Sabah Bülten Yorumu (Ahlatcı Yatırım)


Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 3.1 milyonu aştı. Genel olarak yeni vaka sayılarında Avrupa ve ABD’de gerileme eğilimi göze çarpıyor. Dün itibariyle ABD’de toplam vaka sayısı 1 milyon üzerinde. İtalya ve İspanya’da toplam vaka sayıları iki binli rakamlarda seyrediyor. Dün İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı 382 ile önceki güne göre biraz arttı. Bu bağlamda İtalya’da hayata geri dönüş konusunda tereddütlerin başbakan Conte tarafından dile getirildiği gözleniyor. Conte dünkü açıklamasında korona virüs salgınına yönelik tedbirlerin tamamen kaldırılıp normale dönülmesi için ülkede henüz uygun koşulların olmadığını söyledi. İspanya Başbakanı Sanchez ise ülkesindeki korona virüsü salgını nedeniyle uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı ve benzeri tedbir uygulamalarının haziran ayı sonunda kaldırılabileceğini açıkladı. Fransa'da da yeni salgına karşı alınan tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması planı dün Ulusal Meclis'te onaylandı. Buna göre, ülkede serbest dolaşımın sınırlandırılması kuralı, 11 Mayıs'ta kaldırılacak ancak günlük vaka sayısının öngörülemeyen şekilde artması halinde bu kural tekrar uygulanacak. Ayrıca Fransa’da 11 Mayıs'ta sinema, kafe ve restoranların dışında kalan iş yerleri, mağazalar, küçük müzeler ve kütüphaneler açılacak. Türkiye’de ise dünkü verilere göre vaka sayısı 2.392 oldu. İyileşen hasta sayısı ise 5.018 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta oranı %2.2 ile düşüş gösterirken, iyileşme oranı %33.8’e ulaştı. Ayrıca hayatını kaybeden kişi sayısı ise 92 kişi ile önceki güne göre azaldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle daha önce %0.5 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl %4 daralacağını öngördü. Moody’s'ten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamaların artan ekonomik maliyetleri nedeniyle küresel resesyonun hızla derinleştiği bildirildi. G20 gelişmiş ekonomilerinin bu yıl % 5,8 daralacağının tahmin edildiği açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerin ise % 1 küçülmesinin beklendiği aktarıldı. Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ABD ekonomisinin bu yıl % 5,7 küçülmesinin, 2021'de ise % 4,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl % 6,5 daralacağı, 2021'de ise % 4,7 büyüyeceği tahmin edildi.

Salgının yarattığı ekonomik kilitlenme yeni gelen verilerle etkisini daha fazla göstermeye başladı. Bu bağlamda dün ABD’de Tüketici Güveni Nisan'da 118.8'den 86.9'a gerileyerek 2014'ten beri en düşük seviyeye indi. Endeks böylece 31 puanın üzerinde gerileyerek 1973'ten beri en sert düşüşü kaydetti. ABD endeksleri, hükümetlerin ekonomilerini yeniden açmaya yönelik planlar yapması ve kar sezonunun hız kazanması ile birlikte yükselişle açılsa da devamında yatırımcıların pazar lideri hisselerden çıkış yapması ve teknoloji hisselerine gelen satışlarla dünü düşüşle tamamladı. Bugün piyasaların odağında FED’in toplantısından gelecek kararlar olacak. Salgın nedeniyle bozulan ekonomik verilere dayalı olarak toplantı metninde hane halkı harcamaları, yatırım harcamaları hakkında önceki metinlerine göre önemli miktarda düşüş olduğu konusunda yorum değişikliği yapması beklenirken virüs etkisi nedeniyle ekonomiyi desteklemek adına yapılacak sözlü yönlendirme de yakından izlenecek. Bu konuda Powell’ın basın toplantısı da piyasalarda hareketliliği artırabilir. FED’den bir faiz değişikliği beklemiyoruz.

Bu sabah Asya hisse senetleri, yatırımcılar dünyanın bazı bölgelerindeki koronavirüs kilitlenmeleri hafiflerken, petrol fiyatlarının talebin artması umuduyla yükselişe geçmesinin de verdiği moralle pozitif hareket ediyor. ABD vadelileri de %1 civarında yükseliş yaşıyor.

