Nisan 2021 Enflasyon raporu (İş Yatırım)

Enflasyon sahneye çıktı, inmem diyor…

Nisan ayı manşet enflasyonu %1,68 ile piyasa ortalamasına yakın (%1,7), İş Yatırım (%1,95) tahmininin altında geldi. Son 5 yıllık tarihsel ortalamasının (%1,3) çok üzerinde gelen veri yıllık enflasyonu %17,1 ile 2019 Mayıs ayından beri gördüğü en yüksek seviyeye taşıdı. Aylık %4,3, yıllık %35 artan üretici fiyatları, enflasyon üzerindeki baskının yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine işaret ediyor.

Harcama sepetinde ağırlığı yüksek gıda fiyatları, tarihsel ortalamasının iki katına yakın artarak (%2,1, +0,6yp) Nisan ayında manşet enflasyonu yukarı çekti.

Giyim ve ayakkabı mevsimsel eğilimlere uygun yükselerek (%7,6, +0,4yp) enflasyona en yüksek ikinci katkıyı yaptı. Ulaştırma kategorisi benzin fiyatlarında eşel mobil uygulamasına rağmen otomobil fiyatlarında kur farkı zamları nedeniyle yükselerek (%1,7, +0,4yp) enflasyonu yukarı çeken diğer önemli kalemdi.

Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Emtia fiyatlarındaki artış, zayıf Türk lirası ve güçlü iç talep ile yükselmeye devam eden B (%18,1) ve C (%17,7) göstergeleri enflasyonun önümüzdeki aylarda da yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Hiç mi iyi bir gelişme yok bu veride diye soranlar için özel kapsamlı TÜFE hizmet göstergeleri alt detayları biraz daha pozitif sinyaller üretiyor. Mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Nisan ayında %0,9 ile (Mart: %1,4, Şubat: %1,1, Ocak: %1,6,) Aralık 2020’den beri en düşük seviyeye indi. Ancak bu iyileşme maalesef tam kapanmadan kaynaklanıyor.

Buna karşın, altın hariç dayanıklı mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Nisan ayında %1,5 ile (Mart %0,6, Şubat %0,3, Ocak %1,4) kur ve hammadde kaynaklı maliyet artışı nedeniyle yükseliyor. Hammaddeye erişim ve lojistik kaynaklı nedenler maliyet baskısının önümüzdeki aylarda da sürmesine neden olacak.

Nisan ayı verisi uygulanan fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin uzun zaman alacağı görüşümüzü doğruluyor. TCMB’deki yönetim değişikliği sonrası son dönemde yaşanan kur şoku durumun yönetilmesini daha komplike hale getiriyor.

Önümüzdeki aylarda zorlu bir süreç bizi bekliyor. Uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş, asgari ücret artışıyla desteklenen iç talep ve Türk lirasının değer kaybı dezenflasyon sürecini zorlaştırıyor.

Enflasyon görünümündeki kötüleşme ve Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle enflasyon tahminimizi 2021 yılı için %14,5 ile Merkez Bankası’nın enflasyon patikasının üst bandının hafif üstünde tutuyoruz. Manşet enflasyonun yaz aylarında %16,5-%17,0 bandında kalacağını, gerilemenin son çeyrekte görüleceğini tahmin ediyoruz.



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
18.01.2023 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
18.01.2023 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 350.00 milyon TL rot satış yapıldı
NİSAN AYINDA ÖTS İHRACAT BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE % 111,63 ORANINDA, İTHALAT İSE % 68,01 ORANINDA ARTMIŞTIR.- BAKANLIK
NİSAN AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 85,7 OLDU - BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDAİHRACAT, % 111,63 ARTARAK 17 MİLYAR 835 MİLYON DOLAR OLDU - BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İTHALAT, % 68,01 ARTARAK 20 MİLYAR 913 MİLYON DOLAR, OLDU- BAKANLIK
NİSAN AYINDA GTS KAPSAMINDA ALTIN HARİÇ İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI İSE % 85,6 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR - BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDA DIŞ TİCARET HACMİ, % 85,62 ARTARAK 38 MİLYAR 748 MİLYON DOLAR OLDU- BAKANLIK
NİSAN AYINDA ÖTS KAPSAMINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI % 85,3 OLMUŞTUR- BAKANLIK
NİSAN AYINDA GTS KAPSAMINDA İHRACAT BİR ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE % 8,20 ORANINDA ARTARAK 186 MİLYAR 762 MİLYON DOLAR, İTHALAT İSE % 10,50 ORANINDA ARTARAK 233 MİLYAR 191 MİLYON DOLAR - BAKANLIK
Facebookta Paylaş