Merkez Bankası faiz kararı öncesi beklenti raporu (Acar Menkul)

ACAR MENKUL DEĞERLER TC MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI ÖNCESİ BEKLENTİ RAPORU
17 Haziran Perşembe (Yarın) TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentileri Merkez Bankası’nın faizleri %19.00 seviyesinde tutması yönünde. Acar Menkul Değerler olarak bizimde tahminimiz TCMB’nin bu ay faizleri sabit bırakması yönünde olacaktır. Faizlerde herhangi bir indirim beklemediğimizi de notlarımız arasına ekleyelim. Peki Merkez Bankası faizleri sabit bırakmasının piyasaya yansıma nasıl olacaktır ?
Öncelikle küresel piyasaların enflasyon kasırgası ile karşı karşıya kalması yurtiçindeki risklerin yanında yurtdışındaki riskleri de bu dönemde ön plana çıkartmakta. Bu akşam Fed’den gelecek mesajlar piyasalarda önümüzdeki dönemde sermaye akımlarında belirleyici olacaktır. Fed’e dair bu akşam dikkat edeceğimiz 2 nokta olacaktır. Birincisi projeksiyonlar. Fed’in önümüzdeki döneme ilişkin para politikasını belirleyecek olan projeksiyonlarda istihdam, büyüme, enflasyon ve faiz güncellemesinin yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Fed her ne kadar enflasyonu şimdilik geçici tanımlasa da biz projeksiyonlarda enflasyonda yukarı yönlü bir revizyon bekliyoruz. Buna bir de işsizlik oranlarında aşağı yönlü revizyon eklenirse dolar endeksi başta olmak üzere ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareketler oluşabilir. İkinci nokta ise Powell’ın açıklamalarında tahvil alım programına dair vereceği mesajlar. Enflasyon oranları her ne kadar Fed’in artık para basmaması yada para basmayı azaltması gerektiğini söylese de istihdamda hala 7,5-8 milyon kişilik açık bulunması Fed’in bu noktada elini zorlaştırıyor. Eğer istihdam piyasasına dair Powell tarafından olumlu mesajlar verilirse bu bize tahvil alım programının azaltılacağına dair sinyal niteliği taşıyacaktır. Bu durumda doların küresel bazda güçlenmesi beklenebilir. Doların küresel bazda güçlenmesi gelişmekte olan ülke kurlarından para çıkışı yaratacağı gibi olumsuz etkilenen ülkelerin başında döviz borçları nedeniyle Türkiye olacaktır.
Dünya genelinde artan gıda enflasyonu ve emtia fiyatlarının enflasyonda yukarı yönlü etkileri devam ediyor. Bunun yanında kurun birikimli etkilerinin devam ettiğini ve TÜFE-ÜFE arasındaki makasın giderek açılmasının ilerde TÜFE’yi yukarı çekeceğini düşündüğümüzde enflasyonda bir süre daha yukarı eğilim devam edecektir. Faizlerin sabit bırakılması reel faizlerimizi aşağıya çekecektir. Ancak şu anda benzerlerimize göre tek reel faiz veren ülke olmamız diğer risklerin dengelenmesini sağlamakta. Yine de özellikle diğer sayfada göreceğiniz grafikte eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrası 22 Mart’ta kur tarafında gelişmekte olan ülkelerden ayrışarak ciddi bir güven problemi oluşmaya devam ediyor. Yılbaşından bu yana benzerlerimize baktığımızda Türk Lirası’nın, dolara karşı tek kaybeden para birimi olması piyasalarda acilen güvenin sağlanması gerektiğine işaret ediyor. Çünkü bundan sonra dünya genelinde doların değer kazanacağı bir süreç bizi beklerken bu durum kurlarda tarihi zirveleri borsada düşüşlerin başlayacağı anlamını taşımakta.
FAİZ SABİT BIRAKILIRSA KUR KISA VADEDE STABİL KALMAYA DEVAM EDEBİLİR. BU AKŞAM FED'DEN ÇIKACAK MESAJLAR BELİRLEYİCİ OLACAKTIR
25 BAZ PUAN ARTIRILIRSA USD/TRY'DE SINIRLI GERİ ÇEKİLMELER GÖRÜLEBİLİR. USD/TRY'DE 8.00-8.60 BANDINA HAREKET ETME İHTİMALİ YÜKSEK
50 BAZ PUAN ARTIRILIRSA USD/TRY'NİN 7.20 SEVİYESİNE DOĞRU DÜŞME İHTİMALİ YÜKSEK
25 BAZ PUAN İNDİRİLİRSE USD/TRY'DE YENİ TARİHİ ZİRVELERLE BİRKLİKTE 9.50'LARA YÜKSELEN BİR KUR HAREKETİ GÖRÜLEBİLİR

USD/TRY
USD/TRY’de oluşan üçgen yapısı içerisinde kırılmaya çok kaldı. Bugün Merkez Bankası faiz kararı sonrası bu üçgensel yapının kırılıp kırılmadığını izleyeceğiz.
Yukarıda üçgenin üst bandı olan 7.14 direncinin kırılması halinde önce 7.51 ve arkasından beklediğimiz 7.75-8.00 bölgesine doğru ilerlemeler görülebilir.
Aşağıda ise üçgenin alt bandı olan 6.90 seviyesinin kırılması halinde önümüzdeki süreçte satış baskısı daha da artabilir ve önce 6.81 ve arkasından 6.52 desteğine doğru geri çekilmeler yaşanabilir.
BİST100
Teknik olarak BİST100 endeksine baktığımızda sıkışmanın arttığını görüyoruz. Son dönemde dünya endekslerine de ayak uyduran BİST100 endeksinde bugün gelecek Merkez Bankası faiz kararı sonrası önümüzdeki döneme ilişkin iki seviye öne çıkıyor. Yukarıda 1575 ve aşağıda 1522.
Teknik olarak hala alım eğiliminin devam ettiği endekste 1522 seviyesi kırılmadığı sürece bu eğilimin devamı beklenebilir. 1551 direncinin üzerinde önce 1575 ve arkasından 1600 direnci test edilebilir.
Aşağıda ise 1522 seviyesinin altında satış baskısının artmasını beklediğimiz endekste sert satışlarda izlenebilir. 1522 desteğinin altında önce 1475 ve arkasından 1432 seviyesine kadar düşüşler görülebilir.



 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 8,5218 Satış: 8,5371 Euro Alış: 10,3327 Satış: 10,3513
AB/VON DER LEYEN: PORTEKİZ İÇİN İLK FONU TEMMUZ AYINDA DAĞITMAYA HAZIRIZ
AB/VON DER LEYEN: AVRUPA KOMİSYONU, PORTEKİZ'İN TOPARLANMA PLANINI ONAYLADI
ABD HÜKÜMETİ, EK 200 MİLYON DOZ MODERNA AŞISI ALDI
ÇİN/Lİ: TAHIL FİYATLARINI UYGUN ARALIKTA KORUYACAĞIZ, ARTAN TARIMSAL MALZEME FİYATLARINI FRENLEYECEĞİZ
ECB/MAKHLOUF: PEPP'İN SONA ERDİRİLMESİNİ TARTIŞMAK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN
HİNDİSTAN'DA DOLAŞIMDAKİ PARA 11 HAZİRAN HAFTASINDA YILLIK %12.5 BÜYÜDÜ
HİNDİSTAN'DA REZERV PARA 11 HAZİRAN HAFTASINDA YILLIK %17.4 BÜYÜDÜ
Facebookta Paylaş