Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

SURİYE GERİLİMİ VE VİRÜS ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR..
Geçtiğimiz gün, 33 askerin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan İdlib saldırısı sonrası Türkiye'nin mülteci politikasını "gevşetmesi" Avrupa ile yeni bir sınır krizini de beraberinde getirdi. Türkiye'nin mültecilerin Avrupa'ya çıkışına izin vereceğini açıklamasının ardından binlerce mülteci Yunanistan'a açılan Pazarkule sınır kapısına dayanırken Yunanistan da önlemlerini sıkılaştırarak sınır kapısını kapadı. Yunanistan Avrupa anlaşmalarının ilgili maddelerine başvurarak acil durum ilan ederken sığınma taleplerinin kabulünü askıya aldığını açıkladı. Türk otoritelerine göre 100.000'den fazla mülteci Avrupa'ya ulaştı. Ancak birçok mülteci Yunanistan ve Bulgaristan'a açılan sınır kapılarındaki "tarafsız bölgede" sıkışırken ne kadarının Avrupa'ya geçtiği bilinmiyor. Erdoğan ise Cumartesi yaptığı konuşmada "Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız" diyerek İdlib'deki çatışmalarda masaya Avrupalı liderleri dahil etmek için mülteci kartını kullanmaktan çekinmeyeceğini gösterdi.
İdlib'de Türkiye'nin Esad güçlerine Soçi mutabakatı sınırlarına çekilmek için verdiği süre dolarken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib'e yönelik "Bahar Kalkanı" harekatının başlatıldığını açıkladı. Haftasonu Milli Savunma Bakanlığı Esad güçlerine ait iki Su-24 uçağını düşürüldüğünü, üç hava savunma sisteminin de vurulduğunu belirtti. Kıdemli bir Türk yetkiliye göre birçok silahlı insansız hava aracı (SİHA) koordineli bir şekilde operasyon yürüttü. Yetkiliye göre ilk kez bir ülke bir operasyonda bu kadar geniş çaplı SİHA kullanımını gerçekleştiriyor. Bakanlık SİHA'ların üsleri ve kimyasal silah depolarını hedef aldığını söyledi. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir insansız hava aracının ise düşürüldüğünü açıkladı. Suriye devlet haber ajansı SANA ise bu harekata İdlib hava sahasının kapatılmasıyla yanıt verildiğini, "Suriye hava sahasını ihlal eden her hava aracının düşürüleceğini" duyurdu. İdlib'de süregelen tansiyonun düşürülmesi için ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Öncesinde Cumartesi günü konuşan Erdoğan, Putin ile geçtiğimiz hafta yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunarak "Putin'e de söyledim, 'Sizin orada ne işiniz var? Eğer siz üs kuracaksanız, üssü yine kurun ama şu anda orada siz, bizim önümüzden çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın. Biz de rejimle gereğini yaparız" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise haftasonu Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile iki liderin buluşması öncesi konuların değerlendirildiği bir telefon görüşmesi yaptı.
Dünya genelinde korona virüs tespit edilen kişi sayısı 86 bin 983'e ulaştı. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 979'a yükselirken Çin'in ardından en çok ölüm 43 kişi ile İran'da görüldü. Son olarak komşularımız Yunanistan ve Gürcistan'da görülen virüse dair henüz ülkemizde vaka görülmedi. Virüsün ilk görüldüğü Çin'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 2 bin 980'e ulaşırken Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, ülkede bugüne kadar yaşanan toplam can kaybı, 2'si Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden olmak üzere 2 bin 872'ye, Kovid-19 vaka sayısı da 79 bin 824'e ulaştı. Papa Francis'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yakalandığı yönelik haber virüsün Avrupa'daki yayılma hızına dair endişeleri artırıyor.

