyete sahip olduğu izlenimi verse de merkezi bütçeden düzenli olarak kaynak aktarımı olması gelirlerin daha stabil ve tutarlı bir yapıda olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe ve bilanço akışının, merkezi yönetim bütçe ve bilanço durumu ile önemli ölçüde paralellik göstereceği anlaşılmaktadır. Aktarılan bu hususların ışığında, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzun Vadeli Ulusal Notu ‘AA-/Stabil (Trk)’, Uzun Vadeli Uluslararası Notları ise, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de notu olan, ‘BBB-’ olarak belirlenmiştir. Gelecek dönemlere ilişkin olarak, makroekonomik gelişmeler ve siyasi atmosfer JCR Eurasia Rating tarafından izlenecek konuların başında gelmektedir.
Toplam belediye gelirleri içerisinde, belediyecilik faaliyetleri yoluyla sağlanan öz gelirlerin yetersizliğinden dolayı, genel bütçeden sağlanan katkı paylarının yüksek olması hususu merkezi idarenin mali vesayetinin etkilerini artırmakta ve özerklik ilkesinin gelişip yerleşik hale gelmesini engellemektedir. Türkiye’de yerel yönetimlerin mali özerklik boyutları üzerinde özellikle yerel vergilerin kullanımı bakımından sınırlı yetkilere sahip olunması, "mali yerelleşme" ilkesi gereği belediyelerin öz gelirlerini artırmaya yönelik reformların yapılmamış olması ve uluslararası kıyaslamalarda ülke yönetimi ve anayasal düzenlemelerden kaynaklanan nedenler gibi olumsuzluklar devam etmektedir. Bu anlamda, mali yerelleşmenin zayıf kalmasının en önemli nedenini ise her ne kadar kanunlarla tanımlanmış ve güvence altına alınmış olsa da merkezi yönetim bütçesinden yapılan periyodik vergi transferlerine büyük ölçüde ihtiyaç duyuluyor olması olgusu oluşturmaktadır. Merkezi hükümet kaynaklarından belediyelere aktarılan kaynakların paylarının son yıllarda artan bir trend sergilemesi ise öz gelirler açısından uzun vadeli sürdürülebilirlik üzerinde baskılama oluşturacağı değerlendirilmektedir. Diğer yandan, Türk Lirası fonlama ve likidite kaynaklarının yönetiminin merkezi yönetimin uhdesinde olduğu göz önüne alındığında, dışsal gelirlerin devamlılığının oldukça yüksek olduğu düşünülmektedir.
Merkezi hükümet desteğine ilişkin yukarıda yer alan hususlar, büyükşehir belediyeciliği başta olmak üzere ülke genelinde tüm belediyelerin genel sistem tarafından kanunlarla tanımlı ve teminat altına alınmış olarak merkezi desteklenme ve sahiplenilme seviyesinin dünya ortalamalarına göre oldukça yüksek olduğunu da göstermektedir. Balıkesir ilinin kişi başı gelirinin ve refah düzeyinin Türkiye genelinin üzerinde olması hususu da dikkate alınarak genel idari sistemin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni destekleme notu JCR Eurasia notasyonu içerisinde en yüksek seviye olan (1) olarak belirlenmiştir.



Facebookta Paylaş