Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GLOBAL RİSK İŞTAHI YERİNDE, YURTİÇİNDE İSE JEOPOLİTİK GELİŞMELER TAKİPTE..

Küresel piyasalar yılın üçüncü çeyreğinin son ayının ikinci gününe yine coşkulu başladı. Bu coşkunun riskli varlıklar üzerinde yaşandığını söylemek mümkün. Dün ABD’de endeksler hem FED’in uzun süre devam edecek düşük faiz politika güncellemesi hem de dünkü ISM imalat PMI verisinin beklentilerin üzerinde artarak 56.00’ya yükselmesinden moral buldu. ISM imalat endeksi, Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla 1,8 puan artarak 56'ya yükseldi ve Ocak 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Beklentilerin üzerinde bir seyir izleyen verinin ağustosta 54,5 değerini alması tahmin ediliyordu. Bu görünümle birlikte dün Dow Jones endeksi, 210 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,76 artışla 28.645,66 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,78 artarak 3.527,61 puana, Nasdaq endeksi yüzde 1,39 kazançla 11.939,67 puana çıktı. Söz konusu performanslarıyla S&P 500 ve Nasdaq endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Avrupa Bölgesi’nde ise endeksler Almanya dışında günü düşüşle tamamladı. Avrupa hisseleri, İngiliz blue chips hisselerindeki kayıplar ve zayıf Avrupa bölgesi enflasyon verileri nedeniyle Salı günü dördüncü kez art arda düşüş yaşarken, teknoloji sektörü Apple tedarikçilerinin kazançlarından kaynaklı olarak daha iyi performans gösterdi. Avrupa’da enflasyon, Mayıs 2016'dan bu yana ilk kez geçen ay itibariyle negatife döndü ve Avrupa Merkez Bankası'na, yedi yılı aşkın süredir hedefinin altında kalan fiyat artışını sağlamak için daha fazla teşvik enjekte etmesi için daha fazla baskı uyguladı. AMB’nin faiz oranlarını daha fazla düşürmek istemediklerinin sinyalini vermesi dolayısıyla politikadaki herhangi bir değişiklik devlet tahvili alımlarını daha da artırabilir.

Dün ayrıca Euro Dolar karşısında, Dolarda yaşanan ve 5 haftaya yayılan düşüş ile birlikte iki yılı aşkın süredir ilk kez 1.20 seviyesinin üzerini gördü. Euro, koronavirüs pandemisinin piyasaları sarstığı Mart ayının sonundan bu yana yüzde 10'dan fazla yükseliş yaşadı. Avrupa Birliği'nin virüse politika tepkisi Euro’ya destek olurken, Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşürmesi ve piyasaya yoğun dolar enjekte etmesi doları zayıflattı. Bu gelişmelerle birlikte dün 1.20 üzeri görülse de hem Avrupa Bölgesi’ndek ienflasyonun negatife dönmesi hem de ABD ISM imalat PMI verisinin beklentilerin üzerinde iyi gelerek 16,5 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası Dolar’da gözlenen toparlanma ile 1.19 seviyesine doğru geri çekilme yaşadı.

