Makro tahminlerde revizyon (Tacirler Yatırım)

2017 ve 2018 büyüme tahminlerimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. 2017 yılı GSYİH büyüme tahminimizi %5,3 seviyesinden %6,5'e, 2018 yılı tahminimizi ise %4,1'den %4,5'e yükseltiyoruz. 3Ç17'de sanayi üretimi rakamlarının oldukça güçlü bir büyümeyi işaret etmesi sonrasında söz konusu çeyreğe ilişkin GSYİH büyüme tahminimizi %10,5'a çektik. Bu revizyon 2017 yılı tahminimizi de %6'nın üzerine taşıdı. 2017 yılında özel tüketim harcamalarında %5, kamu tüketiminde %4,2, yatırım harcamalarında %7,6, ihracatta %12,5, ithalatta ise %5,5 oranında bir artış bekliyoruz. 2017 yılında artan büyüme hızının yansıması sonucunda 2018 GSYİH büyüme tahminimizi de %4,5'e çekiyoruz. Özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) programının devam ediyor olmasının katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Başbakan Yıldırım, KGF'nin rotasyon yöntemiyle devam edeceğini ve bu durumun da kredi büyüme hızının korunmasını sağlayabileceğini belirtmişti. Buna ek olarak, KGF kapsamında kullandırılması planlanan 250 milyar TL'lik kredinin henüz kullandırılmayan 50 milyar TL'lik kısmı da büyüme dinamikleri açısından oldukça önemli olacak. Dolayısıyla söz konusu programa ilişkin detayların gelmesi ile beraber %4,5 olan büyüme tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risklerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.
Cari işlemler açığının yavaş bir bozulma sergilemesini bekliyoruz. 2017 cari işlemler açığı/GSYİH tahminimizi %4,7'den %5,1'e yükseltirken, 2018 tahminimizi ise %5,1'den %5,4'e revize ediyoruz. Öncü dış ticaret istatistikleri cari işlemler açığı/GSYİH oranının Eylül ayındaki %4,7 seviyesinden Ekim'de %5'e yükselebileceğini işaret ediyor. Enerji ve altın ithalatı artış temel sebep olarak öne çıksa da, çekirdek cari açık da ekonomik aktivitedeki hızlanma nedeniyle kademeli bir yükseliş sergilemekte. 2018'de ihracatın yıllık %7,5, ithalatın ise %8,5 yükseliş kaydetmesini ve 2018 dış ticaret açığının 79 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklemekteyiz. Brüt turizm gelirlerinin ise %12 artış kaydetmesini bekliyoruz. Bu beklentileerimiz doğrultusunda 2018 cari işlemler açığının 46,5 milyar dolar ve GSYİH'nin %5,4'ü olarak gerçekleşeceğini öngörmekle birlikte, beklentimiz üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğu görüşündeyiz. 2018 yılında ortalama petrol fiyatı varsayımımızı 60 dolar olarak alıyoruz. Bu seviyenin aşılması durumunda ithalat üzerinde baskı oluşacağı görüşündeyiz. Ayrıca, jeopolitik risklerin turizm performansını olumsuz etkileyebileceğini ve tahminimiz üzerinde risk oluşturabileceğini düşünüyoruz.
2017 ve 2018'e ilişkin TÜFE tahminlerimizi de yukarı revize ediyoruz. 2017 TÜFE tahminimizi %9,7'den %10,7'ye, 2018 TÜFE tahminimizi ise %8,6'dan %8,9'a yükseltiyoruz. Enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş, ekonomik aktivitedeki hızlanma ve TL'deki sert değer kaybı, fiyatlar üzerindeki baskıyı artırırken fiyatlama davranışlarının da bozulmasına yol açtı. Kasım ayı TÜFE artışının %12'yi geçmesini ve 2017 enflasyonunun %10,7 olmasını bekliyoruz. TL'deki sert değer kaybının 2018'in ilk yarısında görülmesi beeklenen pozitif baz etkisinin bir kısmını ortadan kaldırdığını düşünüyoruz. Ancak yıllık enflasyonun Nisan 2018'de %8 seviyelerine gerilemesini beklemekle birlikte, 2018 ortalama yıllık enflasyonun %8,9'da oluşacağı görüşündeyiz. Enflasyon dinamiklerindeki bozulmanın hız kazanması ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisi ile TCMB fonlama kompozisyonunda bir değişikliğe giderek bankacılık sisteminin tamamen Geç Likidite penceresinden (%12,25) fonlamasına kararı verdi. Söz konusu hareketin 25 baz puanlık sıkılaştırma etkisinden çok, gelecek PPK toplantısında GLP'de yukarı yönlü bir karar ihtimalini oldukça güçlendirdiğini düşünüyoruz.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyenn bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş