Risklere Rağmen, Borsalarda Sene İçerisinde Yeni Rekorlar Kırılabilir (Işık FX)

Risklere Rağmen, Borsalarda Sene İçerisinde Yeni Rekorlar Kırılabilir!
Manşeti okuyunca şöyle dediğinizi duyar gibiyim; “Ne alaka? Daha geçen hafta; piyasalardaki karmaşık durum ve küresel ekonomideki sorunları yeni bir krizin ayak sesleri olarak adlandıran sen değil miydin?” Haklısınız, son zamanlarda küresel ekonomi üzerinde dolaşan kara bulutlar ileriye dönük olarak bir resesyon tehditi oluşturuyor ve belki de yeni bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kalacağız. Ancak, unutulmamalıdır ki;
• Borsalar fiyatlamalarını çoğu zaman ileriye dönük yapar. Son Coronavirüs meselesi neticesinde zirve seviyelerden görülen sert satış hareketleri de ileriye dönük bir resesyon riskinin fiyatlanmasıydı.

• İkinci olarak borsaların bol likidite ve düşük faizlerin tetiklemesi ile rekorlar kırması; ileriye dönük resesyon veya ekonomik kriz riskinin olmadığı anlamını taşımaz -ki halen böyle bir ihtimali dışlamıyorum.
Konumuza, yani borsaların yeniden nasıl rekorlar kırabileceğine dönecek olursak; öncelikli olarak Coronavirüs meselesinin 1-2 ay içerisinde bitmesi beklenmekte. Ancak, süreç uzasa ve küresel ekonomi üzerinde beklenenden daha büyük hasar oluşsa bile; bir süre sonra Coronavirüs sonrasına yönelik beklentiler alınmaya başlayacaktır. Kaldı ki; daha önce görülen Sars, Mers, Ebola gibi diğer ölümcül hastalıklar neticeside Dünya ekonomisi yine tehdit altına girmiş, ancak; gerek hastalığın tedavisine yönelik aşı/ilaç geliştirilmesi, gerekse Merkez Bankaları ve hükumetlerin ekonomileri destekleyici hamleleri ile toparlanma görülmüştü.
Tam da bu aşamada Merkez Bankaları sayfasını açabiliriz. Coronavirüs’ün en büyük ekonomik tahribatı ortaya çıkardığı Çin’de; Merkez Bankası(PBOC), yüksek likidite desteklerinin yanı sıra yeni faiz oranları(MLF ve LPR) üzerinde de indirime gidildi. Akabinde diğer bazı Merkez Bankaları da kendi ekonomilerini desteklemek için faiz indirimleri yolunu seçerken, dikkatler ise; FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının üzerine çevrildi. Geçtiğimiz Cuma günü açıklamalarda bulunan FED Başkanı Powell: Coronavirüs’ün ekonomi için tehdit içermesi halinde gerekli adımaları atacaklarını söyleyerek yeniden faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdi. Keza, bazı uluslararası kurumlar FED’in 18 Mart’ı beklemeden olağanüstü bir toplantı yaparak faiz indirebileceğini dahi öngörürken, CME FEDwatch ekranlarında mecut durumda FED’in bu sene için 4 adet faiz indirimine gitme ihtimali fiyatlandığı gibi; bir süredir FED’in başlattığı repo operasyonlarının bir Parasal Gevşeme(Quantitative Easing) ‘ye dönüşme ihtimali de piyasalar tarafından göz ardı edilmiyor. Yine, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası yetkilileri de benzer ifadeler kullanarak: Coronavirüs’ün bir tehdit içermesi halinde gerekli tedbirleri alacaklarını deklare ettiler. Bu bağlamda gerek düşük faiz koşulları, gerekse yeniden başlaması düşünülen parasal bolluk önümüzdeki birkaç ayda borsaları destekleyecektir. Tahvil faizleri cephesinde de bir yandan; ileriye dönük resesyon kaygıları ile tahvillere gelen talepten kaynaklı düşüş sürerken, diğer yandan da; yine bu bahsetmiş olduğumuz majör merkez bankalarının faiz indirimlerinin söz konusu olması halinde düşüşlerin devamı beklenebilir. Bu durum da; paraya kolay ulaşan ancak daha fazla getiri isteyen yatırımcıların risk alma iştahını artırarak borsalarda pozisyon almalarına olanak sağlayacaktır.
