Makro Perspektif - Gıdada Arz, Talep, Sübvansiyon Etkileri (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Gıdada Arz, Talep, Sübvansiyon Etkileri

Gıdada arz ve talep… Yüksek enflasyon, devam eden arz darboğazları, Ukrayna'daki savaşla ilgili belirsizlik ve daha sıkı mali koşullar, ileriye dönük faaliyet, talep ve iyimserlik üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Enflasyon korkuları ise son günlerde büyüme korkularına dönüştü. Ukrayna'nın işgali emtia piyasalarını sarstı ve ülkeler buna tahıl ve çeşitli gıda ürünlerini istifleyerek veya daha fazla hasadı teşvik ederek yanıt verdi. Hükümetler de yerel gıda arzını korumak için adımlar atıyor.

Fiyat etkisi… Fiyatlar, küresel bir durgunlukla ilgili daha geniş endişelere kapılırken, bazı önemli gıda üreticilerinde tahıl hasadının başlaması, savaşın zorladığı dünya arzını yenilemeye yardımcı olabilir. Bu, gıdadan enerjiye ve yakıta kadar temel ihtiyaç maddelerinin artan maliyetlerinden etkilenen tüketiciler için daha düşük fiyat etkisine de yardımcı olabilecek bir duruma işaret ediyor. Bununla birlikte, mahsul fiyatlarındaki aşağı yönlü değişikliklerin piyasalara yansıması genellikle zaman alıyor ve Ukrayna'nın tarımsal ihracatı, Rusya'nın işgali nedeniyle aksamaya devam ediyor.

 
Buğday, mısır, pirinç fiyatları karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Sübvansiyonlar ve mali bariyerler… Vergi kesintisi veya gıda sübvansiyonu uzatmasının mali denge açısından sonuçları olmaktadır. Gübre sübvansiyonunun artırılması, , benzin ve motorinde özel tüketim vergisinin düşürülmesi, yemeklik yağ ve çeşitli girdilerde gümrük vergilerinin düşürülmesi gibi sübvansiyonlar devletlerin gelirlerinde de azalma getiriyor. Mesela benzin ve dizel üzerindeki tüketim vergisinde enflasyonist baskıları azaltmak için indirimler yapılıyor. Bütün bunların mali açıkların finanse edilmesi konusunda tüketim vergileri veya kamu borçlanması tarafına etkileri söz konusu. Birim maliyetler ise fiyat kontrolleri ile azalmadığı gibi üreticilerin marjlarını da eritmesi açısından, genel üretim seviyelerini de olumsuz etkileyecek bir durum. Şöyle ki;

Bir yumurta üreticisi olduğunuzu düşünün ve sübvansiyonla getirilen fiyat tavanı uygulaması nedeniyle birimini 1 dolardan fazlasına satamıyorsunuz. Ancak hayvan yemi, ulaştırma gibi girdilerin fiyatındaki artış ile maliyet başa baş noktasında. Üretim yeterince karlı olmadığından, üretici üretim yapmamayı tercih edebiliyor. Diğer girdilerin fiyatında düşüş için de sübvansiyonun etkisini katlamak gerekiyor. Eğer üreticideki gelir kaybı karşılanacaksa, bunun da maliyeti bütçe, dolayısıyla kamu kesimi üzerinde yükleniliyor.

İhracat yasağı da, tedarikçilerin ucuz kaynak bulma umutlarını azaltacağı için birim fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.

Sonuç? ABD ve Avrupa'da buğday hasadı beklenenden hızlı ilerliyor. Ukrayna'dan buğday ihracatına yönelik koridor haberi de fiyatlara yansıdı. Pirinçteki düşüşe dönersek, Doğu Asya'da üretimdeki artış ve karantinaların azalması satış baskısını artırdı. Fed'in son faiz artırımıyla birlikte ekonomik büyümede yavaşlama endişeleri de tırmanıyor. Buna karşın; Ukrayna ile ilgili devam eden gerginlik ve endişeler göz önüne alındığında, bu sezonun üretim seviyeleri netleşene kadar uzun süreli bir düşüş ihtimaline halen temkinli yaklaşmak gerekiyor.



https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/240620221658

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/Michel: G7 toplantısında petrol fiyat tavanı konusu görüşülecek
Nijerya Petrol Bakanı: Bazıları fiyatların çok yüksek olduğunu düşünse de petrol piyasasında tedarik durumu iyi
BoE/Pill: İngiltere para politikası için mevcut zorluk, bu ikinci tur etkileri kontrol altına almak ve enflasyonu hedefe döndürmek
BoE/Pill: İngiltere'deki yüksek enflasyoni, aşırı para büyümesinden ziyade büyük ölçüde dış şokların etkisinden kaynaklanıyor
BOE/PİLL: YÜKSEK TEMEL TÜFENİN FİYAT, ÜCRET VE MALİYETLERDE İKİNCİL ETKİLERE ÖNCÜLÜK ETME TEHDİTİ HALEN VAR
BoE/Pill: Politika faizinin tek başına yetersiz olduğuna dair bir mutabakat var
ALMANYA BAŞBAKANI : AB SEVİYESİNDE İŞBİRLİĞİ DOĞRU VE DOĞAL GAZ DURUMUYLA İLGİLİ ZORLUKLAR İÇİN HAZIRLANILMASI ÖNEMLİ
Almanya Başbakanı Scholz: Kuzey akım 1 bakımının gaz arzı üzerindeki etkisi hakkında spekülasyon yapmayacağım
Almanya Başbakanı Scholz: Avrupa Konseyi zirvesinde Ukrayna'ya daha fazla silah sağlanması konusunda mutabakata varıldı
İtalya Başbakanı Draghi: İtalya'nın Rus gazına bağımlılğı geçen yılki % 40'dan % 25'e geriledi
ALMANYA BAŞBAKANI : ENERJİ GÜVENLİĞİ AYRICA MÜZAKERELERDE VE AB ÜLKELERİNİN DURUMU YAKINDAN İZLEMEYE DEVAM ETMELERİNDE BÜYÜK BİR ROL OYNADI
Bilgin: (Asgari ücret artışı) Görüşmeler sürüyor, önümüzdeki hafta açıklayacağız - NTV
Bilgin: (Emekli ve memur zamları) Enflasyon farkının üzerinde zam yapacağız - NTV
Facebookta Paylaş