PMI, Şubat ayında ivme kaybeden sanayi büyüme pozisyonunda kalmaya devam ediyor (Tera Yatırım )

PMI: Şubat ayında ivme kaybeden sanayi büyüme pozisyonunda kalmaya devam ediyor…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Şubat ayında imalat PMI 54,4 seviyesinden 51,7 seviyesine geriledi. Nisan ayında Covid-19 kaynaklı ekonomide durgunluk etkisiyle 33,4 olan imalat PMI endeksi, sonraki aylarda toparlanma göstermiş ve Haziran itibariyle büyüme pozisyonuna geçmişti. Şubat ayında büyüme hızı ivme kaybına uğramakla birlikte, sanayi büyüme pozisyonunda kalmaya devam etmektedir. Üretim kanalları, daha yavaş bir ivmeyle canlı kalmakla birlikte son aylarda TRY’de meydana gelen kazancı da girdi maliyetleri bakımından enflasyon baskılarını sektör açısından hafifletmiştir.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yeni siparişlerdeki yavaşlamaya rağmen üretim büyümeye devam etti. Covid-19 salgınının süregelen etkileri ve hammadde tedariklerinde devam eden sıkıntılar yeni siparişlerdeki yavaşlamanın nedenleridir. Söz konusu durum, nakliyelerin ve teslimat sürelerinin de uzamasına neden olmaktadır. Buna karşılık, aşılama kaynaklı olarak ekonomilere dair hissedilen iyimserlik üretimin yine büyüme pozisyonunda kalmasında etkilidir. İstihdam artış hızı, üretim devam ettiği için güçlü seyrini korumaktadır. Girdi maliyetleri artıyor, ancak artış hızı Temmuz 2020’den sonraki en yavaş noktasına çekildi. Hammadde maliyetleri tarafında arz sıkıntısı ve emtia fiyatlarının artış hızı artırıcı etki yaparken, son dönemlerde TRY’nin değer kazanması kur kaynaklı maliyet baskılarını hafifletmektedir.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Ocak PMI ile sanayinin yıla hızlı bir giriş yaptığı görülmüştü. Şubat ayında biraz bu ivme hafiflemiştir. Bugün açıklanan 4Ç20 büyüme verisinin de ortaya koyduğu gibi, sanayi üretimi büyümenin güçlü bacağı olarak öne çıkmaktadır. Şubat ayında, finansal koşullar ve güncellenen salgın faktörlerinin etkisi bir miktar ivme kaybına neden olmakla beraber büyüme devam etmektedir. Aşılamanın küresel ekonomiler üzerindeki etkisi, hammadde tedarik zincirlerine erişim ve bunun nakliye sürelerine etkisi ve ekonomik faaliyetteki açılma etkisinin sanayi üretimine yansımaları takip edilmeye devam edilecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OPEC'İN PETROL ÜRETİMNDEKİ GERİLEME SUUDİ ARABİSTAN ÖNCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİ, NİJERYA EN BÜYÜK ARTIŞI KAYDETTİ -ANKET
OPEC ÜLKELERİNİN OPEC+ PETROL ÜRETİMİ İLE UYUMU ŞUBAT AYINDA %121'E YÜKSELDİ (OCAK:%103) -ANKET
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: AŞILARIN YENİ VARYANTLARA KARŞI ETKİSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK İÇİN BİR NEDENİMİZ YOK
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,3029 Satış: 7,3160 Euro Alış: 8,8059 Satış: 8,8217
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: KARANTİNADAN ÇIKIŞ KONUSUNDA DOĞRU HIZLA İLERLİYORUZ
Facebookta Paylaş