Virüsün ekonomik etkileri verilere de yansımaya devam ediyor. Çin imalat PMI verisi korona virüs etkisiyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Çin'de imalat PMI Endeksi Şubatta 35.7 oldu. Yazılı açıklamada bulunan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, koronavirüsün ABD ekonomisi için risk oluşturduğunu ve ekonomiyi desteklemek için gerekirse harekete geçeceklerini belirtti. Powell, ekonomide temel göstergelerin hala güçlü olduğunu ancak virüsün risk teşkil ettiğini ifade etti ve "Fed virüs konusundaki gelişmeleri ve etkilerini yakından takip ediyor. Gerekli olursa ekonomiyi desteklemek için uygun olan araçları kullanacağız" değerlendirmesini yaptı.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde ekonomik güven endeksi takip edilirken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve büyüme verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yılının son çeyreğinde yüzde 6, yılın tamamında ise beklentilerin üzerinde yüzde 0.9 büyüdü. Gün içerisinde, ABD'de Ocak ayında kişisel gelirler yüzde 0.6, harcamalar yüzde 0.2 artarken, Michigan Tüketici Güveni Şubat ayında 99.8'den 101'e yükseldi. Küresel piyasalar korona virüsünün artan endişeleri takip edilirken Türk varlıklarının Suriye'de artan gelirim ile baskı altında kaldığı gözlendi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,23 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,26, 6,29 ve 6,32 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,20, 6,17 ve 6,15 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde ekonomik güven endeksi takip edilirken, Euro Bölgesi'nde tüketici güveni verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yılının son çeyreğinde yüzde 6, yılın tamamında ise beklentilerin üzerinde yüzde 0.9 büyüdü. Gün içerisinde Almanya enflasyon ön Tüketici Fiyat Endeksi'nin aylık bazda yüzde 0.4 ve yıllık bazda ise yüzde 1.7 yükseldi. Gün sonunda Türk varlıklarının Suriye'de artan gelirim ile baskı altında kaldığı gözlenirken, küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam etmesi ile birlikte çaprazın art arda sekizinci gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,87 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,84 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,90, 6,93 ve 6,96 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,84, 6,81 ve 6,78 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde yurt içerisinde Euro Bölgesi'nde tüketici güveni verisi takip edilirken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve büyüme verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde, Almanya enflasyon ön Tüketici Fiyat Endeksi'nin aylık bazda yüzde 0.4 ve yıllık bazda ise yüzde 1.7 yükseldi. Gün içerisinde, ABD'de Ocak ayında kişisel gelirler yüzde 0.6, harcamalar yüzde 0.2 artarken, Michigan Tüketici Güveni Şubat ayında 99.8'den 101'e yükseldi. Gün sonunda küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsünün endişeleri devam ederken, Almanya'da açıklanan iyimser veriler ile birlikte sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1040 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1010 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1070, 1,1100 ve 1,1130 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1010, 1,0990 ve 1,0960 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, yayılmakta olan korona virüsünün küresel büyümeye zarar vereceği endişeleri ile hisse senetlerinde tekrar görülen sert düşüşe ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki rekor gerilemeye rağmen Ons Altın'ın gün sonunda kayıplarını derinleştirdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1578 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1565, 1552 ve 1540 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1588, 1600 ve 1610 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve büyüme verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise Birleşik Krallık'ta nispeten zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de Ocak ayında kişisel gelirler yüzde 0.6, harcamalar yüzde 0.2 artarken, Michigan Tüketici Güveni Şubat ayında 99.8'den 101'e yükseldi. Gün içerisinde küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişelerin artması ve anlaşmasız Brexit korkuları devam ederken, gün sonunda Dolar'da gözlenen toparlanma ile birlikte GBP/USD paritesinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2820 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2880 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2760, 1,2700 ve 1,2650 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2880, 1,2940 ve 1,2990 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve büyüme verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde Japonya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Mart ayı için tüm vadelerde planlanan tahvil alım aralıkları ve sıklıklarını bir önceki aya göre değiştirmedi. Gün içerisinde ABD'de ise Ocak ayında kişisel gelirler yüzde 0.6, harcamalar yüzde 0.2 artarken, Michigan Tüketici Güveni Şubat ayında 99.8'den 101'e yükseldiği takip edildi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan korona virüsüne ilişkin endişelerin arttığı gözlenirken, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen rekor düşüşe rağmen gün sonunda USD/JPY paritesinin kayıplarını derinleştirdiği izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,90 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,30 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 109,40, 107,00 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,30, 108,80 ve 109,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde hızla yayılmakta olan koronavirüsün küresel ekonomik büyüme üzerinde büyük bir etkisinin olacağı endişelerine bağlı olarak düşmeye devam ederken, OPEC ve ortaklarının fiyatları desteklemek için anlaşmaya varacağı spekülasyonunun güçlenmesi ile birlikte gün sonunda Petrol'ün aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi. OPEC'te 'arz kısıntısına yönelik' fikir ayrılığı devam ederken, grup bu hafta Viyana'da toplanacak.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 45,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 46,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,80, 42,40 ve 41,20 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 46,60, 48,00 ve 49,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, yayılmakta olan korona virüsünün küresel büyümeye zarar vereceği endişeleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamaları ve ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki rekor düşüşe rağmen Gümüş'ün Altın'a benzer olarak gün sonunda kayıplarını derinleştirdiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 16,60 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 16,85 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,35, 16,10 ve 15,80 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 16,85, 17,10 ve 17,35 direnç seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş