Makro Not - Fiyat Endeksleri/Nisan (Şeker Yatırım)

Açıklanan verilere göre TÜFE Nisanda bir önceki aya göre % 7,25 artarken, yıllık enflasyon %69,97’ye yükseldi (önceki %61,14). Piyasa beklentisi enflasyonun aylık %5,61 ve yıllık %67,33 artış yaşayacağı yönündeydi (Şeker Yatırım beklentisi aylık %6,2 ve yıllık %68,26). Bu veriler eşliğinde enflasyonun hem piyasa hem de bizim beklentilerimizi aştığını söyleyebiliriz. Aynı dönemde Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi olan B endeksinde (çekirdek enflasyon) aylık enflasyon %5,58 olurken yıllık enflasyon %57,2 düzeyinde gerçekleşti. Gıda enflasyonundaki yükseliş ise %90 seviyesine yaklaştı. Tedarik zincirinde devam eden sorunlar ile küresel gıda ve emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü ivme kur etkisiyle birleşince enflasyondaki artış şiddetlenmeye devam ediyor. Tüketim sıklığı ve önceliği dikkate alındığında, enflasyon sepetinin %56’sını oluşturan gıda, konut ve ulaştırma enflasyonu yıllık ortalama %87,1 olarak gerçekleşti. Yayılım endeksi hemen hemen tüm mal ve hizmet grubunu etkilemeye devam ederken, alt gelir grubu enflasyonun ağırlığını daha fazla hissedecek gibi görünüyor.

ÜFE’deki yukarı yönlü eğilim artarken ÜFE - TÜFE makası açılmaya devam ediyor. Üretici fiyatları Nisanda aylık %7,67 ve yıllık %121,82 artış kaydetmiştir. Üç haneli üretici enflasyon verileri kısa vadede TÜFE üzerinde kayda değer ve kalıcı düşüşlerin önündeki en önemli risk. Üretici fiyatlarının seviyesi kadar dağılımı da bozulmuş gibi görünüyor. Bazı sektörlerdeki üretici maliyetleri artışı %250 seviyesine yaklaştı. Enflasyon ataleti özellikle üretici fiyatlarında maliyet baskısı ile hissedilir derecede artıyor. Yurtiçindeki olumsuz fiyat hareketlerini sınırlayacak yurtdışı kaynaklı pozitif şokların olmayışı da enflasyon beklentilerini bozan bir diğer gelişme. Özellikle son dönemdeki jeopolitik risklerin dünyanın hem tahıl ambarı hem de enerji üretim merkezlerinden birinde gerçekleşmesi; tarım, gıda ve enerji fiyatlarındaki endişeleri daha da arttırmıştır. Küresel ölçekteki enflasyon göstergelerindeki bozulma, kısa vadeli piyasa göstergelerini etkileyecek en önemli gündem maddesi olacak gibi görünüyor. ÜFE’de devam eden yukarı yönlü fiyat seyrindeki trend kırılmazsa, hem beklentilerdeki bozulma hem de fiyat ayarlamalarındaki belirsizlik bir süre daha devam edecektir.

ÜFE’de alt endekslere baktığımızda ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %122,65, dayanıklı tüketim malında %81,33, dayanıksız tüketim malında %96,37, enerjide %229,68 ve sermaye malında %77,40 artış olarak gerçekleşti. Sermaye malı ve dayanıklı tüketim mallarındaki fiyat artışlarının görece düşük kalması önceki dönemde yansıtılan fiyatların bir sonucudur. Enerjide %230 seviyelerindeki artışlar, nihai malların üretimi ve fiyatlaması konusunda gelecek dönemin habercisi gibi. Hem ham madde hem de bunu üretmek için kullanılan enerjinin fiyatının yükselmesi, enflasyonun şiddetini arttırmaktadır. Üretici fiyatlarındaki özellikle enerji ve ara malı kaynaklı yükselişin kademeli olarak tüketici fiyatlarına yansıtılacağını tahmin ediyoruz. Son dönemdeki jeopolitik riskler bu etkiyi arttırmakla birlikte, orta vadede eğilimin normal trendine döneceğini tahmin ediyoruz. Jeopolitik belirsizliklerin yarattığı arz yönlü baskıların, yeni dönemdeki küresel sıkı para politikası kaynaklı talep daralması ile kademeli olarak telafi edileceğini düşünüyoruz.

Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.sekeryatirim.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 14,8313 Satış: 14,8580 Euro Alış: 15,7054 Satış: 15,7337
ÇEK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜKSELTTİ 5.75 % (BEKLENTİ: 5.50%, ÖNCEKİ: 5.00%)
BoE/Bailey: Ağustos ayından önce tahvil satma planımız yok
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Ukrayna'ya mali yardımları 1.7 milyar eurodan 2 milyar euroya çıkaracağız
BoE/Bailey: Hiçbir üye 75 baz puan faiz artırımını savunmadı
Almanya Maliye Bakanı Lindner: Gelecek yıllarda bir takım özel fonlardan kurtulacağız
Moldova Merkez Bankası politika faizini %15.50'ye çıkardı (önceki: %12.50)
Facebookta Paylaş