Nisan 2021 Ödemeler Dengesi (İş Yatırım)


Ödemeler dengesinin düzelmesi zaman alacak…

Nisan ayı verileri ekonomideki sınırlı yavaşlama nedeniyle cari dengedeki düzelmeye karşın finansman tarafındaki zayıflığın sürdüğünü gösteriyor. Yerli bankaların yabancı hesaplarından mevduat getirmesine rağmen cari açık, portföy çıkışı ve banka borç ödemeleri nedeniyle rezerv kaybetmeye devam ediyoruz.

Nisan ayında cari açık 1,7 milyar dolar ile piyasa ve İş Yatırım tahmininin (2,3 milyar dolar) oldukça altında geldi. Tahminimiz ve gerçekleşme arasındaki fark kamunun eline geçen karşılıksız transferlerin yüksekliği, turizm dışı hizmet dengesi ve ticaret dengesi navlun uyarlamalarından kaynaklanıyor. Yılın ilk dört ayında 9,6 milyar dolarlık bir cari açık görüyoruz.

2020 Nisan ayının zayıf verisinin yerine güncel verinin gelmesiyle ile 12 aylık kümüle cari açık 3,6 milyar dolar azalarak 32,7 milyar dolara geriledi. Cari dengedeki ana eğilimi daha net gösteren kümüle çekirdek fazla (altın ve enerji hariç cari denge) 4,5 milyar dolar artarak 11,2 milyar dolara ulaştı.

Cari dengedeki iyileşme finansal koşullardaki sıkılaşma ve yüksek kurun ithalat talebini bir miktar baskılamasından kaynaklanıyor. Ancak dış ticaret hadlerindeki kötüleşme ve salgının turizm gelirlerini azaltması iyileşmeyi sınırlıyor.

Mart ayındaki 4,4 milyar dolarlık çıkışın ardından Nisan ayında finans hesabından 0,3 milyar dolarlık sermaye girişi görüyoruz. Ancak bu giriş tamamen yerli bankaların yurtdışındaki muhabir hesaplarından getirdiği paranın (2,5 milyar dolar) net borç ödemelerinden (1,6 milyar dolar) fazla olmasından kaynaklanıyor.

Alt detaylara aktör bazında bakıldığında bankalardan 0,7 milyar dolar giriş, banka dışı şirketlerden 0,4 milyar dolar çıkış görüyoruz. TCMB ve genel hükümet kalemlerinde net sermaye hareketi gözükmüyor.

Alt detayları kanal bazında incelediğimizde efektif ve mevduattan 2,1 milyar dolar, doğrudan yatırımlardan 0,1 milyar dolar, ticari kredilerden 0,1 milyar dolar giriş görüyoruz. Portföy yatırımlarından 1,5 milyar dolar (1,0 milyar bankaların eurotahvil itfası, 0,4 milyar yabancıların hisse ve tahvil çıkışları), kredilerden 0,5 milyar dolar çıkış var.

Efektif ve mevduatın detaylarına baktığımızda Türk bankaların muhabir hesaplardan kullandığı 2,5 milyar dolara karşı, yerli şirketlerin yabancı hesaplarına 0,3 milyar dolar çıkış öne çıkıyor. Yabancı kişi ve bankaların Türkiye’deki mevduatlarına anlamlı bir net fon girişi ya da çıkışı gözükmüyor.

Kredilere baktığımızda Nisan ayında bankaların 0,3 milyar dolar (3,3 milyar UV dış borç ödeme, 2,7 milyar UV dış borçlanma, 0,5 milyar dolar net KV borçlanma), şirketler kesiminin 0,1 milyar dolar (0,9 milyar UV dış borç ödeme, 0,8 milyar UV dış borçlanma, 0,0 milyar net KV dış borçlanma) net borç ödediğini görüyoruz.

Tahvil ve kredilere beraber baktığımızda Nisan ayında uzun vadeli dış borç çevirme oranları bankalar için %63 (2021 yılı ilk 4 ay: %88), şirketler için %92 (2021 yılı ilk dört ay %109) olarak gerçekleşiyor.

Toparlayacak olursak, yavaş yavaş düzelen bir cari denge (-1,7 milyar dolar), sınırlı bir kaynak girişi (+0,3 milyar dolar), önceki aylara göre daha küçük bir net hata noksan girişiyle (+0,2 milyar dolar) birleşince ortaya 1,2 milyarlık bir rezerv kaybı çıkıyor. Güçlü başladığımız yılın ilk dört ayını 2,9 milyar dolar rezerv kaybı ile bitiriyoruz.

Mayıs ayında 3,0 milyar dolar üzerine yükselmesini beklediğimiz cari açığa karşın portföyden net giriş, şirket borçlanmalarındaki artış nedeniyle rezervlerdeki gerileme azalacak. Ancak kırılgan bölgede olmayı sürdüreceğiz.

Beklenenden iyi gelen Nisan ayı cari açığı ve Google Trends verilerine göre Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye olan turistik ilginin toparlanması 27 milyar dolarlık (milli gelirin %3,6’sı) cari açık tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor. Ancak ithal fiyatlar ve Haziran ayı yeniden açılmasının iç talebi desteklemesi sebebiyle tahminimizi koruyor, daha fazla veri görmek istiyoruz.

 

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
EBRD, QNB FİNANSBANK'IN YEŞİL TAHVİLİNE 50 MİLYON $ YATIRIM YAPTI -BN - BLOOMBERG HT
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: RUSYA'DAN ASKERİ TEHDİT YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDİYOR
UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: UKRAYNA NATO ÜYELİĞİ İÇİN GEREKEN HER ŞEYİ YAPTI
BİDEN: AVRUPA'NIN TAMAMININ, ABD'NİN BURADA OLDUĞUNU BİLMESİNİ İSTİYORUM
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.15 ARTIŞLA 52551,53 PUANDAN KAPANDI
BİDEN: RUSYA'NIN UMDUĞUMUZ YOLDA HAREKET ETMEDİĞİNE DAİR GİDEREK ARTAN İŞARETLER VAR
BİDEN: NATO, ABD ÇIKARLARI İÇİN KRİTİK ÖNEMDE
NOVAVAX KOVİD-19 AŞISI FAZ 3 ÇALIŞMASINDA ORTA VE ŞİDDETLİ VAKALARA KARŞI %90 ETKİNLİK GÖSTERDİ
MACRON: ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEM, LİBYA, SURİYE SORUNLARINDA BİRLİKTE ÇALIŞMANIN ORTAK AMAÇLARINI GÖSTERDİ
HOLLANDA MERKEZ BANKASI, 2023 YILINDA %1.9 BÜYÜME ÖNGÖRÜYOR
MACRON: ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEMDE, NATO MÜTTEFİKLERİNİN ORTAK STRATEJİLERİNİ NETLEŞTİRMESİ GEREKTİĞİNİ TEKRAR İFADE ETTİM
HOLLANDA MERKEZ BANKASI, 2021 İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ %2.9'DAN %3.0'E YÜKSELTTİ
Facebookta Paylaş