Makro Görünüm - İşsizlik - Mayıs 2020 (Gedik Yatırım)

Mayıs 2020: İstihdamdaki azalışın Mayıs’ta hız kestiği dikkat çekiyor
Mayıs (Nisan-Haziran) döneminde mevsimsellikten arındırılmış manşet işsizlik oranı geçen ayki %13,8 seviyesinden %14,0’e yükseldi. Tarım-dışı işsizlik oranı %16,1’den %16,4’e, genç nüfus işsizlik oranı da %26,6’dan %26,9’a yükseldi. Arındırılmamış işsizlik oranı ise, geçen yılın aynı dönemindeki %12,8’in hafif üzerinde %12,9 olarak gerçekleşti.
İşgücüne katılımdaki hızlı düşüşe ara verildi. Son aylarda işgücüne katılımdaki dramatik gerileme nedeniyle, daha doğru bir değerlendirme için işsizlik oranından ziyade, istihdamın trendine bakmak gerekiyor. O tarafta da, istihdamda Kasım-Nisan arasında görülen 2,9 milyon kişilik azalışın ardından (mevsimsellikten arındırılmış rakamlara göre), Mayıs’ta aylık azalışın sadece 43 bin olduğu görülüyor. Gene Kasım-Nisan arasında 2,7 milyon gerileyen işgücü, Mayıs’ta 32 bin kişi artmış. Bu rakamlara göre, resmi işsiz sayısının bir önceki aya göre 75 bin arttığı anlaşılıyor.
Arındırılmamış rakamlara göre, işsizlik oranı son 1 yılda %12,8’den %12,9’a yükseldi. Ancak, bu son 1 yıllık dönemde istihdamın 2,4 milyon kişilik kayıpla 25,86 milyona gerilediği (2014 yılındaki seviyelerin de altına) dikkate alındığında, işsizlik oranındaki artışın sınırlı kalmasındaki asıl nedenin, işgücüne katılım oranındaki %52,9’dan %47,6’ya ciddi düşüş olduğu ortaya çıkıyor. Bu dönemde, çalışma çağındaki nüfus 1,08 milyon kişi artmış olsa da, işgücüne katılanların 2,7 milyonluk kayıpla 29,68 milyon kişiye gerilediği görülüyor. Bu aynı zamanda, resmi işsiz sayısının sınırlı bir oranda, 311 bin kişi arttığı anlamına geliyor. Bu da yüksek oranlı istihdam kayıplarına karşın, işsizlik oranındaki artışın çok sınırlı kalmasını açıklıyor.

İstihdam kaybı ağırlıklı olarak hizmet sektörlerinden kaynaklanıyor. Geçen yılın aynı dönemine göre, istihdamdaki 2,4 milyon kişilik kaybın 1,6 milyonu hizmet sektörlerinden kaynaklanıyor. Bu da hizmet sektörü istihdamında %10,1’lik bir düşüş anlamına geliyor. Buna ek olarak, istihdam kaybının tarımda 308 bin (-%6,0), inşaatta 206 bin (-%13,0) ve sanayide ise 274 bin (-%4,9) kişiye ulaştığı görülüyor.

Serkan Gönençler
Ekonomist
 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 98.0 (HAZİRAN: 97.0)
EURO BÖLGESİ'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 97.3 (HAZİRAN: 96.7)
ABD'NİN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 97.5 (HAZİRAN: 96.0)
JAPONYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 98.7 (HAZİRAN: 98.1)
FRANSA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 97.9 (HAZİRAN: 97.1)
ALMANYA'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 98.8(HAZİRAN: 97.9)
İNGİLTERE'NIN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 99.0 (HAZİRAN: 97.5)
ÇİN'İN OECD ÖNDE GELEN EKONOMİK GÖSTERGELER ENDEKSİ TEMMUZ AYINDA: 97.9 (HAZİRAN: 97.6)
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BELARUS'TAKİ SEÇİMLERDE HİLE YAPILDIĞINA İLİŞKİN ÇOK SAYIDA İŞARET VAR
ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: AB, BELARUS'TAKİ SEÇİMLERE TEPKİ KONUSUNU TARTIŞIYOR
ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: BELARUS'TAKİ SEÇİMLER ASGARİ STANDARTLARI KARŞILAYAMADI
ALBAYRAK: KİMSE MERAK ETMESİN TÜRKİYE, ÜST LİGE ÇIKMA HEDEFİNDEN SAPMADAN YOLUNA DEVAM EDİYOR
Facebookta Paylaş