Makro Perspektif - Altın - Gümüş Oranı ve Piyasa Yaklaşımı (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Altın - Gümüş Oranı ve Piyasa Yaklaşımı
 
Altın/gümüş rasyosu… Finans piyasalarında altın ve gümüş neredeyse bir arada anılıyor. Özellikle gümüş, altına alternatif olarak önemli hacimlerle işlem görmektedir. Gümüş, kimyasal yapısı nedeniyle fiziksel yatırıma pek uygun değildir. Yıllardır dekorasyon ve takı olarak kullanılmış ve gümüşe bu şekilde yatırım yapılmıştır. Günümüzde gümüş hem vadeli hem de döviz piyasalarında fiziki olmayan bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.
 
Kriz yatırımları… Ekonomik ve siyasi krizler, doğal afetler, merkez bankalarının para politikaları gibi çeşitli faktörler para birimlerinde yüksek oynaklığa neden olmaktadır. Bu tür kriz durumlarında yatırımcılar döviz yatırımı yapmak istemeyebilirler. Altın, Merkez Bankalarının elinde her zaman bir rezerv şekli olarak mevcut olduğu için güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilir. Artan talep altının fiyatını yükseltir ve yükselen altın fiyatlarının ardından yatırımcılar altına daha fazla yatırım yapmakta tereddüt edebilirler. Bunun nedeni, fiyatların son derece yüksek bir seviyeye ulaştığı ve ardından keskin bir düşüşün olabileceği hissidir.
 
Belirsizlik göstergeleri altın/gümüş radyo üzerinde olumsuz etkiler göstermiş ve gümüşün altın yerine güvenli bir varlık olarak rolünü yerine getirdiği dönemler olmuştur. Gümüş, altın fiyatını gecikmeli takip etmekte ve endüstriyel kullanım farklılıkları nedeniyle belirli dönemlerde altın fiyatından önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir.
 
Spekülasyon… Altın fiyatları aşırı alım noktasına ulaşmış olsa da, yatırımcılar riskli varlıklara hala güvenmiyorlarsa, yani risk iştahları düşükse, alternatif olarak emtia grubundaki gümüş gibi diğer kıymetli madenleri veya diğer enstrümanları talep edebilirler. Bu durumda yatırımcılar hem portföylerini çeşitlendirebilir hem de düşük gümüş fiyatından pozisyon alarak yüksek kazanç elde etme imkanı bulabilirler. Bu nedenle altının diğer emtia grubu enstrümanlarına oranı önemli bir gösterge olabilir. Finansal piyasalarda; Altın/gümüş, altın/bakır, altın/petrol, altın/paladyum, altın/platin gibi birçok oran, spekülatif pozisyon alan bireysel yatırımcılar ve hedge fon yöneticileri tarafından takip edilmektedir. Altın/gümüş oranı aralarında en popüler olanlardan biridir.
 
 
Altın / gümüş rasyosu… Kaynak: Bloomberg
 
Sonuç? Altın/gümüş oranı, kaç ons gümüşün bir ons altına eşit olduğunu gösterir. Yatırımcılar, altın ve gümüş değerlerini birbirleriyle karşılaştırmak için bu oranı kullanırlar. Bu oran, bu değerli metallerden birini satın almak için en uygun zamanı belirlemeye yardımcı olur, örneğin diğerini satın alırken veya birini diğerine tercih ederken. Bu nedenle altın/gümüş oranının tarihsel seyrini gösteren grafikler de kullanılabilir. Söz konusu rasyonun düşük olması altının daha ucuz olduğunu ve dolayısıyla gümüşten daha çok tercih edildiğini gösterirken, rasyonun yüksek olduğu durumlarda gümüşün daha ucuz kabul edilebileceğini gösterir


https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/050720221522

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 16,9369 Satış: 16,9674 Euro Alış: 17,5036 Satış: 17,5351
İspanya Ekonomi Bakanı: 2025 yılında Bütçe Açığı/GSYH oranının %3.0'ün altına Borç/GSYH oranının %110'un altına inmesini bekliyoruz
09.06.2027 itfa tarihli ihalede nominal teklif 5.10 milyar TL nominal satış 3.29 milyar TL
09.06.2027 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 105,565 TL, ortalama fiyat 105,830 TL
11.02.2032 itfa tarihli ihalede nominal teklif 3.20 milyar TL nominal satış 831.10 milyon TL
11.02.2032 itfa tarihli ihalede minimum fiyat 142,684 TL, ortalama fiyat 144,923 TL
09.06.2027 itfa tarihli ihalede net satış 3.48 milyar TL
09.06.2027 itfa tarihli ihalede ortalama basit faiz % 18,70 ortalama bileşik faiz % 19,57
11.02.2032 itfa tarihli ihalede net satış 1.20 milyar TL
Facebookta Paylaş