Mart 2021 Sanayi Üretimi (İş Yatırım)

Üretimde yavaşlama işaretleri…

Mart ayı sanayi verisi üretimde sektörel ayrışmaya ve ivme kaybına rağmen büyümenin güçlü olduğunu gösteriyor. İmalat sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış seriye göre aylık bazda %0,3 (Şubat: %0,3, Ocak: %1,1), takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre yıllık bazda %17,2 (Şubat %9,5, Ocak: %12,1) büyüyor.

Üretimdeki artışın halen güçlü olduğunu gösteren rakamlar 52,6 olarak açıklanan Mart ayı imalat PMI endeksi verisine paralel bir ekonomik görünüm çiziyor. Yeni siparişlerdeki artışı gören sanayici bir miktar hız kesse de üretime devam ediyor.

Aylık rakamlara bakıldığında sektörel bazda ayrışmanın devam ettiğini görüyoruz. Mart ayının şampiyonları olarak ara malı (%1,3, +0,6yp) ve enerji (%6,2, +0,6yp) öne çıkıyor. Finansal koşullardaki sıkılaşmadan daha çok etkilenen dayanıklı tüketim (%-1,1, -0,1yp) ve sermaye malları (%1,7, -0,3yp) üretimi aşağı çekiyor.

Düşük teknoloji (%0,8, +0,4yp), orta-düşük teknoloji (%1,9,+ 0,5yp) aylık bazda güçlenirken, orta-yüksek (%0,2, +0,0yp) ve yüksek teknoloji (%-9,9, -0,5yp) zayıflıyor. Yüksek teknoloji rakamları çok oynak bir seyir izlediği için verileri iskonto ile okuyoruz.

Sektör bazında aylık olarak bakıldığında Mart ayında gıda (%1,5, +0,2yp), tekstil (%2,3, +0,3yp), deri (%7,7, 0,1yp), kauçuk ve plastik (%1,5, 0,1yp), makine ve ekipman (%2,1, 0,1yp) pozitif ayrışan sektörler olarak öne çıkıyor.

Aylık olarak ivme kaybeden veya küçülen çok sayıda sektör görülüyor: diğer ulaşım araçları (%-17,4, -0,5yp), motorlu kara taşıtları (%-1,2, -0,1yp), elektrikli teçhizat (%-2,0, -0,1yp), elektronik (%-0,7, -0,0yp), giyim eşyaları (%-0,8, -0,1yp), içecek (%-4,4, -0,0yp).

Öncü göstergeler Nisan ayında üretimin yavaşladığına işaret ediyor. Nisan ayı PMI verisi 50,4 ile (Mart: 52,6, Şubat: 51,7, Ocak: 54,4) salgında üçüncü dalga yükselişinin imalat sanayi üretimini olumsuz etkilediğini gösteriyor. İmalat sanayinde 11 aydır devam eden yükseliş iç talepteki yavaşlama nedeniyle Nisan ayında plato yapıyor.

Küresel büyüme ekonomiyi desteklemeye devam ediyor. Avrupa ekonomisindeki canlanma ve ihracat siparişlerindeki artış ekonomiyi destekliyor. Ancak ara malı temininde yaşanan sorunlar nedeniyle otomotiv gibi ihracatın dinamosu konumunda olan sektörlerde kaçınılmaz bir yavaşlama görüyoruz.

Açıklanan veriler piyasaya göre daha düşük olan %4,0’lük büyüme tahminimiz üzerinde yukarı yönlü riskin bir miktar azaldığını gösteriyor. Finansal koşullardaki sıkılaşma, salgına karşı alınan önlemler ve tedarik sorunları nedeniyle ikinci çeyrekte büyümenin hız kesmesini bekliyoruz



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş