Limondaki ihracat kısıtlaması kaldırıldı - EİB

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Pandemi sürecinde tüketimi artan ve kilogram fiyatı 18 liraya kadar yükselen limona getirilen ihracat kısıtlaması Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kaldırıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 7 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararla limon ihracatının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ön iznine bağlandığını hatırlattı.

"Bu karar 31 Ağustos'a kadar geçerliydi. Ancak Ticaret Bakanlığı süre dolmadan ön izin şartını kaldırdı. Limon tüketimi pandemi döneminde bağışıklığı güçlendiren C vitamini ihtiyacını karşılamaya yönelik yoğun talep nedeniyle arttı. Dolayısıyla fiyatlar birdenbire yükseldi. Mart'ta marketlerde neredeyse yüzde 50'nin üzerinde en fazla fiyat artışının yaşandığı üründü. Bakanlıklarımız hem üreticiyi hem tüketiciyi koruma prensibiyle tedbirini aldı ve limon ihracatını ön izne bağladı. Daha sonra fiyatlar normal seviyelere döndü. Pandemi günlerinde birçok ülke gıda ihracatında kısıtlamaya gitti. Bizim ülkemizde uygulanan da tüm dünyanın almış olduğu tedbirlerden biriydi. Üreticilerimizin ihracatçılarımızın en büyük beklentisi planlı sürdürülebilir bir üretim ve tüketimin gerçekleşmesi. Hasada sayılı günler kala yeni sezon öncesi mevcut pazarların kaybedilmemesi için gösterilen bu hassasiyet bütün taraflar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Bu sayede üreticimiz emeğinin karşılığını alacaktır."

2019'da üretilen 950 bin ton limonun yarısının ihraç edildiğinden bahseden Uçak, 66 ülkeye 476 bin ton limon göndererek 245 milyon dolar rakamına ulaşıldığını sözlerine ekledi.

"2019'da en çok limon ihracatı gerçekleştirilen ülkeler; 65 milyon dolarla Rusya, 29 milyon dolar Irak, 20 milyon dolar Suudi Arabistan, 18 milyon dolar Romanya, 17 milyon dolar Ukrayna, 13 milyon dolarla Bulgaristan, 11 milyon dolarla Sırbistan ve Polonya, 6 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri. 2020'nin ilk 7 ayında ise 150 bin ton limonu 60 ülkeye göndererek 93 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu kararın ihracatımıza olumlu etkisini ve güzel yansımalarını göreceğiz. İlerleyen süreçte limon ihracatı daha da iyi noktalara gelecek. 2018'de yakaladığımız 330 milyon dolarlık ihracat rakamını bu sene yeniden yakalamayı hedefliyoruz. 31 milyon dolarla Rusya, 9 milyon dolarla Irak, 8 milyon dolarla Ukrayna ve Romanya, 7 milyon dolarla Suudi Arabistan Ocak-Temmuz döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke arasında yer alıyor."



Diğer Haberler
JAPONYA DIŞİŞLERİ BAKANI: JAPONYA VE İNGİLTERE AĞUSTOS SONUNA KADAR TEMEL BİR ANLAŞMA PLANLIYOR
BEYAZ SARAY/KUDLOW: PPP KREDİ PROGRAMINI GENİŞLETECEĞİZ
BREZİLYA'DA OTOMOBİL ÜRETİMİ TEMMUZ'DA AYLIK %+73.0 (ÖNCEKİ: %+129.1)
BREZİLYA'DA YENİ ARAÇ KAYITLARI TEMMUZ'DA AYLIK %+31.4 (ÖNCEKİ: %+113.6)
BEYAZ SARAY/KUDLOW: KORONAVİRÜS YARDIM TASARISI GÖRÜŞMELERİ ÇIKMAZDA
BEYAZ SARAY/KUDLOW: BUGÜN KUŞKUSUZ RESMİ VEYA GAYRİRESMİ KORONAVİRÜS YARDIM TASARISI GÖRÜŞMELERİ OLACAK
BANKACILIK SEKTÖRÜ BİREYSEL KREDİ KARTLARI 124.6 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 120,2 YILBAŞI: 115,1 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ TAKİPTEKİ ALACAKLARI 151.2 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 150,8 YILBAŞI: 148,5 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ TOPLAM KREDİLERİ 30 TEMMUZ'DA3 TRİLYON 373.9 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 3 TRİLYON 324,3 MİLYAR, YILBAŞI: 2 TRİLYON 652,3 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ TÜKETİCİ KREDİLERİ VE BİREYSEL KREDİ KARTLARI 756.4 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 742,2 YILBAŞI: 580,1 MİLYAR TL)-BDDK
BANKACILIK SEKTÖRÜ TİCARİ VE DİĞER KREDİLERİ 2 TRİLYON 617,5 MİLYAR TL (ÖNCEKİ HAFTA: 2 TRİLYON 582,1 MİLYAR, YILBAŞI: 2 TRİLYON 72,2 MİLYAR TL)-BDDK
Facebookta Paylaş