USDTRY
 
Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında Fed’in geçen ay başlayan sınırsız parasal genişleme programı ile planladığı Hazine tahvili alımlarının hızını düşürerek, Cuma günü 27 Nisan - 1 Mayıs arasında 10 milyar dolarlık bir tempo ile alım yapacağını açıklamıştı. Yurt içerisinde ise koronavirüsün ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkisi devam ederken Türk varlıklarının baskı altında kaldığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı sürerken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Dikkatlerin Fed'in 28-29 Nisan'daki politika toplantısına çevirmesi ve risk iştahındaki ılımlı seyir ile Dolar’ın Türk varlıkları karşısındaki güçlü duruşunu sürdürdüğü takip edildi. Küresel piyasalarda koronavirüsün yıkıcı etkileri devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 114 bin 653, can kaybının ise 2 bin 992’ye yükseldiğini açıkladı. Gün sonunda, Türk varlıklarında gözlenen değer kayıpları sonucu kurun yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,00, 7,03 ve 7,06 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,96, 6,92 ve 6,90 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatlerin bu Avrupa Merkez Bankası kararı üzerinde odaklandığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı sürerken, koronavirüs pandemisinden ağır hasar alan Avrupa ülkeleri İspanya ve Fransa, ikinci dalga yaşanması endişelerine rağmen karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını belirtti. Türk varlıklarında gözlenen değer kaybı çaprazın yukarı yönlü hareketine devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün, Türkiye’deki toplam vakanın 114 bin 653, can kaybının ise 2 bin 992’ye yükseldiğini açıkladı. Küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, takip edilen gelişmeler ile birlikte gün sonunda çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,56 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,53 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,58, 7,61 ve 7,64 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 7,53, 7,50 ve 7,47 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında Fed’in geçen ay başlayan sınırsız parasal genişleme programı ile planladığı Hazine tahvili alımlarının hızını düşürerek, Cuma günü 27 Nisan - 1 Mayıs arasında 10 milyar dolarlık bir tempo ile alım yapacağını açıklamıştı. Euro tarafında ise Avrupa ülkelerinin ekonomilerini açma yönünde adım atmaya devam etmesinin olumlu etkileri takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, koronavirüs pandemisinden ağır hasar alan Avrupa ülkeleri İspanya ve Fransa, ikinci dalga yaşanması endişelerine rağmen karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını belirtti. ABD tarafında Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Bu hafta merkez bankalarından beklenen olası yeni destek hamleleri, ekonomilerin açılmasına dair beklentiler Dolar'da düşüş yaratırken buna karşılık paritenin yükselişini desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0840 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,0810 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0880, 1,0910 ve 1,0940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0810, 1,0780 ve 1,0750 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde dikkatlerin koronavirüsle mücadeleye ilişkin pozitif gelişmelere ve Japonya Merkez Bankası'nın teşvik tedbirlerine odaklanması ile birlikte gün içerisinde Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın ikinci gününde ise Altın’ın, ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlar atılması ve risk iştahındaki ılımlı toparlanma sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması ile düşüşü üçüncü güne taşındığı takip edildi.
 
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1707 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1700, 1694 ve 1688 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1712, 1720 ve 1727 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Kovid-19 tedavisi gören İngiltere Başbakanı Johnson, 22 gün sonra görevine döndüğü takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Gün içerisinde küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, Bu hafta merkez bankalarından beklenen olası yeni destek hamleleri, ekonomilerin açılmasına dair beklentiler Dolar'da düşüş yaratırken buna karşılık paritenin sınırlı yükselişini desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2380 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2520, 1,2580 ve 1,2640 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2380, 1,2340 ve 1,2280 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY
 
Haftanın ilk işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya Merkez Bankası Hazine tahvili alımlarına ilişkin sınırı kaldırıp, şirket tahvili alımlarını da artırarak parasal genişlemeye giden diğer küresel merkez bankalarının arasına katıldığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Japonya’da zayıf veri akışı sürerken, ABD’de Conference Board tüketici güveni Nisan ayında 86.9 seviyesine geriledi. Gün içerisinde küresel piyasalarda korona virüsün yıkıcı etkileri devam ederken, Bu hafta merkez bankalarından beklenen olası yeni destek hamleleri, ekonomilerin açılmasına dair beklentiler Dolar'da düşüş yaratırken buna karşılık paritenin sınırlı yükselişini desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,80 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 105,90 ve 105,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 106,80, 107,10 ve 107,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
Haftanın ilk işlem gününde Cezayir Enerji Bakanı ve OPEC Başkanı Muhammed Arkab, petrolün varil fiyatının yılın ikinci yarısında 40 dolara çıkmasını beklediklerini belirtti. Artan küresel petrol stoklarının önde gelen üretici ülkelerin piyasayı üretim kısıntılarıyla dengeye getirmesini zorlaştırması ile birlikte Petrol’ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise hükümetler koronavirüs ile ilgili karantina kurallarını gevşetmeyi planladığını açıklamış olsa da, İngiltere ölümcül bir ikinci salgın korkusu için rahatlatmanın çok tehlikeli olduğunu açıklaması ve piyasalar dünya çapında taleplerin iyileşmesi umuduyla Brent Petrol’ün desteklendiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrolün 21,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 20,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 22,00, 23,00 ve 24,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 20,00, 19,10 ve 18,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
 
Haftanın ilk işlem gününde Ons Altın tarafında risk iştahının artması, yatırımcıların dikkatlerini merkez bankalarının toplantılarına cevirleri ile birlikte güvenli varlık talebinde azalma gözlenirken, kur tarafında ise Türk varlıklarının değer kayıpları ile yukarı yönlü hareketi izlenmiş, tüm bunların sonucunda Gram Altın’ın yatay hareketi takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlar atılması ve risk iştahındaki ılımlı toparlanma sonucu Altın’ın baskı altında kalması ve Türk varlıklarında gözlenen değer kayıpları ile birlikte gün sonunda Gram Altın’ın aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 383 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 380 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 386, 389 ve 392 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 380, 377 ve 375 destek seviyeleri takip edilmelidir

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.