Müsteşar Yardımcısı Benli: Yerli Kömürü Hızlı Üretmeye İhtiyacımız Var

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nda Türkiye’de kömür üretiminin nasıl artırılacağı tartışıldı.

Türkiye’de Kömür Üretimini Artırılma İmkanları isimli oturumun başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (Ş.B) Zafer Benli yürüttü. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Ömer Bayrak, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Demir Export Genel Müdürü Ramazan Yön ve İmbat Madencilik Şirket Ortağı N. Arif Kurtel de oturumda konuşma yaptı.

Dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız
Milli Enerji ve Maden Politikası’nın kaynak ve teknolojide dışa bağımlılıktan kurtulmak için planlandığına dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (Ş.B) Zafer Benli, ülke olarak elektrik üretimi ve elektrik iletim sistemi açısından elimizdeki anlamlı yegane kaynağımızın kömür olduğunu ve bunu ekonomiye kazandırmamız gerektiğini vurguladı. MTA’nın çalışmalarıyla yer altı kömür rezervimizin 19 milyar tona ulaştığını açıklayan Benli, geçen yıl yapılan 100 milyon tonluk üretimle rekor kırdığımızın altını çizdi. Benli, her yıl 100 milyon ton üretimle mevcut rezervimizi bitirmeye kalksak, bunun yaklaşık 190 yılı bulacağını belirterek, yerli kömürü daha hızlı ve sağlıklı üretip bir an önce ekonomimize kazandırmamızın önemine dikkat çekti. Benli, işini hak ve hukukuyla yapacak özel sektöre ihtiyaç olduğunun, katma değerli istihdam olduktan sonra özel sektör ya da kamunun üretmesi arasında fark olmadığını bildirdi.

Önümüzdeki 5 yıl termik santral projelerine hız verilmeli
Dünyanın ve Türkiye’nin birincil enerji kaynağının kömür olduğunu ifade eden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Ömer Bayrak, 2040 yılında bile kömürün enerjideki payının yüzde 30 oranında devam edeceğini söyledi. Kömürün güvenilir bir enerji kaynağı olduğunu vurgulaayan Bayrak, “Kömür ile projelerinizi sağlıklı bir şekilde planlayabilir, finans durumunuzu net bir şekilde hesap edebilirsiniz” dedi.

Türkiye’nin kömür konusunda çok şanslı olmadığını çünkü kömürümüzün kalori miktarının düşük olduğunu belirten Bayrak, elimizdeki milli kaynağın en iyi şekilde kullanarak enerjiye dönüştürmemiz gerektiğini vurguladı. TKİ olarak ellerindeki 2,2 milyar ton kömürün tamamını projelendirdiklerini söyleyen Bayrak, termik santral yoksa üretimi artırmanın anlamının da olmadığını sözlerine ekledi. Yatırımcıların kömürü nerede değerlendirebileceklerini sorduklarını ifade eden Bayrak, önümüzdeki 3-5 yıl içinde termik santral projelerine hız vermek zorundayız diye konuştu.

Sahalar birleştirilip lokal santraller kurulabilir
Ülkemizde birçok saha bulunduğunu ancak bunların küçük rezervli sahalar olduğunu açıklayan Bayrak, bu sahaların birleştirilerek lokal santraller kurabileceğimizi söyledi. Bayrak: “Bunun için ruhsat sahipleri bir araya gelerek şirketleşip bunun önnünü açabilirler” dedi.

12 bin istihdam sağlanacak
TKİ olarak 6 ay önce 375 milyon ton kömürü bir an önce ekonomiye kazandırmak için ihalelerini yaptıklarını ve ruhsat devri yöntemiyle firmalara sahaları teslimi ettiklerini söyleyen Bayrak, “Bu sahalarda yaklaşık 4 yıl sonra kömür üretimine geçmeyi planlıyoruz. Böylelikle bugün 30 milyon ton olan üretimimiz, 4-5 yıl sonra 45-50 milyon tona çıkacaktır. Yılda 16 milyon ton ilave bir üretimle 11-12 bin kişinin istihdamı sağlanacaktır. Kurum ve Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacağımızı yatırımcılarımıza ifade etmek istiyoruz. 35 yıllık madenci olarak yılda 35 milyon ton kömür ithalatı ciğerimi acıtıyor, keşke hiç kömür ithal etmesek de yerli kaynaklarımızı hızla ekonomiye kazandırsak” diye konuştu.

