Perakende ve teknoloji devi Amazon, şimdi de eczane pazarına girmeyi planlıyor. Amazon’un ilaç işine girmeyi düşündüğünün söylentisi bile ABD’de, ilaç tedarik zincirinde dalgalanmalara neden oldu.
Amazon’un eczane endüstrisine girmeyi düşündüğüne dair ciddi işaretler bulunduğunu belirten Rad Ecza Deposu Genel Müdürü Can Sökmen, bu konuda şu bilgileri verdi:
İLK GÜÇLÜ İŞARET JAPONYA’DAN
“Amazon’un perakende eczane alanıyla ilgili niyetleri bu yılın ilk yarısında aşırı bir şekilde artmaya başladı. Sağlık sigortası şirketi Premera Blue Cross'dan Mark Lyons’u Eczane Yönetici’si olarak işe aldı.
Amazon, Japonya web sitesinde, OTC ilaçlarının sipariş edilmesini sağlayacak farmasötik bir bölüm başlattı. OTC ilaçları, Japonya’da satın alınmadan önce eczacı onayı gerektiren en güvenli ilaç kategorisidir. Bu girişim, şirketin eczane raflarında güvenli saklanan ve sıkıca kontrol edilen ilaçların internetten satışıyla ilgilendiğini gösteriyor.
Amazon, zaten internet perakende kanalları aracılığıyla tıbbi malzeme ve ekipman satarak tıbbi teknolojilere olan ilgisini belli ediyor. Bunun yanında, Amazon’un “1492” olarak adlandırılan, uzaktan sağlık ve elektronik sağlık kayıtları alanında, gizli bir laboratuar ve yazılım donanımı üzerine çalıştığı biliniyor.
ORGANİK MARKETLERİ ECZANE KURMAK İÇİN Mİ ALDI?
Amazon'un organik süpermarket zinciri Whole Foods Market'i, haziran ayında 13.7 milyar dolara satın alması da Amazon'a mağazalarda eczane bölümlerini kurma ihtimalini güçlendiriyor. Whole Foods, Amazon’a önemli ölçüde fiziksel perakende varlığı kazandırıyor.
Haziran ayında yayınlanan bir Morgan Stanley raporunda ise, bu satın almanın ilaç dağıtımına giriş noktası oluşturduğu ve Whole Foods'ün Amazon’un eczane sektörüne daha kolay giriş yapmasını sağlayacağı belirtildi.
Bu sinyaller, Amazon'un ABD eczane pazarına girmeyi gerçekten planladığına dair güçlü işaretler veriyor.
Peki Amazon ilaç işine girerse neler olur?
ECZACILIK DEVLERİNİN HİSSE SENETLERİ DÜŞTÜ
Bu düşünce dahaa şimdiden piyasada bozulmalara neden oluyor. CVS ve Walgreens gibi eczacılık sektöründeki ABD'li büyük oyuncuların hisse senetlerinde düşüş yaşanıyor. Tedarik zincirindeki herkes sinir halinde. Eczacılık sektörü, reçete ile satılan ilaçların internetten satılabilecek ürünlerle karşılaştırılamayacağını söyleyerek tepki gösteriyor.
Bu arada, daha yaşlı, internetten alışverişe sıcak bakmayan jenerasyon da Amazon için engel teşkil edecektir.”