Ödemeler dengesi görünümünde belirsizlikler sürüyor (Tera Yatırım )

Ödemeler dengesi görünümünde belirsizlikler sürüyor…

Türkiye’de Mayıs ayında cari işlemler dengesi, 3,8 milyar USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı piyasa beklentisine paralel gerçekleşmiş görünmektedir. Yıllıklandırılmış bazda cari denge tarafında ise 8,24 milyar USD ile cari açık pozisyonunu derinleştirmiş bulunuyoruz.

2020 yılında dünya ekonomilerinin Covid-19’dan dolayı yaşadığı eş zamanlı arz ve talep şokunun yansıması olarak ihracat ve ithalat tarafında meydana gelen daralma cari açık kompozisyonuna ilişkin belirsizlikleri de artırmaktadır. İhracat ve turizm gibi gelir kalemleri virüsün yarattığı etkilerden dolayı zayıf bir eğilim içinde ve bu şekilde de devam edecek görünüyor. Öte yandan, ara malı ve yatırım malı ithalatından dolayı ihracat üzerindeki dolaylı frenleyici etki devam etmektedir. Kısa vadede düşük faizli kredilerin etkisiyle iç talepte bir toparlanma desteklense de, bunun ithalat talebine kısa vadeli yansıması çerçevesinde cari açık artış eğiliminde olabilir.

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Mayıs ayında 118 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 2,5 milyar USD net çıkış olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 1 milyar USD olurken, borçlanma araçlarında ise 986 milyon USD’lik net satış yapılmıştır. Resmi rezervler 2,7 milyar USD artmıştır. Net rezervler azalma eğiliminde olmakla beraber, swaplarla beraber brüt rezervlerin desteklendiğini görüyoruz. Ocak - Mayıs 2020 dönemi cari işlemler dengesi 16,7 milyar USD açık verirken, NHN 4,13 milyar USD net çıkışa işaret ettiği gözlenmektedir.

 
Kaynak: TCMB, Bloomberg

Cari dengenin yılın geri kalanın nasıl şekilleneceğini öngörmek zor. Ekonominin toparlanma senaryosu ile çok ilişkili bir cari açık kompozisyonu söz konusu olacaktır. Cari dengenin 2018 - 2019 dönemlerinde vermiş olduğu fazla, ekonominin o dönemde daralması ile alakalıydı. Azalan ithalat talebi bunda etken olmuştu. Şimdi hem ihracat baskılanıyor, hem de ilerleyen dönemde kredilerin getirdiği geçici talep artışı etkenini saymazsak (otomobil, elektronik, beyaz eşya vs.) gelirlerdeki düşüşle iç talebin azalması neticesinde ithalat yine azalma eğilimine girebilir. Bu durumda cari fazla verilirse, bu ekonominin yavaş performansı ve düşük talep etkisiyle olacaktır. Koronavirüse dair olarak ikinci dalga belirsizliğinin bu yönde tahmin yapmayı zorlaştırdığını eklemek gerekir. Ekonomide büyüme senaryoları şu an talep bileşeniyle daha fazla ilişkilendirilebilecek bir boyutta, bu nedenle büyüme ve cari açık beraber artış eğilimine girebilir. Virüs salgınının talep ve arzda aynı anda şoka neden olması bu yönde belirsizliğe sebep olmaktadır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA SAĞLIK BAKANI: (KORONAVİRÜS SALGINI) SONBAHARDA, KIŞTA İKİNCİ DALGA MUTLAKA OLACAK DİYE BİR ŞEY YOK, BUNU ÖNLEYEBİLİRİZ
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ YÜZDE 0.2 ARTIŞLA 25772,12 PUANDAN KAPANDI
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI: 3. ÇEYREKTEN İTİBAREN GSYİH ARTIŞI OLACAK
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI: ALINAN SİPARİŞLERDEKİ ARTIŞ GELECEK AYLARDA ÜRETİMİN TOPARLAYACAĞINA İŞARET EDİYOR FAKAT EURO BÖLGESİ DIŞINDAKİ OLDUKÇA ZAYIF TALEBE İLKİN MEVCUT RİSKLER VAR
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI: EKONOMİNİN DÜŞÜK NOKTASI GERİDE KALDI, TOPARLANMA SÜRECİ HENÜZ BAŞLADI
ALMAN EKONOMİ BAKANLIĞI: SANAYİ ÜRETİMİ EN DÜŞÜK NOKTASINI GEÇTİ
TCMB, 20.07.2020 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
Facebookta Paylaş