Makro Perspektif - Petrolde Durgunluk ve Fiyat Ayarlamaları Etkisi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Petrolde Durgunluk ve Fiyat Ayarlamaları Etkisi

Durgunluk kaynaklı fiyat düşüşü… Bütün emtia grubunda olduğu gibi petrolde de durgunluk ile ifade edilebilecek bir düşüş olduğu görülmekte. Fiyatlar çift yönlü belirsizlikler nedeniyle net bir yön tayin edememiş olmakla birlikte, talep durgunluğuna dair makroekonomik çıkarımlar ve petrol oyuncularının fiyat ayarlamaları son birkaç fiyat hareketini yönlendirmiş görünüyor.

Petrol fiyat ayarlamaları… Bilindiği gibi ambargolardan etkilenen Rus petrolü Asya'daki alıcılara iskontolu bir şekilde ulaştırılmakta. Rusya'nın fiyat indirimlerinin yaratmış olduğu rekabet piyasası diğer petrol üreticilerinde de bazı fiyat ayarlamaları oluşmasına neden oldu. Rusya gibi, ambargodan etkilenen bir diğer üretici İran'ın da Ural petrolü ile eşleşebilmek için petrol fiyatını indirimli satmaya hazırlandığı görülüyor. İran petrolü, Brent vadeli işlemlerinin yaklaşık 10 $ altında fiyatlandırıldı. Bu indirimler Çin pazarında satılan petrolü etkiliyor.

Talep ve iskontolarda Çin'in rolü… Rusya'nın Çin'e ihracatı Mayıs ayında rekor seviyeye yükseldi. İran, Çin pazarında rekabetçi kalabilmek için petrol fiyatlarını düşürürken, kısmen Çin'in tüketimi engelleyen katı virüs kısıtlamalarını hafifletmesi nedeniyle artan talep nedeniyle hala güçlü akışlarını sürdürüyor.

Çin'in bağımsız rafinerileri, Rus ve İran ham petrollerinin başlıca alıcılarıdır ve bunlar için ucuz tedarik avantajlıdır. Bu rafineriler, iç piyasaya tedarik sağlıyorlar ve virüs kısıtlamaları talebi azalttığı için son aylarda rafine etme konusunda zarara uğradılar.

 
Brent, WTI ve Ural petrolü karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Sonuç? Son fiyat ayarlamaları OPEC+ içinde de üretim kotaları ve fiyatlandırma ile ilgili ayrışmaları artıracak görünüyor. Diğer taraftan, Rusya'nın Ukrayna'daki ilerlemesi de sürdüğü için arz konusunda halen ciddi bir belirsizlik söz konusu ve arzın talebin önünde olabilmesi için resesyon etkileri de ciddi şekilde hissediliyor olmalı. Arz belirsizlikleri, kartel üyelerinin üretim kotaları konusuna daha çekingen yaklaşmalarına neden olduğu için bu aşamada daha da belirleyici olabilir.

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/050720221733

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/Borrell: Siyasi alan İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için yakında daralabilir
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -187325,1 milyon TL
Alman Hükümeti Uniper'de olası hisse alımına hazırlanıyor - Handelsblatt
ABD'DE FABRİKA SİPARİŞLERİ MAYIS'TA AYLIK: % +1.6 (BEKLENTİ: +0.5%, ÖNCEKİ: +0.3%)
ABD'DE ULAŞIM HARİÇ FABRİKA SİPARİŞLERİ MAYIS'TA AYLIK: %+1.7 (ÖNCEKİ: +0.7%)
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: İran nükleer anlaşmasını savunmamız ve İsrail gibi bölgesel ortakların çıkarlarını dikkate almamız gerekiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: İran anlaşmasının başarılı olması ve JCPOA anlaşmasına dönüş konusunda müzakereler yapmak stiyoruz
Rusya Ulusal Refah Fonu, Haziran ayında 50 milyar ruble tutarında Gazprombank imtiyazlı hisse satın aldı
Rusya Ulusal Refah Fonu büyüklüğü 1 Temmuz itibarıyla 210.6 milyar dolarla 2022 yılında öngörülen GSYH'nin %8.1'i seviyesinde
Facebookta Paylaş