Merkez Bankası’ndan Bir Kuvvetli Adım Daha (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

• Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini beklendiği şekilde %25,0'ten %30,0'a yükseltti. TCMB’nin açıklama metninde “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” ve “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” cümlelerini korunmasını TCMB’nin sıkı para politikasına devam edeceği ve önümüzdeki aylarda da politika faizinin arttırılmaya devam edeceği sinyali olarak algılıyoruz.
• Karar metninde yer alan önemli bir nokta Merkez Bankası’nın yurtiçi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmayı yukarı yönlü baskının ana unsurları olarak sıralaması, buna karşılık son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılarla vergi düzenlemelerinin enflasyona önemli ölçüde yansıdığı değerlendirmesidir. Bu doğrultuda aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş başlayacağını belirten Merkez Bankası yıl sonunda enflasyonu Enflasyon Raporu’nda sunulan patikanın üst bandında beklemektedir. Yıl sonunda orta noktası %58'e denk gelen beklenti aralığının üst bandı %60'ın üzerinde bulunuyor. Piyasa beklentileri ise Eylül Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre %67.2 düzeyinde. Piyasaya nazaran daha iyimser beklentilere sahip Merkez Bankası'nın bu iyimserliğinin bir nedeni de Türk Lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artmaya başlamasının fiyat istikrarına güçlük katkıda bulunacağı beklentisidir. Son haftalarda yaşanan mevduat ve tahvil faizlerindeki artış Türk Lirası varlıklara talebin artmaya başlamasını beraberinde getirse de bu talep daha çok yurtiçi kaynaklı olup yurtdışı yatırımcılar halen bekle-gör modunda ilerlemektedir. Fitch’in geçtiğimiz haftalarda yaptığı görünüm güncellemesi bu yönde atılmış olumlu bir adım olmakla birlikte not artışının gerçekleşmemesi yabancı yatırımcıların halen gelişmeleri izlemekte olduğunu, olumlu gelişmeleri yatırım fırsatı olarak değerlendireceğini, ancak bu konuda halen çekimser kaldığının bir ispatıdır. Hatırlatmak gerekirse Fitch son kararında Türkiye'nin kredi notunu “B” seviyesinde sabit tutmuş, görünümü ise “negatif”ten “durağan”a çevirmişti.
• Piyasa tarafından oldukça beklenen bir karar olduğu için kararın piyasa etkisinin sınırlı olduğunu görüyoruz. Karar öncesinde de 27.0'nin üzerinde seyreden USDTRY kuru karar sonrasında hafif artışla 27.11'e yükselmiş, 2Y tahvil faizleri de 0.7 puan artışla %24,80'e çıkmıştır. Faiz artışının bankacılık hisselerine olumsuz yansıması ile birlikte BIST 100 endeksi ilk etapta negatif reaksiyon vermiş ancak daha sonrasında %1,5'in üzerinde artış gerçekleştirmiştir. Önümüzdeki dönemde sıkılaştırma önlemlerinin piyasa faizlerine daha fazla yansıması mevduat ve tahvil faizlerinde daha da yukarı seviyeleri beraberinde getirecektir. Bu durum bankacılık hisseleri üzerinde baskı oluştururken KMH ve kredi kartı faizlerinin politika faizlerine bağlı olarak artması bu baskıyı biraz hafifletebilir. Yurt içi tasarruf sahiplerinin hisse senedinden ziyade mevduata yönelmesi ve KKM'den TL mevduata geçişle ilgili bankalara verilen hedefler de hisse senedine yönelimi azaltabilir. Önümüzdeki dönemde artan bir yabancı ilgisi görmeyi beklememekle birlikte TL varlıklara yurtiçi talebin arttığına şahit olabiliriz.
 


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Şimşek: Fiyat istikrarının sağlanması en önemli önceliğimizdir
JP Morgan, İngiltere Merkez Bankası'nın Kasım ayı ve 2024 yılı boyunca faizleri sabit tutmasını bekliyor
Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı: Eylül ve Ekim enflasyonunun daha yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz
BAE, Rusya'ya ihracat kontrollerini değerlendiriyor - BN
Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı: Enflasyonla mücadele daha bitmedi
Güney Afrika Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi %8.25 (Beklenti: 8.25%, önceki: 8.25%)
Rupert Murdoch, Fox ve News Corp.'un yönetim kurulu başkanlığından ayrıldı
Facebookta Paylaş