Merkez Bankası beklemeye devam ediyor (İş Yatırım)

Para Politikası Kurulu Temmuz toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini %14 seviyesinde sabit tuttu. Yapılan açıklama Merkez Bankası’nın kontrolden çıkan enflasyona (Haziran: %78,6) rağmen para politikasını sıkılaştırmayacağı genel görüşünü teyit ediyor. Açıklama sonrası kur, hisse, tahvil piyasalarında önemli bir tepki görülmüyor.

Merkez Bankası enflasyondaki yükselişi kendi kontrolünde olmayan arz şokları ve “ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri” ile açıklamaya devam ediyor. Küresel barışın tesis edilmesi, baz etkilerinin ortadan kalkması ve makro ihtiyatı tedbirlerinin sonuçlarının alınması ile dezenflasyon sürecinin başlayacağı tekrar ediliyor.

Bizim görüşümüzde farklılık yok. Atılan adımlar dezenflasyon sürecini desteklemiyor. Türk lirasının değer kaybının hızlanması, üretici fiyatlarındaki yükseliş ve Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanmaması enflasyon üzerindeki riskleri artırıyor.

Basın duyurusunda yapılan az sayıda değişiklik daha çok küresel gelişmeler ile alakalı. Küresel konjonktürün anlatıldığı ilk paragrafa ‘resesyon ihtimali artmaktadır’ ifadesi ekleniyor.

Merkez Bankası cari denge ile dezenflasyon süreci arasındaki ilişkiyi vurgulamayı sürdürüyor. Geçen aya ek olarak, “ana ihracat pazarlarının resesyona girmesi ihtimali” cari denge ile ilgili risklere ekleniyor.

Metinde kullanılan dilden, geçtiğimiz ay içerisinde uygulamaya alınan makro ihtiyati politikaları ve liralaşmayı teşvik etmesi hedeflenen teminat ve likidite adımlarının şimdilik yeterli görüldüğünü anlıyoruz. “Gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır” ifadesi metinden çıkartılmış.

Para Politikası Kurulu açıklamasında enflasyondaki yükselişi durduracak bir işaret görmüyoruz. Cari dengenin bozulduğu ve portföy çıkışlarının devam ettiği bir konjonktürde, genişleyici para, maliye ve gelirler politikaları uygulanırken, liralaşmayı teşvik eden politikalarla kurdaki yükselişin kontrol altına alınacağına ve enflasyonun düşürüleceğine inanmıyoruz.

Küresel durgunluk senaryosunda emtia fiyatlarının baskılanması enflasyonu bir miktar sınırlayabilir. Ancak bu senaryoda risk iştahının bozulması yüzünden Türk lirası değer kaybedeceği için enflasyon üzerinde aşağı yönlü etki sınırlı olur. En iyi ihtimal yukarı yönlü riskler azalır.

Geldiğimiz enflasyon seviyesinde Merkez Bankası sert parasal sıkılaşmaya gitmeden ve ekonomide sert iniş olmadan fiyatlama davranışının iyileşmesi zor gözüküyor. Para politikasının tepki vermemesi küresel enflasyon şokunun diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha yıkıcı olmasına neden oluyor. Uzun süreli ve inatçı bir kur ve enflasyon şokuyla karşı karşıya karşı karşıya olduğumuzu öngörüyoruz.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun %85-%90 bandına yükselmesini bekliyoruz. Para politikasının tepki vermemesi ve küresel risk iştahının bozulmaya başlaması nedeniyle Haziran ayında dolar kuru tahminimizi 18,00’den 19,00 TL’ye yükseltmiştik. Maalesef kur tahminimiz üzerinde riskler halen yukarı yönlü.

Emtia fiyatları aşağı gelebilir diye 2022 sonu enflasyon tahminimizi %70 seviyesinde, 2023 sonu enflasyon tahminimizi %35 seviyesinde tutuyoruz. Ancak riskler yukarı yönlü. Aralık ayında asgari ücret ve/veya emekli maaşlarında yapılacak yüksek boyutlu bir zam kur ve enflasyon tahminlerimizde yukarı yönlü riski artırır.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist
 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/07/21/merkez-bankasi-beklemeye-devam-ediyor/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA MERKEZ BANKASI BAŞKANI : YIL SONUNA KADAR ULUSLARARASI REZERVİNİN 21 MİLYAR DOLARA GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 14 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.95 ARTIŞ İLE 7 TRİLYON 373.1 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 14 TEMMUZ'DA HAFTALIK % +1,20 İLE 20 MİLYAR 488.9 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 14 TEMMUZ'DA HAFTALIK % +1,02 İLE 9 MİLYAR 881.8 MİLYON TL
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 14 TEMMUZ'DA 6.36 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 6.07 MİLYAR DOLAR)
PARA ARZI (M3) 14 TEMMUZ'DA HAFTALIK %0.46 ARTIŞ İLE 6 TRİLYON 815.5 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TÜKETİCİ KREDİLERİ 14 TEMMUZ'DA HAFTALIK % +0,50 İLE 866 MİLYAR 307.8 MİLYON TL
Facebookta Paylaş