Kömür ithalatının yüzde 60’ını yerli kömürden karşılayacağız
Ülkemizin yüksek kaliteli kömürlerini temsil eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu ise ithalatı önlemek için üretim ve randıman açısından hızlı bir yappılanmaya girdiklerini açıkladı. Kurum olarak yaptıkları üretim ve ruhsat devrini gerçekleştirdikleri sahalar ile Türkiye’nin kömür ithalatını en aza indirecek ve yeni istihdam sağlayacak projelerin çok yakın zamanda hayata geçeceğini ifade eden Eroğlu, “Önümüzdeki 5-10 yıllık projeksiyonda yurt dışından ithal edilen 6-6,5 milyon tonluk koklaşabilir kömür ithalatının yüzde 60-70’inin ülkemizden karşılanabileceğine inanıyorum” dedi.

Kömür üretimi için modele ihtiyacımız var
Demir Export Genel Müdürü Ramazan Yön ise kömür üretme problemini ülke olarak aştığımızı artık güvenli ve ekonomik bir şekilde üretim gerçekleştirebildiğimizi belirterek, üretilen kömürün nasıl kullanılacağına odaklanmamız gerektiğini ve bununla ilgili iyi bir model kurgulamamızın önemine dikkat çekti.

İmbat Madencilik Şirket Ortağı N. Arif Kurtel ise ülkemizde madenciliğin gelişmesinde en önemli sorunun finans sorunu olduğunu belirterek, uzun vadeli yatırımlar söz konusu olduğu için özel sektörün bu konuda destekleenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu konuda modele karar verilip yani özel mi devlet mi yoksa ortak bir girişimin mi daha başarılı olacağına karar verilip gerekli gereksinimlerin hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdi



Diğer Haberler
İTALYA LEAGUE LİDERİ SALVİNİ: KOALİSYON HÜKÜMETİNİ YIKMAK İSTEMİYORUZ, UZUN ÖMÜRLÜ BİR HÜKÜMET İSTİYORUZ
ERDOĞAN: SEÇİM TARTIŞMALARINI GERİDE BIRAKARAK, EKONOMİ VE GÜVENLİK BAŞTA OLMAK ÜZERE ASIL GÜNDEMİMİZE ODAKLANMAMIZ ŞARTTIR - TWİTTER
ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN ÖNÜNDE 4,5 YILLIK KESİNTİSİZ BİR İCRAAT DÖNEMİ BULUNUYOR - TWİTTER
ERDOĞAN: GAYEMİZ, MİLLETİMİZİN REFAHINI ARTIRMAK, GÜVENLİK VE ÖZGÜRLÜK DENGESİNİ KORUYARAK DEVLETİMİZİN BEKASINA YÖNELİK TEHDİTLERİ BERTARAF EDEREK, TÜRKİYE’Yİ 2023 HEDEFLERİNE ULAŞTIRMAKTIR - TWİTTER
ERDOĞAN: TERÖRLE MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRÜRKEN, İNŞALLAH ÜLKEMİZİN İHTİYACI OLAN YAPISAL REFORMLARI DA HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ- TWİTTER
ERDOĞAN: DÖNEM, MUSAFAHALAŞMA, KUCAKLAŞMA, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ PERÇİNLEME DÖNEMİDİR - TWİTTER
ÇİN/POLİTBURO : YAPISAL KALDIRAÇ AZALTMAYA BAĞLI KALACAĞIZ
ÇİN POLİTBÜROSU: ESNEK MİKRO POLİTİKA VE İSTİKRARLI MAKRO POLİTİKAYI KORUYACAĞIZ
ÇİN/POLİTBURO : ÖZEL EKONOMİ VE KOBİ ÖLÇEKLİ FİRMALARIN GELİŞMELERİNİ EFEKTİF OLARAK DESTEKLEYECEĞİZ
ÇİN POLİTBÜROSU: NE ÇOKSIKI NE DE ÇOK GEVŞEK OLAN İHTİYATLI PARA POLİTİKASINI KORUYACAĞIZ
Facebookta Paylaş