Makro analiz (Sesmir)


ABD’de başlayan bankacılık iflasları ve Avrupa’daki bankacılık problemleri, geçmişte uygulanan sorunlu para politikalarının bugün ortaya çıkan sonuçlarıdır. Zayıflayan bankaları, açılan likidite pencereleriyle kurtarmanın sonrasında, yapısal olarak hiçbir önlem alınmaması sorunları çözmemiş ve sadece ertelemiştir.

Küresel düzeyde uzun yıllar faizleri düşürerek ertelenen fatura bugün ödenmektedir. Eğer sistemik olarak enflasyon düşmez ise kapitalizmin küresel düzeyde ürettiği problemler daha da artacaktır.

Küresel düzeyde bir kısım bankalar modern kumar, kara para aklama ve dolandırıcılık süreçlerinin birer parçası haline gelmişlerdi. Kripto varlıkların saklama ve transfer işlemlerine yönelip salt bu amaçlı ödeme sistemleri kuran bankaların esasında üstü kapalı olarak dolandırıcılık, kumar, kara para aklama süreçlerinin birer parçası haline gelmeleri sisteme güveni zayıflatan ve devamlılığı olmayan faaliyetler idi. Özellikle Signature Bank ve Sivergate Bank bu sebeplerle piyasa dışı kalmışlardır. Aynı şekilde, son zamanlarda yok denecek kadar azalmış olmakla beraber, Credit Suisse bile bir zamanlar fon ve vergi kaçırmanın en bilinen adresi olmuş ve yasalara uyumsuzluk nedeniyle önemli cezalar ödemiş idi. Bankacılık sisteminin kripto varlıklardan uzaklaşması yönünde ciddi düzenlemeler yapılması gerekir.

Dayanıklı olduğu için değil, regülasyonlarla korunup kollandığı için küresel finans sistemi, problemlerine rağmen yoluna aynı kararlılıkla devam edecektir. Ancak, kapitalizmin “dayanıklı olmayan ölür” şeklindeki temel temizlik mantığı da sistemsel olarak değil, bireysel bazda sürdürülecektir. Aksi durum kapitalizmin mantığı ile uyuşmaz.

FED’in kurtarma operasyonlarıyla ortaya çıkardığı likidite, varlık fiyatlarında tekrar şişme başlatacak, tahvil piyasalarında volatiliteyi artıracak ve reel üretim iştahını azaltacaktır. Altın fiyatlarındaki artış bunun en açık göstergesidir. Bu yeni bir stagflasyon hali olacaktır.

Türkiye’de Merkez Bankası’nın, bankacılık sistemini düşük faizli tahvil tutmaya zorlaması, Bankacılık sistemi aleyhine ciddi sermaye kayıplarına yol açacak sistemik faiz riski alınmasına yol açmaktadır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İsviçreli kıdemli milletvekili: UBS ve Credit Suisse'in birleşmesi İsviçre için büyük risk oluşturuyor
İsviçreli kıdemli milletvekili: Birleşmeye ortaya çıkan yeni banka İsviçre için çok büyük
Japonya Başbakanı Kishida: Serbest ve açık Hint-Pasifik çerçeve işbirliğini genişletmeyi planlıyoruz
Kremlin: Türkiye ile gaz merkezi planı karmaşık bir proje, zaman gerektiriyor
04.12.2024 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
04.12.2024 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 90.00 milyon TL rot satış yapıldı
04.12.2024 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 126.00 milyon TL
03.10.2029 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
03.10.2029 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 1.70 milyar TL rot satış yapıldı
03.10.2029 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 2.61 milyar TL
Facebookta Paylaş