Altın fiyatları ise Dolar’daki zayıflama ve yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük seviyelerde kalacağı beklentisinin etkisiyle yükseldi. Vadeli altın kontratları tekrar ons başına 2,000 dolar seviyesini gördü. Spot ons Altın’da ise 1,992 Dolar’a kadar yükseliş meydana geldi. Fakat ABD’den gelen olumlu ISM imalat PMI verisi sonrası Dolar’da toparlanma yaşanması sonrası ons Altın’ın da Euro’ya benzer şekilde 1,960 Dolar seviyesine doğru gerilediği gözlendi.
Bugün ABD’de ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye imalat PMI endeksi art arda üç aylık yükselişin ardından Ağustos ayında 56,9 seviyesinden 54,3’e geriledi. ABD tarafında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında 53.1 ile beklentilerin altında kalırken, açıklanan ISM imalat PMI endeksi ise 56 ile 2018'in sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Dikkatler artan vaka sayıları ve Doğu Akdeniz’de süren gerilim üzerinde olmaya devam ederken, güne zayıf başlayan Dolar’ın açıklanan verilerin etkisi ile toparlanma hareketleri gözlenmesi sonucu kurda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,34, 7,32 ve 7,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 7,38, 7,40 ve 7,43 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Salı günü, yurt içerisinde imalat PMI endeksi art arda üç aylık yükselişin ardından Ağustos ayında 56,9 seviyesinden 54,3’e geriledi. Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi beklentilere paralel olarak 51.7 seviyesinde sabit kaldı. Açıklanan Euro Bölgesi enflasyon verisi ise yüzde 0,2’lik artış beklentileri karşısında, 4 yılın ardından negatife dönerek yüzde 0,2 düşüş gösterdi. Gün içerisinde dikkatler artan koronavirüs vakaları üzerinde olmaya devam ederken, takip edilen gelişmeler ve Doğu Akdeniz’de artan jeopolitik riskin Türk Lirası üzerinde baskı oluşturması ile çaprazda yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,76 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,74 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,78, 8,80 ve 8,82 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,74 8,72 ve 8,69 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, Almanya'da tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında ayılık 0,2, yıllık bazda 0,1 azaldı. Haftanın ikinci işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi beklentilere paralel olarak 51.7 seviyesinde sabit kalırken, açıklanan enflasyon verisi yüzde 0,2’lik artış beklentileri karşısında, 4 yılın ardından negatife dönerek yüzde 0,2 düşüş gösterdi. ABD tarafında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında 53.1 ile beklentilerin altında kalırken, açıklanan ISM imalat PMI endeksi ise 56 ile 2018'in sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Dikkatler artan vaka sayıları ve ABD - Çin arasındaki gerilim üzerinde olmaya devam ederken, güne zayıf başlayan Dolar’ın açıklanan verilerin etkisi ile toparlanma hareketleri gözlenmesi sonucu paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,19 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1870 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1930, 1,1960 ve 1,1990 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1870, 1,1840 ve 1,1810 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz Pazartesi günü Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan hizmet PMI endeksinin neden olduğu iyimser hissiyat Ons Altın’daki yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, devam eden jeopolitik risklerin ve artan koronavirüs vakalarının değerli metale olan talebi desteklemesi ile yukarı yönlü hareket gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise beklenen ekonomik veriler öncesi öncesinde Dolar endeksinde gözlenen 92,00 seviyesi altındaki seyir Altın’a olan talebi desteklemesi ile Ons Altın’ın 1992 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün içerisinde, açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu Dolar’ın değer kazanması değerli metalde geri çekilmelerin izlenmesine neden olsa bile devam eden talep ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1960 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1967, 1975 ve 1985 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1952, 1945 ve 1935 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk gününde İngiltere ve ABD’deki zayıf veri akışı ile birlikte dikkatler devam eden jeopolitik gerilim ve Brexit belirsizliği üzerinde olmaya devam etti. Haftanın ikinci işlem gününde İngiltere imalat PMI endeksi Ağustos ayında beklentilerin altında kalarak 55,2 seviyesine geriledi. ABD tarafında ise imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi 53.1 ile beklentilerin altında kalırken, açıklanan ISM imalat PMI endeksi ise 56 ile 2018'in sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Dikkatler artan vaka sayıları, ABD - Çin arasındaki gerilim ve Brexit belirsizliği üzerinde olmaya devam ederken, güne zayıf başlayan Dolar’ın açıklanan verilerin etkisi ile toparlanma hareketleri gözlenmesine rağmen paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3370 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3340 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3410, 1,3460 ve 1,3520 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3340, 1,3300 ve 1,3250 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü, Japonya'nın işsizlik oranı verisi Temmuz ayında yüzde 3’lük artış beklentilerinin altında kalarak yüzde 2,9 oranında artış gösterdi. Açıklanan Japonya imalat PMI endeksi Ağustos ayında 46,6 seviyesinden 47,2’ye yükseldi. ABD tarafında ise imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi 53.1 ile beklentilerin altında kalırken, açıklanan ISM imalat PMI endeksi ise 56 ile 2018'in sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Dikkatler artan vaka sayıları ve ABD - Çin arasındaki gerilim üzerinde olmaya devam ederken, güne zayıf başlayan Dolar’ın açıklanan verilerin etkisi ile toparlanma hareketleri gözlenmesi sonucu paritenin yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,75 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,80, 105,60 ve 105,45 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde beklentilerden daha iyi açıklanan ABD imalat sektörü PMI endeksi, salgın sonrası ekonomik toparlanma için iyimser hissiyatı desteklemesi ve açıklanması beklenen stok verileri ile birlikte Brent Petrol’de yukarı yönlü sınırlı hareketleri desteklediği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,20, 47,00 ve 48,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 43,80 ve 43,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Pazartesi günü takip edilen gelişmeler ve devam eden jeopolitik riskler sonucu kurda yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, değerli metale olan talebin devam etmesi ile birlikte Gram Altın’ında da Ons Altına benzer olarak yukarı yönlü sınırlı hareketi izlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise açıklanan ekonomik veriler sonrası kurda yukarı yönlü sınırlı hareketlere ek olarak, Ons Altın’a olan talebe paralel olarak Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketleri takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 464 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 462 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 466, 469 ve 472 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 462, 460 ve 458 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.