Piyasalara Analitik Bakış (Bizim Menkul)

PİYASALARA ANALİTİK BAKIŞ
Dün Ne Oldu…
ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı gündemdeki yerini koruyor. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın bölgede ortaya çıkaracağı gerilim bölgede oluşan geleceğe yönelik belirsizlikleri arttırıyor. Dün açıklanan verilerde ABD'de özel sektör istihdamı Kasım ayında beklentileri önemli ölçüde aşarak 190.00 olarak açıklanırken, petrol stoklarında ise beklentilerin üzerinde bir azalma ortaya çıktı (5,6 Milyon varil). Piyasaların gündemi ise yavaş yavaş önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed faiz toplantısına dönmeye başlayacaktır. Beklentiler yüksek oranlı olarak Fed'den faiz artışı beklerken, beklentilerin halihazırda fiyatlandığını söyleyebiliriz. Dolar endeksinin 93,63 seviyesine yükseldiği günde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %2,364 seviyesinde bulunuyor.

Fed'in faiz artırımlarına devam etmesine yönelik beklentiler en büyük darbeyi altına vuruyor. Yılbaşından bu yana yaklaşık %8 getiri sağlayabilen ons altın 1.260 USD seviyesinin altına gerilemiş durumda. Brent tipi petrol fiyatı ise 61,25 USD seviyesinde fiyatlanıyor.

Yurtiçinde geçtiğimiz haftaya göre nispeten sakin bir gündemle karşı karşıyayız. ABD'de görülen dava, oluşturduğu risklerde bir azalma olmamış olsa da, üzerindeki ilgili şimdilik kaybetmiş görünüyor. Trump'ın Kudüs kararı siyasi arenada kendine karşılık bulurken, alacağımız yaptırım kararlarıyla bağlantılı olarak taşıdığımız bölgesel risklerin artacağını öngörebiliriz. TCMB'nin faiz artırım kararı alacağı beklentisiyle 3,84'ün altına gerileyen USD/TL'nin dün artış göstererek 3,8525 seviyesine yükseldiğini gördük. Euro/TL ise düşüşünü dün de devam ettirdi ve 4,5455 seviyesine geri çekildi. BİST-100 endeksi ise dün %0,90 azalışla 956 puan düşerek 105.304 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.
 
Bugün Ne Bekliyoruz…
Bugün Almanya'da Ekim ayı sanayi üretimi, Euro bölgesinde ise 3. Çeyrek GSYH açıklanacak. Yurtiçinde ise siyasi gündem takip edilirken önemli bir ekonomik verii akışı bulunmuyor.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…
8,3x olan MSCI Türkiye F/K17 çarpanı 13,6x olan MSCI EM F/K17 çarpanına göre %39 iskontolu. İskontonun tarihi ortalamasının %18 olduğu dikkate alındığında Türkiye için son dönemde artan piyasa volatilitelerinin bir katalizör sonrası normalize seviyeye gelmesi durumunda Türk borsası için önemli bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye'nin taşıdığı riskleri dengeleyebilecek büyüme potansiyeli de dikkate alınmalı. Türk şirketlerinin 2018 ve 2019 yılları için satış, FAVÖK, net kar ve temettü büyüme beklentileri EM ortalama beklentilerin hafif üzerindedir. TCMB'nin 2017 yılında FED'in atacağı adımlara göre pozisyon alacağını beklemekteyiz. Bloomberg konsensüs verisine göre 2017 sonunda 10 yıllık tahvil faizlerinin %10,86 seviyesinde dengeleneceği beklenmektedir. Aynı şekilde Dolar/TL'nin 2017'de ortalama 3,65 seviyelerinde seyredeceği, 2017 sonunda ise 3,88 seviyesinde dengeleneceği beklenmektedir.

ŞİRKET HABERLERİ
Kristal KKola (KRSTL; Haberin etkisi: Sınırlı Olumlu)
Şirket Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Satınalma Dairesi Başkanlığı'nın açmış olduğu 3 ihaleyi kazandığını bildirdi. İhalelerin toplam bedeli 26,7 milyon TL.

http://bmd.com.tr/page/rapor_detay/2488/piyasalara-analitik-bakis-07.12.2017.htm



 Kagan AŞIK
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinnize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş