Ödemeler Dengesi (Oyak Yatırım)

Yıllık bazda güçlü toparlanma
Eylül'de 1,9 milyar dolar fazla... Eylül ayı cari işlemler dengesi 1,88 milyon dolar ile 1,91 milyon dolar fazla beklentimize paralel, ancak 1,5 milyar dolar olan piyasa tahmininin üzerinde gerçekleşti. Enerji maliyetlerindeki düşüş, altın ithalatındaki azalma ve turizm gelirlerindeki güçlü seyir, geçen yıl 3 milyar dolar açık veren cari dengede yıllık bazda iyileşmeyi destekledi. Buna göre, 12 aylık cari açık Eylül ayında 56,6 milyar dolardan 51,7 milyar dolara gerilerken, bu rakam GSYH tahminimize göre %5,1'e karşılık geliyor. Bu arada, toplam cari işlemler dengesi eksi enerji ve altın olarak tanımlanan çekirdek denge, bir önceki yılın aynı ayındaki 6,7 milyar dolarlık fazlaya kıyasla 7,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Buna göre 12 aylık çekirdek cari fazla bir ay önceki 37,6 milyar dolardan 38,0 milyar dolara yükseldi. Eylül ayında ihracat küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle %2,7 oranında azalırken, ithalat enerji faturasındaki %45,4'lük düşüşün etkisiyle %16,4 oranında daralarak 3,7 milyar dolarlık ticaret açığına yol açtı. Net turizm gelirindeki büyüme Eylül ayında hızlanarak yıllık %11,0 artışla 5,0 milyar dolara yükselirken, hizmet dengesinden kaynaklanan net katkı 6,3 milyar dolara ulaştı. Öte yandan, birincil gelir dengesi 0,9 milyar dolar net çıkış kaydederken, ikincil gelir dengesi 131 milyon dolar net giriş kaydetti. Kredi büyümesindeki yavaşlama, altın ithalatına getirilen kota ve vergi artışları sayesinde cari açığın yılın geri kalanında kademeli olarak azalması beklenirken, yılsonu beklentimiz 42,3 milyar dolar civarında şekilleniyor.
Doğrudan yatırım akışları zayıflıyor... Doğrudan yatırımlar Eylül ayında 337 milyon dolar çıkış gösterirken, yabancıların gayrimenkul alımları yıllık bazda %50,7 düşüşle 232 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konut fiyatlarının dolar bazında yükselmesi yabancıların iştahını kesmiş görünürken, basında çıkan haberlere göre en büyük alıcı olan Ruslar ülkelerine geri dönmeye başladı. 12 aylık doğrudan yabancı yatırım girişleri 5,7 milyar dolardan 4,5 milyar dolara gerilerken, bunun 4,4 milyar doları gayrimenkul alımlarından kaynaklandı. Gayrimenkul alımları hariç tutulduğunda, 2003-2022 yılları arasında kaydedilen ortalama 6,1 milyar ABD dolarına karşılık doğrudan yabancı yatırım girişleri 0,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında portföy girişleri ağırlıklı olarak Eurobondlar aracılığıyla 1,0 milyar dolar olurken, sırasıyla 263 milyon dolar hisse senedi çıkışı ve 90 milyon dolar DİBS girişi kaydedildi. Ekonomi yönetimindeki değişim ve geleneksel politikalara dönüşün ardından, yabancıların özellikle sabit getiri tarafında Türkiye'ye ilgi gösterdiği görülüyor. Seçimden bu yana birçok Türk bankası özel Eurobond plasmanı yapmaya başlarken, 10 Kasım haftasında Türkiye'de toplam 3,9 milyar dolarlık Eurobond ihracı gerçekleşti. CDS spreadlerinin son 5 ayda 600'ün üzerindeki seviyelerden 370'e gerilediğini hatırlatmakta fayda var.
Rezerv birikimi devam ediyor... Eylül ayında bankalar 1.632 milyon dolar, şirketler ise 354 milyon dolar borçlandı. Buna göre, 6 aylık yenileme oranı sırasıyla %103,9 ve %109,6 olurken, bu oran bir önceki ay %102,5 idi. Döviz ve mevduat şeklindeki girişler 3,6 milyar dolar olurken, 13,5 milyar doları TCMB hesaplarından olmak üzere 12 aylık mevduat 35,6 milyar dolara ulaştı. TCMB döviz rezervleri Eylül ayında 7,7 milyar dolar artarken, net hata ve noksan kalemi 0,2 milyar dolar fazla verdi.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Portekiz'de TÜFE Ekim'de aylık %-0.2, yıllık %+2.1
Çin Merkez Bankası: Borç uzatma ve swaplar yoluyla borç risklerini çözeceğiz ve yeni borçları kontrol altına alacağız
Çin Merkez Bankası: Küçük ve orta ölçekli finansal kuruluşların riskleri zamanında ele alacak
Çin Merkez Bankası: Sistemik risklerin, gölge bankaların ve finansal teknolojik yeniliklerin izlenmesi ve analiz edilmesi hızlandırılacak
Hindistan'da Sensex Endeksi %0.5 azalışla 64933,87 puandan kapandı
Morgan Stanley: Faizler yapılan indirimlerle Eylül 2025'te %2.0 seviyesine kadar düşebilir
Morgan Stanley, ECB'nin ilk faiz indirimini 25 baz puanla Haziran 2024'te yapmasını bekliyor
Çin'de döviz mevduatı Ekim'de 784.4 milyar dolar (Beklenti: 778.9 milyar dolar)
Çin'de toplam sosyal finansman Ekim'de 1.85 trilyon yuan (Beklenti: 1.90 trilyon yuan)
Facebookta Paylaş