Sabah Analizi(Ahlatcı Yatırım)

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİŞİNE DEVAM EDİYOR
 
 
BIST100 önceki işlem gününü %0,98 yükselişle 3.391,38 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 122,93 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3,448,93 seviyesini görürken en düşük 3.298,62 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,55, S&P 500 %0,41 ve Nasdaq %0,74 düşüşle kapattı. Avrupa piyasalarında FTSE 100 %0,18, DAX %0,87 ve CAC 40 %0,19 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde satıcılı bir seyir gözleniyor.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz arzının tamamen durmasının Euro Bölgesi'nde resesyon olasılığını daha da artırdığını bildirdi. Kuruluş, Kuzey Akım boru hattının tamamen kapatılmasının 2023'te Euro Bölgesi Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYH) kuruluşun haziran ayında yaptığı tahminlere kıyasla 1,5-2 puanlık düşüşe neden olacağını öngördü. Fitch, haziran ayında yaptığı tahminlerde, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve 2023'te yüzde 2,1 büyümesinin beklendiğini açıklamıştı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi ve Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks uzun ve derin bir resesyon yaşanması halinde AMB'nin faiz artış hızını düşürebileceğini söyledi.
Gazprom CEO Yardımcısı Vitaly Markelov, Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki arızalı ekipmanın Siemens Energy tarafından tamir edilene kadar Avrupa'nın en büyük boru hattından gaz akışı olmayacağını söyledi.
Rus gaz şirketi Gazprom'un Türkiye'den gaz ödemelerinin yüzde 25'ini rubleye geçirmeyi planladığı belirtildi.
Dün açıklanan ABD'de ISM Hizmet Endeksi ticari faaliyetlerdeki ve yeni siparişlerdeki artışla beklentilerin aksina 56,7'den Ağustos ayında 56,9'a yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını en uygun şekilde desteklemek amacıyla üretim, ihracat ve istihdamı önceleyen, Türkiye Ekonomi Modeli'ne uyumlu yeni bir Hazine Destekli Kefalet Paketi çalışması yürüttüklerini bildirdi.
Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi verisi, yurtdışında ise BoE Başkanı Bailey’nin konuşması, AB GSYİH 2. Çeyrek verisi, Para Politikası Kurulu (MPC) hazine komitesi oturumu ve EIA kısa vadeli enerji görünümü takip ediliyor olacak.
 
 
USDTRY
 
Kurda çok değişen bir fiyat aralığı yok henüz. Dün bir kez daha 18,25TL seviyesi test edilmesine rağmen üzerine yükseliş gerçekleşmedi. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi açıklanırken ABD’de dış ticaret dengesi ve Bej kitap açıklanacak. Genel 18,25TL seviyesinin yeni bir yatay seviye direnç bölgesi olduğu görüşümüzü koruyoruz. Bir süre daha bu seviye altında fiyatlamalar gerçekleşebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,25 ve 18,30 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,20 ve 18,18 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Çaprazda özellikle paritede yükselişlerin sınırlı kalması dün ve bu sabah 18TL seviyelerine geri çekilmelerde etkili oluyor. Türk Lirası değer olarak yatay bir bant içinde seyrederken değersizleşen Euro ile birlikte çaprazda geri çekilmeler görüyoruz. Bugün Avrupa’da Almanya sanayi üretimi ve Avrupa büyüme verisini takip ederken, yurt içinde hazine nakit dengesi açıklanacak. Bugün 18 TL altındaki fiyatlamalarda tepki alımları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,15 ve 18,25 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,00 ve 17,95 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Paritede yarın Avrupa Merkez Bankası toplantısı olmasına rağmen özellikle enerji krizinin giderek resesyon endişelerini artırması ile belirsizleşen ekonomik durum para biriminde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu durumda doların ön planda kaldığını söyleyebiliriz. Bugün Avrupa'’a büyüme ve Almanya sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz. ABD’de ise Bej kitap ile birlikte dış ticaret dengesi açıklanacak. Genel olarak 1,00 seviyesi geçilmedikçe yükselişlerin sınırlı kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0000 ve 1,0010 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9850 ve 0,9800 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
ONS ALTIN
 
Ons altında Dolar endeksi 110 seviyesi üzerinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,25 seviyesine yaklaşması ile birlikte aşağı yönlü baskının devam ettiğini görüyoruz. Dün 1725$ seviyesi test edildikten sonra risk algısının bozulmasıyla birlikte tekrardan 1700$ altına doğru baskının arttığını söyleyebiliriz. Bugün açıklanacak verilerde dolar ve tahvil faizlerinde gevşeme olmaması durumunda aşağı yönlü baskı 1720$ geçilmediği sürece devam edebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.710 ve 1.720 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.690 ve 1.680 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Parite yönünü yukarı çevirmekte zorlanıyor. Yeni Başbaka’nın belli olmasına rağmen küresel piyasalarda ABD dolarının güçlü etkisi ile diğer para birimleri değer kaybetmeye devam ediyor. Bugün ABD’de dış ticaret dengesi ve Bej kitap açıklanırken İngiltere’de veri akışı zayıf. Bugün aşağı yönlü hareketlerde 1,14 takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 1,1500 ve 1,1520 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1440 ve 1.1400 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
USDJPY
 
Parite dün yüzde 1,57 yükselişle takip ettiğimiz 141,8 seviyesinin üzerinde kapattı. Dolar endeksinin 110 seviyesinin üzerinde tutunması yukarı yönlü trendini sürdüren parite üzerindeki baskıyı artırıyor. Paritede yukarı yönlü trendin devam etmesi durumunda bugün sabah saatlerinde gördüğü 144,4 seviyelerinden tepki satışları görülebilir. Takip ettiğimiz ağırlıklı ortalamalarından uzaklaşan paritede satış baskısı oluşması durumunda ise ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkan 143,4 seviyesinden tepki alışları görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 144,4 ve 145,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 143,4 ve 142,8 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
OPEC kesintisine rağmen petrol talebinin düşebileceği endişeleri Brent petrolde geri çekilmeyi hızlandırdı. Dünkü geri çekilmenin ardından takip ettiğimiz 92,5 dolar seviyesinin altını test eden Brent petrolde satış baskısının devam etmesi durumunda 91,1 dolar seviyesi yeniden görülebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 92,5 dolar seviyesinden tepki satışları gelebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 96,5 ve 97,5 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 92,5 ve 92 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
GRAM ALTIN
 
Gram altın tekrara 1000TL seviyesi altına geriledi. Uzun zamandır yaşadığımız kurda yatay fiyatlamalar sonrasında ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte aşağı yönlü hareketin gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün kurda yatay fiyatlama devam ederken ons altında yükselişler güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri ile sınırlı kalmaya devam edebilir. Gram altında 1000TL altında kalıcılık devam etmesi durumunda 985 TL seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 1005 ve 1010 TL direnç; 990 ve 985 TL ise destek olarak takip edilebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Güney Afrika'da brüt döviz rezervleri Ağustos'ta 59.76 milyar dolar (Önceki: 5951 milyar dolar)
İSVEÇ'TE ÖZEL SEKTÖR ÜRETİMİ TEMMUZ'DA AYLIK:% +1.2 (ÖNCEKİ:%-0.1)
İSVEÇ'TE YENİ SİPARİŞLER TEMMUZ'DA YILLIK:%+4.3 (ÖNCEKİ:%-1.7)
NORVEÇ'TE İMALAT ÜRETİMİ TEMMUZ'DA AYLIK:%+1.4 (ÖNCEKİ:%+0.3)
İSVEÇ'TE SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK:%+7.8 (ÖNCEKİ:%-0.5)
İSVEÇ'TE ÖZEL SEKTÖR ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK:%+3.6 (ÖNCEKİ:%+5.4)
İSVEÇ'TE SANAYİ ÜRETİMİ TEMMUZ'DA AYLIK:%+7.8 (ÖNCEKİ:%+0.5)
İSVEÇ'TE HİZMET ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK:%+3.6 (ÖNCEKİ:%+8.0)
İSVEÇ'TE İNŞAAT ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK:%-8.7 (ÖNCEKİ:%+2.7)
İSVEÇ'TE İNŞAAT ÜRETİMİ TEMMUZ'DA AYLIK:%-1.3 (ÖNCEKİ:%0.0)
Facebookta Paylaş