Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Cem: Türkiye'ye inanıyoruz, stratejik üs haline getirmek istiyoruz

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi evsahipliği ve ISPE iş birliğinde, 23 Mayıs Pazar günü düzenlenen “Biopharmtech Sempozyumu”na panelist olarak katıldı.
“Biyoteknolojik ürünler ilaç sektöründe önemli bir yere sahip”
Tüm dünyada toplam ilaç pazarının yaklaşık %30’unun biyoteknolojik ilaçlara ait olduğuna değinen Dr. Burak Cem, dünyadaki gelişmelerle uyumlu şekilde Türkiye’de de biyolojik ürünlerin payının giderek arttığının altını çizdi. Dr. Burak Cem “Biyoteknolojik ilaçların üretimi için de ülkemizde geleceğe dönük, öngörülü adımların atılması çok kritik” dedi.
İlaç sektörünün maliyet değil değer yaratan bir sektör haline gelebilmesi için, uzun vadeli kararlar alınmasının ve alınan bu kararların hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Burak Cem, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Stratejinin belirlenmesinde dış örneklere bakılarak, her ülkede olduğu gibi, ‘olmazsa olmaz’ tedavi alanları ve ilaç listelerinin oluşturulması, üretim stratejisinin bu ihtiyaçlara göre yönlendirilmesi gerekiyor. ‘Ne olursa olsun üretelim’ değil, ‘hangi alanlara odaklanalım’ perspektifiyle, bugünün ve yarının ihtiyaçlarına yönelik bir strateji belirlenmeli.
Ülkemiz yaklaşık %97 oranındaki kapsayıcılığı ile en gelişmiş sağlık sistemlerinden birine sahip olmasına karşın, günün şartlarına adapte olmak adına yeni düzenlemelerin de hayata geçirilmesi önemli. Değişikliğe değil aksiyona ihtiyacımız var. Dış örneklere bakılarak, her ülkede olduğu gibi kritik tedavi alanları ve ilaç listelerinin oluşturulması ve üretim stratejinin bu ihtiyaçlara göre belirlenmesi önemli.”
Ar-Ge ve klinik araştırma konusunda, sektörün üniversitelerle yapacağı iş birliklerinin ülkemizin bu alandaki gelişiminde büyük rol oynadığını söyleyen Dr. Burak Cem, “AIFD’nin geçen yılın son çeyreğinde yayınladığı ‘Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisinin Faydaları - Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası’ başlıklı rapora göre ülkemizin ilaç pazarı büyüklüğünde dünyada 17’nci sırada yer alırken, toplam klinik araştırma sayısında 26’ncı sırada yer aldığını görüyoruz. Dünyadaki ilk 10 klinik araştırma ülkesi arasına girebilmemiz için, araştırma sayısını yaklaşık olarak üç katına çıkarmamız gerekiyor” dedi.
“İlaçta yerelleşme hedefleri son derece stratejik ve olumlu”
Türkiye’nin son zamanlarda ilaç sektörüne yönelik yoğun bir faaliyet gösterdiğini değinen Dr. Burak Cem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü olarak, 2018’de Hükümetimizin açıkladığı ‘100 Günlük Eylem Planı’ dahilindeki, ilaçta yerelleşme hedeflerinin son derece stratejik ve olumlu olduğunu söyleyebilirim. Gelişime açık alanlar elbette var ama bugün yaptığımız gibi, değişik platformlarda konuşarak bu sorunları aşacağımızı da düşünüyorum.
Bu nedenledir ki, biz de üretim aşamalarımızın büyük bir parçasının ihracat planları ile birlikte Türkiye’ye gelmesi için, iç onayımızı alarak çalışmalara başladık. Üretim aşamasının yanı sıra 200 kişi istihdam etmeyi ve 1.5 milyon hastanın hayatlarını iyileştirmeyi hedefleyen yatırım kararımızı aldık ve süreç hala devam ediyor. Türkiye’ye inanıyoruz ve burayı stratejik bir üs haline getirmek istiyoruz. Bu kararımızı hayata geçirmek için hazırız.
2023 hem Cumhuriyeti’mizin hem de Novo Nordisk’in 100. Kuruluş yılı. Bu önemli mihenk taşında Türkiye’nin üretim ve stratejik merkez olması hedefimizi gerçekleştirmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu çabamızın, ‘Misyon 2023’ ile açıklandığı gibi, Türkiye’nin dünyadaki ilaç üretiminin ilk 10 ülkesinden biri olma hedefi ile de örtüşmesi bizi ayrıca heyecanlandırıyor.”
Dr. Burak Cem, dünyanın en büyük vakfı tarafından yönetilen Novo Nordisk’in biyoteknolojik ürünleri ve geleceğe yön veren tedavileri ile kendini insan sağlığını iyileştirmeye adamış bir sağlık şirketi olduğunun altını çizdi. Her yıl bütçelerinin %12’sini Ar-Ge’ye ayırdığını, klinik araştırmalar konusunda dünyanın önde gelen firmaları içinde yer aldığını ekledi.
 
 
Novo Nordisk Hakkında:
Novo Nordisk 1923’te kurulan ve merkezi Danimarka’da bulunan önde gelen bir global sağlık şirketidir. Amacımız diyabetin yanı sıra, obezite ile nadir kan ve endokrin bozuklukları gibi başka ciddi kronik hastalıkların üstesinden gelecek değişimleri gerçekleştirmektir. Bu amaçla bilimsel atılımlara öncülük ediyoruz. Önceliğimiz toplumu hastalıklardan korumaktır; bunun için mücadele ediyoruz.. Novo Nordisk 80 ülkedeki yaklaşık 45.000 çalışanıyla birlikte, ürünlerini 170 ülkede pazara sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için novonordisk.com.tr, Facebook, Twitter, LinkedIn, sayfalarımızı ziyaret edin.
 
 



Diğer Haberler
ECB/E GUİNDOS: TAM BİR SERMAYE PİYASALARI BİRLİĞİ İÇİN GEREKLİ MİMARİYİ OLUŞTURMAK AB'NİN ZATEN LİDER OLDUĞU BİR ALAN OLAN YEŞİL FİNANSMANIN DESTEKLENMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
ECB/E GUİNDOS: AB İÇİNDE FİNANSAL ENTEGRASYONUN GÜÇLENDİRİLMESİ EKONOMİYİ ŞOKLARDAN VE FİNANSAL İSTİKRARSIZLIKTAN KORUMAK İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
AKFEN HOLDİNG/HAMDİ AKIN: ENERJİ YATIRIMIMIZDAN ŞİMDİLİK MEMNUNUZ - BLOOMBERG HT
G.AFRİKA'DA ÜFE NİSAN'DA AYLIK %+0.7, YILLIK %+6.7
AB-JAPONYA ORTA AÇIKLAMASI: AŞI ÜRETİMİNİN GENİŞLETİLMESİ VE TEDARİK ZİNCİRLERİNİN AÇILMASININ KORUNMASINA YÖNELİK ÇALIŞACAĞIZ
AB-JAPONYA ORTAK AÇIKLAMA: BU YAZ TOKYO OLİMPİYATLARININ YAPILMASINI DESTEKLİYORUZ
S&P FİLİPİNLERİN KREDİ NOTLARINI BBB+/A-2 OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM DURAĞAN
Facebookta Paylaş