Öte taraftan diğer risk unsurları olarak da; Brexit geçiş süreci, başta Ortadoğu olmak üzere jeopolitik meseleler ve ABD Başkanlık seçimleri ön plana çıkmakta. Sene başındaki ABD-İran geriliminin noktalanması sonrasında; şuan için küresel anlamda risk ifade edecek jeopolitik bir unsur bulunmuyor. Brexit geçiş süreci de; her ne kadar ilerleyen süreçte(Anlaşma sağlanamazsa 2021 ve sonrasında) dolaylı olarak küresel ekonomiyi etkileyecek olsa da, mevcut durumda daha çok lokal anlamda riskleri ifade etmekte. Kasım ayında yapılacak olan ABD Başkanlık seçimleri öncesinde ise; Demokrat Parti’nin Başkanlık yarışı dikkatle takip edilirken, 24 Şubat’ta ABD borsalarına negatif etkileri de düşünüldüğünde burada en çok risk ifade edecek aday sosyalist politikaları benimsemiş olan Bernie Sanders gibi gözükmekte. Bu anlamda bugün ABD’de süper Salı olarak nitelendirilen ve 15 eyalette yapılacak Demokrat Parti seçimlerinden çıkacak sonuçlar önemli olacak. Seçimler öncesinde ise oy potansiyeli olan adaylardan Amy Kolobuchar ve Pete Buttigieg’ın Joe Biden lehine adaylık yarışından çekildiklerini deklare etmeleri piyasaları bir miktar rahatlatmış durumda.
Velhasılı, mevcut durumda; Coronavirüs’ün Dünya ekonomisine vuracağı darbe borsalar açısından en büyük riski ifade etmekte. Bunu bertaraf etmek için her ne kadar şu ana kadar Çin ve bir kaç gelişmekte olan ülkenin maliye ve merkez bankası hamlelerinin dışında majör hükumet ve merkez bankalarından ekstra bir hamle görmedik. Zira, bugün yapılan G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları telekonferansında da; iş birliği vurgusunun dışında herhangi bir acil aksiyona geçilmesi için taahüt ortaya çıkmadı. Ancak, her halukârda; risklerin artış göstermesi halinde merkez bankalarının para politikası duruşlarını daha da gevşetmek zorunda kalacaklarını düşünmekteyiz. Yine, hükumetlerin de büyümeye katkı sağlamak adına maliye politikalarını gevşek tutması kaçınılmaz gözükmekte. Hâl böyle olunca bol likidite koşullarının ve buna karşın düşük mevduat ve tahvil faizlerinin öngörüldüğü bir durumda; yatırımcılar daha fazla kazanma dürtüsüyle riskli varlıklara yönelmeyi seçebilirler. Bu açıdan bakıldığında; gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri de cazip olanaklar sunsa bile, başta ABD olmak üzere hisse senetleri piyasasının daha cazip geleceğini ve bollaşan paranın adresinin büyük oranda borsalar olacağını söylesek pek yanıltıcı olmaz. Bu da gösteriyor ki; uzun vadeli riskler korunmakla birlikte önümüzdeki bir kaç ay borsalar için yeni rekorların önünü açabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JEFFREY : GÖÇMENLERİN İDLİB'DE KALMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ-HABERTÜRK
ABD'NİN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ : PATRİOT KONUSUNU S400 EKSENİNDE DEĞERLENDİRİYORUZ-HABERTÜRK
ABD/JEFFREY: (İDLİB KONUSUNDA) ABD, TÜRKİYE'YE MÜHİMMAT VE İNSANI YARDIMA HAZIR
KUVEYT ARALARINDA TÜRKİYE'NİN DE BULUNDUĞU 10 ÜLKEDEN GELEN YOLCULARDAN, KORONAVİRÜS TAŞIMADIKLARINI GÖSTEREN BÜYÜKELÇİLİK ONAYLI BELGE İSTEYECEK
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI : YUNANİSTAN'IN SINIRLARI BÜTÜNÜYLE AVRUPA'NIN SORUMLULUĞUNDADIR,, AVRUPA'NIN BİRLİĞİNİ TEST ETMEK İSTEYENLER İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI OLUR
LAVROV: TRUMP, PUTİN'İN BM GÜVENLİK KONSEYİ DAİMİ ÜYELERİNİN TOPLANMASI ÖNERİSİNİ KABUL ETTİ
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI : YUNANİSTAN'IN ENDİŞELERİ AVRUPA'NIN ENDİŞESİDİR
AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI: YUNANİSTAN TALEP ETİTĞİ TAKDİRDE OPERASYONEL DESTEK SAĞLAMA SÖZÜ VERDİK
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI : AB, YUNANİSTAN'A 700 MLN EURO MALİ DESTEK SAĞLAYACAK
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI : AVRUPALILAR OLARAK SINIRLARIMIZI KORUMAMIZ, ULUSLARARASI YASA VE İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMEK ÖNEMLİ
AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI : BİRLİĞİZ, SINIR KORUMASI ESAS
AB KONSEYİ BAŞKANI MİCHEL: TÜRKİYE VE AB ARASINDAKİ ANLAŞMANIN UYGULANMASI ÖNEMLİ
YUNANİSTAN BAŞBAKANI : AB'DEN DAYANIŞMA BEKLİYORUZ
YUNANİSTAN BAŞBAKANI : MÜLTECİ KRİZİ, AVRUPA İÇİN KENDİ SORUMLULUĞUNU DEĞERLENDİRMEDE UYANIŞA HİZMET EDECEK
Facebookta Paylaş