Ödemeler Dengesi (Gedik Yatırım)

Cari dengede bozulma sürüyor…
Şubat’ta cari açık medyan beklentinin hafif altında 5,15 milyar $ oldu. TÜİK Şubat’ta cari dengenin 5,4 milyar $’lık medyan beklenti ve bizim 5,3 milyar $’lık tahminimizin hafif altında 5,15 milyar $ açık verdiğini açıkladı. Geçen yılın ocak ayında 2,4 milyar $ açık verilmişti. Bu arada geçmiş ayların verilerine yapılan revizyonlarla cari açıkta toplamda 1,2 milyar $’lık düşüş olduğu da görüyor. Böylece, 12 aylık birikimli cari açık 19,1milyar $’dan 21,8 milyar $’a yükselmiş oldu.
Resmi rezervlerdeki düşüş 2,2 milyar $ oldu. Sermaye hesabındaki 3,4 milyar $’lık fazla ve -0,5 milyar $’lık net-hata noksan kaleminin etksisiyle resmi rezervlerdeki düşüşün 2,2 milyar $ olduğu görülüyor. Net-hata noksan kanalından sermaye çıkışları son 3 ayda 13,0 milyar $’a ulaşmış durumda. Öncesinde, Haziran-Kasım arasında ise bu kanaldan 16,1 milyar $’lık sermaye girişi olmuştu. Özel sektörün yurtdışı borçlanmasına bakıldığında, bankaların 0,9 milyar $ net borç ödediği, şirketler kesiminin ise 0,2 milyar $ net borç arttırdığı görülüyor.
Cari açıktaki yükselişte artan enerji maliyeti dışında ara malı ithalatındaki artışın da önemli bir rolü var. Enerji ithalat maliyetlerinde son aylarda çok önemli bir artış olduğu görülüyor. Şöyle ki, 2021 yılının Ocak-Mart döneminde enerji ithalatı 8,6 milyar $ seviyesinde gerçekleşmişken, bu tutar bu senenin aynı döneminde 24,9 milyar $ oldu. Bu yükselişte, doğalgaz spot fiyatlarındaki yükselişlerin, Brent petrol fiyatlarına göre çok daha fazla olmasının da etkisi var. Bununla beraber, bu artışın Global enerji fiyatlarında son dönemdeki yükselişlerin etkisini henüz yansıtmadığını da belirtmek lazım. Bunun dışında, son dönemde enerji dışı ara-malı ithalatında da özellikle Kasım’dan bu yana önemli bir ivmelenme var. Şöyle ki, Kasım-Şubat döneminde ihracattaki yıllık %25’lik artışa karşılık, enerji-dışı ara malı ithalatında da yaklaşık %24’lük bir artış olduğu görülüyor. Bu durum imalat sanayiinin ithalata bağımlı yapısını net bir şekilde ortaya koyuyor ve cari fazlaya hızlı bir şekilde geçilmesinin çok kolay olmadığını gösteriyor.
Cari açık özellikle artan enerji maliyeti nedeniyle yükselişini sürdürerek sene sonunda 40 milyar $’a yaklaşabilir. Rusya-Ukrayna gerginliğiyle başta Brent petrol ve özellikle de doğalgaz başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış, sene başında cari açık tahminimizi şekillendirirken Brent petrolün varil fiyatını 80 $ varsaydığımızı göz önüne alırsak, cari açık tahminimiz üzerinde 25-30 milyar $’a varan bir yük getiriyor. Gene Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle, turizm gelirlerimizde de 3 milyar $ gibi sınırlı sayılabilecek bir kayıp varsayıyoruz. Bunlara bağlı olarak, 2022 sonu cari açık tahminimiz 38,5 milyar $ (GSYH’nin kabaca %4,5’i) olarak şekilleniyor. Bununla beraber, bu tahmin spot doğalgaz fiyatlarında bir normalleşme varsayımı da içeriyor. Doğalgaz fiyatlarının mevcut yüksek seviyelerinde kalması ve/veya turizmde daha fazla bir kayıp yaşanması durumunda, cari açık sene sonunda 45-50 milyar $’a da ulaşabilir. Bununla beraber, turizm gelirlerinin salgın sonrası artan desteği ve TL’deki değer kaybıyla tüketim ve yatırım malı ithalatındaki geri çekilmeye bağlı olarak petrol ve altın dışı cari açığın iyileşme eğiliminde kalmaya devam etmesini bekliyoruz

 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: UKRAYNA İLE MÜZAKERELERE DEVAM ETMEMEK İÇİN BİR NEDEN GÖRMÜYORUM
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: GÖRÜŞMELERİN GELECEK AŞAMASINDAN ÖNCE UKRAYNA'DAKİ ASKERİ OPERASYONLARDA BİR DURAKSAMA YOK
BAKAN NEBATİ: ENFLASYONU YIL SONUNDA MAKUL BİR SEVİYEYE GETİRECEĞİZ
KANADA, RUS SAVUNMA SEKTÖRÜNE EK YAPTIRIMLAR UYGULUYOR -BİLDİRİ
ÇİN BAŞBAKANI Lİ: YEREL VE GLOBAL ORTAMDAKİ DEĞİŞİKLİKLERE KARŞI YÜKSEK DERECEDE UYANIK OLMALIYIZ
BAKAN NEBATİ: REFAHI ARTIRMAK İÇİN ÖNCELİĞİMİZ ENFLASYONU MAKUL SEVİYELERE DÜŞÜRMEK
BAKAN NEBATİ: KKM 728 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
ÇİN BAŞBAKANI Lİ: MAKRO POLİTİKALARIN UYGULANMASINI HIZLANDIRACAĞIZ
Facebookta Paylaş