Ödemeler Dengesi (Oyak Yatırım)


Aylık bazda açık yükseliyor
12 aylık cari işlemler açığı 50 milyar doların üzerinde... Ocak ayı cari işlemler dengesi bizim beklentimiz olan 10 milyar doların biraz altında ancak piyasa beklentisi olan 9,2 milyar doların üzerinde 9,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek aylık açık oldu. 12 aylık cari işlemler açığı daha da genişleyerek 48,7 milyar dolardan 51,7 milyar dolara yükselirken, GSYH tahminimize göre %5,6'ya tekabül ediyor. Öte yandan, enerji ve altın hariç cari işlemler fazlası Ocak ayında 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayında 1,7 milyar dolar fazla verilmişti. Ocak ayında yıllık ihracat artışı %9,8 ile hafif bir ivme kazanırken, ithalat artışı %21,5 ile güçlü kalmaya devam etti. Böylece mal dengesi 12,4 milyar dolar açık vererek şimdiye kadarki en büyük aylık açık kaydedilmiş oldu. Net turizm geliri 2022'deki %48,6'lık güçlü büyümenin ardından Ocak ayında yıllık bazda %34,8 arttı. TL'deki dirençli seyrin turizm harcamalarını hızla artırması nedeniyle net turizm gelirindeki büyüme önümüzdeki dönemde yavaşlayabilir. Bu arada, birincil gelir dengesi 381mn dolar, ikincil gelir dengesi ise 201mn dolar net çıkış kaydetti. Altın ve tüketim mallarına olan yüksek talebin ithalat talebini artırmasıyla cari açığın Mayıs ayında 62 milyar dolar ile zirve yapmasını, yılı ise 47 milyar dolar civarında tamamlamasını bekliyoruz.
Zayıf portföy girişi... Ocak ayında doğrudan yatırımlar 223 milyon dolar ile zayıf bir giriş kaydederken, yabancı gayrimenkul alımları 514 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık doğrudan yatırım girişi 7,9 milyar dolar olurken, bunun 6,4 milyar dolarlık kısmı gayrimenkul alımlarından kaynaklandı. Ocak ayında portföy girişleri Hazine'nin 2,75 milyar dolar tutarındaki Eurobond ihracının etkisine rağmen 0,5 milyar dolar ile sınırlı kalırken, ay içinde 486 milyon dolar hisse senedi çıkışı ve 22 milyon dolar DİBS girişi kaydedildi. Bu arada, bankalar ve banka dışı kuruluşlar sırasıyla 690mn dolar ve 469mn dolar net geri ödeme yaptı.
Rezervlerde keskin düşüş... Ocak ayında bankalar 947 milyar dolar kredi kullanırken, banka dışı kuruluşlar 456 milyon dolar borçlandı. Mevduatlarda 2022'deki girişin aksine bu ay 0,8 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Cari açığın finansmanına 2022 yılında pozitif katkı yapan net hata ve noksan kalemi Ocak ayında 119 milyon dolar negatif katkı yaparken, son 12 aylık giriş 24,6 milyar dolara gerilemiş oldu. Buna bağlı olarak, TCMB döviz rezervleri Ocak ayında 9,3 milyar dolar azalırken, son 12 aylık rezerv birikimi 12,3 milyar dolardan 3,9 milyar dolara geriledi.
 


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 2 hafta vadeli 600 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 348 milyon euro
TCMB'nin 2 hafta vadeli 1.2 milyar dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 983 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 100 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 451 milyon dolar
AB Komisyonu: SVB'nin AB'deki varlığı çok sınırlı, ilgili yetkili makamlarla temas halindeyiz
AB Komisyonu: ABD'li otoritelerin hızlı ve belirleyici tepkisini dikkate aldık
AB Komsiyonu: SVB'nin batışının ardından durumu izliyoruz
Facebookta Paylaş