Küresel ticarette ‘dost-düşman’ devri - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Fransız Danone ve Danimarkalı Carlsberg’in Rusya’daki varlıklarına Kremlin kararıyla el konulması, tahıl koridoru anlaşmasının sonlanması ve Hindistan’a yatırımların akmaya devam etmesi, küresel ticarette ‘dost-düşman’ devrinin son gelişmeleri.

Ukrayna Savaşı ile tırmanan jeopolitik gerilimler küresel ticarette ‘dost-düşman’ ülke devri başlattı. Moskova’nın bu bağlamda son hamlesi Fransız yoğurt üreticisi Danone’nin ve Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg’in varlıklarına ‘geçici olarak’ el koymak oldu. Pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı bir başkanlık kararnamesiyle alınan karar Danone Russia ve Baltika Breweries şirketlerinin ‘geçici yönetiminin’ hükümetin mülk yönetimi kurumu Rosimuschestvo’ya devredilmesini öngörüyor.

Nisan ayında da Alman enerji şirketi Uniper ve Finlandiya’nın enerji şirketi Fortum Rus otoritelerce kayyuma devredilmişti.

Carlsberg’den pazar günü geç saatlerde yapılan açıklamada “Rus otoritelerin Baltika Breweries’e ilişkin herhangi bir kararına ilişkin kendilerine resmi bir bilgi gelmediği” belirtilmiş, şirketin Rusya’daki faaliyetlerinin geleceğinin çok belirsiz olduğu vurgulanmıştı. Danimarkalı şirket haziranda Rusya’daki varlıklarını satmak için bir anlaşma imzalamıştı ve anlaşmaya resmi otoritelerden onay bekleniyordu.

Danone’den yapılan açıklamada ise “şirketin konuyu araştırdığı, Kremlin’in kararının 2023 finansal sonuçlarına bir etkisi olmayacağı” bildirildi. Şirket Ekim 2022’de Rusya’daki süt ürünleri şirketi için bir alıcı aradığını açıklamış, olası bir anlaşmanın şirkete 1 milyar euro kayba neden olacağı belirtilmişti.

‘Dost’ Hindistan’a yatırım akmaya devam ediyor