Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık hamlesi: Kredi büyüme şartı kaldırıldı, sadeleşme geldi (Tera Yatırım )

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık hamlesi: Kredi büyüme şartı kaldırıldı, sadeleşme geldi…

Ekonomide yeni dönem algısını kuvvetlendirecek şekilde, Merkez Bankası'nın para politikasını basitleştirmesiyle başlayan süreçte "normalleşme" algısını destekleyecek kararların birer birer alındığını görüyoruz. Önceki gün BDDK, yılsonu itibariyle bankalar için uygulanan aktif rasyosunu elemine ederken, TCMB de zorunlu karşılık hamlesiyle krediye bağlanan şartların ortadan kaldırılması anlamında sürece katkıda bulundu.

Zorunlu karşılık, bankaların yerel para ve FX cinsinden Merkez Bankası hesaplarında tutmak zorunda oldukları paradır. Merkez Bankası da, bu zorunlu karşılıklara belli bir faiz öder ve buna nemalandırma denir. Merkez Bankası, kredi büyümesinin teşvik edildiği eski dönemde zorunlu karşılıklara ödenen faizlerde çeşitliliğe gitmiş ve nemalandırmayı "reel kredi büyümesi" şartına bağlamıştı. Reel kredi büyümesi şartını sağlayan bankalar, daha az oranda ZK tutarak daha fazla faiz ödemesi alabiliyorlardı. Kredi büyümesi şartını sağlamayan bankalar için de dezavantajlı bir konum oluşuyordu.

TRY zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 ay ve 3 aya kadar vadeli hesaplar için %4'ten %6'ya çıkarıldı. Yabancı para zorunlu karşılık oranı, vadesiz, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %17'den %19'a çıkarıldı. Farklı faiz ödemeleri durumu ortadan kaldırılmış oldu, oranlar sektördeki tüm bankalara aynı uygulanacak. En önemlisi de ZK'lara ödenen faizlerin "reel kredi büyümesi" şartına artık bağlı olmayacak olması. Bankaların, kredi vermeye zorlayan düzenlemelerin kaldırılmasıyla bilanço yönetimi anlamında elleri rahatladı. Bunun yanında da, ZK oranları artırılarak daha önce daha az ZK tutan bankalar Merkez Bankası hesaplarında daha fazla TRY ve FX tutacaklar.

Ekonomi karar alıcıları, hemen hemen her gün yeni bir normalleşme adımı gerçekleştiriyorlar ve piyasanın beklentilerini karşılıyorlar. Bankaların yurtdışı türev işlem limitlerinin de tamamen kaldırılmasının sonraki aşamada gerçekleşmesini bekleriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TÜİK EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ KASIM AYINDA 89,5 OLDU (ÖNCEKİ AY: 92,8 ) - TÜİK
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 20327,3 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 18558,0 milyon TL
TRAFİĞE KAYDEDİLEN MOTORLU ARAÇ SAYISI EKİM AYINDA 114 BİN 426 ADET (ÖNCEKİ: 105 BİN 732 ADET) - TÜİK
TRAFİĞE KAYDEDİLEN MOTORLU ARAÇ SAYISI EKİM AYINDA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE +8.2% (ÖNCEKİ: +1.8%) - TÜİK
TCMB RESMİ REZERV VARLIKLARI, EKİM AYINDA 84,5 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 79,7 MİLYAR DOLAR)
TRAFİĞE KAYDEDİLEN MOTORLU ARAÇ SAYISI EKİM AYINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE +68.1% (ÖNCEKİ: +101.6%) - TÜİK
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, EKİM AYINDA 40,8 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 36,3 MİLYAR DOLAR)
NORVEÇ'TE OTO HARİÇ PERAKENDE SATIŞLAR EKİM'DE: %+1.2 (BEKLENTİ:%0.0 ÖNCEKİ:%+0.3)
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, EKİM AYINDA 42,1 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 41,8 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş