Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENFLASYON ÖNCESİ SON FİYATLAMALAR

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,48 artışla 1.399,65 puandan kapatırken işlem hacmi 12.7 milyar TL oldu. Bilanço dönemi etkisini devam ettirirken yurtdışındaki gelişmelere paralel olarak Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Bugün açıklanacak olan Türkiye enflasyon verisi yakından takip edilecek.

TCMB geçtiğimiz hafta yılın III. Enflasyon raporunu yayınladı. Rapora göre, 2021 yıl sonundaki enflasyon tahmini yüzde 12,2’den 14,1’e, 2022 yıl sonunda yüzde 7,5 olan tahmin yüzde 7,8’e yükseltildi. Yılın son çeyreğinde enflasyonda belirli bir şekilde düşüş eğiliminin görüleceği belirtildi ve yılın geri kalanında cari fazlanın oluşacağına yönelik beklentiler yinelendi. Uygulanmakta olan politika faizinin enflasyon oranı üzerinde kalmaya devam edeceğine dikkat çekildi ve atılan sıkı para politikası adımlarının sonuç vermeye başladığı aktarıldı. Enflasyondaki son zamanlarda görülen yukarı yönlü harekete ilişkin olarak ise küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin önemli etkisi olduğunu ve tahminlerinin daha erken enflasyon oranında düşüş beklediklerinin altını çizdi. Başkan Kavcıoğlu toplantıdaki ÜFE yükselince TÜFE’nin de yükseleceği algısının yaratılıyor olacağına ilişkin söylemleri dikkat çekti. Son zamanlarda ÜFE-TÜFE makasının açılmasıyla birlikte uzmanlar oluşan bu farkın geçişken olduğu ve ilerleyen dönemlerde TÜFE’ye yansıyacağı konusunda fikir birliği sunuyor. Politika faizinin enflasyon oranının üzerinde belirleneceğini vurgulanması üzerine bugün açıklanacak verinin beklentinin üzerinde gelmesi ile reel faiz oranı daralacak ve tekrardan faiz artışı konuşulmaya başlayacaktır. Küresel ölçekte artmakta olan tüketici fiyatlarının nasıl engelleneceği ise yakından takip ediliyor.

Son zamanlarda ABD’de açıklanan verilerde yaşanan sürpriz gelişmeler ekonomi üzerindeki endişeleri artıyor. Dün açıklanan ABD ISM İmalat Sektörü PMI beklenti 60,8 iken 59,5 olarak açıklandı. Ekonomik toparlanmanın son aylarda duraksadığı görülürken çeşitli kurumlardan büyüme rakamlarına ilişkin aşağı yönlü revizyonların yapıldığı görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen sert geri çekilme ile 1,17 seviyesinin altını görmesi endişeleri artırıyor. Yılın ilk çeyreğinde 1,70 seviyelerine dayanan veri piyasaları tehdit eden tahvillerde düşük büyüme ve enflasyon fiyatlaması net bir şekilde hissediliyor. Dolar/TL’deki geri çekilmeyi tahvil piyasasındaki oluşan duruma paralellik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ülke risk primimiz yaşanan gelişmeler sonrası yatay seyrini koruyor.

Delta varyantı ile koronavirüs vakaları artış göstermeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, artan kovid-19 vaka sayıları ile başa çıkmaya hiçbir zaman olmadıkları kadar hazırlıklı olduklarını belirtirken geçtiğimiz yıldan farklı olarak karar almada daha özgür olduklarını dile getirdi. Ülkemizdeki koronavirüs salgınındaki vaka sayısı trendini koruyor. Son açıklanan veriye göre yeni vaka sayısı 22.898 olurken 91 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplumun yüzde 33’ü ise iki doz aşılanması tamamlanmış halde. Dün itibariyle 228.469 doz aşı yapıldı.

USDTRY

Değer kazanmaya devam eden Türk lirası için bugün açıklanacak olan enflasyon verisi yakından takip edilecek. ABD İmalat PMI verisi beklentinin hemen altında 59,5 seviyesinden gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri gerilemeye devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,40 ve 8,46 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,30 ve 8,24 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Bugün açıklanacak olan TÜFE endeksi döviz kurundaki seyri netleştirmesi bekleniyor. Dün açıklanan Avrupa bölgesi PMI verisi beklentinin hemen üzerinde 62,8 seviyesinden gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,00 ve 10,05 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 9,85 ve 9,80 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Dün açıklanan Avrupa bölgesi PMI verisi beklentinin hemen üzerinde 62,8 seviyesinden gerçekleşti. ABD’de aynı veri açıklanırken Avrupa’nın aksine beklentinin altında 59,5 seviyesinden gerçekleşti. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1895 ve 1,1910 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1850 ve 1,1835 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

Dolar endeksindeki gerileme ve ABD 10 yıllık tahvilleri üzerindeki sert geri çekilme ile yukarı yönlü hareket etmesi beklenen Ons Altın, veri akışına kayıtsız kalmaya devam ediyor. Yaşanan fiyatlamaların geçici olabileceği beklentisi mevcut. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1820 ve 1835$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1800 ve 1790$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilme devam ediyor. ABD PMI verisi beklentinin altında 59,5 seviyesinden gerçekleşirken İngiltere PMI verisi beklenti dahilinde 60,4 seviyesinden gerçekleşti. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3925 ve 1,3945 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3875 ve 1,3850 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayında aylık 0,2 yıllık -0,1 artış gösterdi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri 1.17 seviyesinin altını gördü. Tokyo olimpiyatları nedeniyle vaka sayılarındaki artış devam ediyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,00 ve 110,80 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,30 ve 107,60 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL

ABD ham petrol stoklarımda beklentinin üzerinde -4.089M varillik bir azalış gerçekleşti. Vaka sayılarındaki artışın yeniden hızlanması ve enerji ihtiyacının tartışılıyor olması Brent Petrol’deki seyri zayıflatıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 73,30 ve 74,00 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 72,10 ve 71,40$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Bugün açıklanacak olan Türkiye TÜFE endeksi yakından takip edilecek. Enflasyon oranının beklenti dahilinde gelmesi, kurdaki değer kazanımını sürdürmesi bekleniyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 490 ve 495 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 480 ve 475 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE 442.550 ADET - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI TEMMUZ AYINDA 47.849 ADET (ÖNCEKİ AY: 79.819 ADET) - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI TEMMUZ AYINDA YILLIK -45.3 % (ÖNCEKİ AY: +12.5%) - ODD
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE YILLIK +29.6 % - ODD
Facebookta Paylaş