Kredi ve Mevduat Faizleri (Bizim Menkul)

TL Mevduat ve Ticari Kredi Faizleri Yükseldi…

Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 13 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 8 baz puan artışla %9,36 olurken dolar mevduat faizi 7 baz puan azalışla %1,01 ve Euro mevduat faizi 2 baz puan düşüşle %0,12 oldu.

TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 9 baz puan artışla %11,96 oldu. TL bazlı konut kredi faizleri 6 baz puan azalışla %11,39; taşıt kredi faizleri 15 baz puan düşüşle %13,27 ve ihtiyaç kredi faizleri 4 baz puan azalışla %14,46 oldu.

Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 81 baz puan azalışla %3,94 olurken Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise 5 baz puan artışla %2,68 oldu.

Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için %2,60 olurken Dolar ve Euro için sırasıyla %2,93 ve %2,56 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spreadinin dolar kredilere uygulanan spreadin altında kalması ve Euro kredilere uygulanan spreade yakın olması dikkat çekmektedir.

2018 Ağustos ayı sonrasında hızla tırmanışa geçen kredi ve mevduat faizleri sonrasında TCMB'nin faiz indirimleriyle beraber düşüş trendine girmiştir.

Faizlerin yüksek olduğu dönemlerde bankaların kredilere uyguladıkları faiz oranının mevduata uyguladıkları faiz oranıyla farkı yükselmektedir. Bir başka deyişle kredi/mevduat spreadi faizlerin yüksek olduğu dönemlerde yükselmektedir. Bu durumu bankaların faiz artışlarını mevduattan önce kredilere yansıttıkları şeklinde yorumlayabiliriz.

Rapor için tıklayınız.
https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4022/kredi-ve-mevduat-faiz-oranlari-20.03.2020.htm



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MALİYE BAKANI : BÜYÜK PERAKENDE ZİNCİRLERİNİ DESTEKLEMEYE HAZIRIZ
RUSYA MALİYE BAKANI: BU YIL BÜTÇER HARCAMALARINI AZALTMAYACAĞIZ
NORVEÇ MERKEZ BANKASI : MEVCUT VE YENİ KREDİLER İÇİN DÜŞÜK BORÇLANMA MALİYETLERİ NORVEÇ FİRMALARI İÇİN ZOR DÖNEMDEKİ İKLİMİ DAHA KOLAYLAŞTIRABİLİR
NORVEÇ MERKEZ BANKASI OLAĞANÜSTÜ TOPLANARAK POLİTİKA FAİZİ ORANINI 75 BAZ PUAN İNDİRDİ
NORVEÇ MERKEZ BANKASI : NORVEÇ EKONOMİSİNDE DURUM KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR
NORVEÇ MERKEZ BANKASI : DÜNYA EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ NEGATİF ETKİ YOĞUNLAŞMAKTA VE PETROL FİYATLARI DAHA DA GERİLEDİ
NORVEÇ MERKEZ BANKASI FAİZİ ORANINI % 0.25'E İNDİRDİ
G. KORE MALİYE BAKANI : 1. ÇEYREKTE KORONAVİRÜS NEDENİYLE DARALMA YAŞANABİLİR
ECB/VILLEROY: MEVCUT KRİZDE BİR ÜLKENİN İFLAS ETME RİSKİ BULUNMUYOR
AB/VILLEROY : BÜYÜK FİRMALAR GEREKSİZ KREDİ HATTI TALEPLERİ KONUSUNDA MANTIKLI OLMALI
Facebookta Paylaş